EYE Brežice: Evropa in mladi z roko v roki

Mreža MaMa v letu 2024 v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice organizira evropski mladinski dogodek EYE Brežice – lokalno izvedbo EYE (European Youth Event), ki bo potekal od 23. do 26. maja 2024 v Brežicah.

EYE je dogodek, ki ga Evropski parlament organizira vsaki dve leti v Strasbourgu, kjer poveže mlade iz celotne Evropske unije, da razpravljajo o ključnih družbenih vprašanjih ter oblikujejo in delijo svoje ideje o prihodnosti Evrope. Gre za edinstveno priložnost da mladi med 16. in 30. letom starosti v središču evropske demokracije sodelujejo, se povezujejo in navdihujejo drug drugega ter izmenjujejo svoja stališča s strokovnjaki_njami, aktivisti_kami, vplivneži_icami in odločevalci_kami. Po vsakem dogodku so ideje, pričakovanja in izzivi mladih zbrani v poročilu »Poročilu o zamislih mladih«, ki je posredovano vsem poslancem_kam Evropskega parlamenta. Osrednji dogodek EYE v Strasbourgu dopolnjujejo lokalne izvedbe dogodka, prav tako sofinancirane in podprte s strani Evropskega parlamenta. Te bodo v letu 2024 obarvane tudi v luči volitev poslancev_k v Evropski parlament, potekale pa bodo v mestih Berlin (Nemčija, 18.–20. april), Vilna (Litva, 3.–4. maj), Forli (Italija, 17.–19. maj), in Brežice (Slovenija, 23.–26. maj).

Edinstvena izkušnja centralnega dogodka EYE v Strasbourgu se s tem prenaša tudi v druga evropska mesta in regije. Lokalne EYE-e organizirajo organizacije, ki delajo z mladimi, da jih zbližajo z Evropo, jih opolnomočijo, da postanejo aktivni_e državljani_ke, in spodbudijo njihovo sodelovanje z Evropskim parlamentom. Osrednja lokacija dogajanja v Sloveniji bodo prostori Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice (Gubčeva ulica 10a, Brežice), kjer se bodo mladi lahko udeležili kulturno-umetniških kolonij, interaktivnih delavnic in razprav, koncertov, prisluhnili inspirativnim govorom, se posvetovali z odločevalci_kami, spoznali vplivneže_ice, sodelovali v razpravah o ključnih izzivih ter izrazili svoje ideje o prihodnosti Evrope.

Pri informiranju in izvedbi dogodka bo sodeloval tudi Mladinski svet Slovenije (MSS), mrežna organizacija 11 nacionalnih mladinskih organizacij, ki sodeluje tudi z lokalnimi mladinskimi sveti. Aktivno bo sodelovala tudi Občina Brežice, članice Mreže MaMa in MSS, pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji idr.. Dogodek bo imel tudi čezmejno razsežnost, saj bodo k soustvarjanju dogodka povabljeni tudi mladi in organizacije mladinskega polja sosedskih držav.

Ekipa EYE Brežice si prizadeva, da bi bil dogodek in spremljevalne komunikacijske aktivnosti mladim čim bolj pisane na kožo, zato je ob zagonu aktivnosti objavila kratek vprašalnik, ki je namenjen mladim in organizacijam mladinskega polja, da izrazijo svoje želje, kakšen program si želijo – koga želijo spoznati na dogodku, slišati v sklopu koncertov, s kom govoriti v sklopu inspirativnih govorov, katerih kulturno-umetniških kolonij si želijo na dogodku itd..

Anonimni vprašalnik je na voljo – tukaj. Ekipa EYE Brežice je vseskozi odprta za nove člane_ice, ki bi kakorkoli želeli_e sodelovati pri aktivnostih. Prijava v ekipo je mogoča skozi omenjeni vprašalnik, ali preko socialnih omrežij Mreže MaMa. 

Več informacij o dogodku bo na voljo januarja, ko bo zaživela spletna platforma EYE Brežice – eyebrezice.eu.  Do takrat pa še naprej spremljajte našo spletno stran in družbena omrežja. 

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa