Glasen in zabaven zaključek EYE Brežice

Evropski mladinski dogodek (European Youth Event), ki med 23. in 26. majem v Brežicah združuje 200 mladih iz Slovenije in drugih držav EU, je končan. Na zaključni slovesnosti EYE Brežice, ki je potekala v prostorih ZPTM Brežice, so se mladim pridružili tudi politiki, ki so prisluhnili njihovi viziji družbe, v kateri želijo živeti. Mladi so se nato zabavali na večernih koncertih, v nedeljo dopoldne pa se sproščali na jogi.

Poziv k udeležbi na evropskih volitvah

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in kandidat za bodočega evropskega komisarja Tomaž Vesel sta prisluhnila predlogom mladih, ki sta jih predstavila predsednica Mladinskega sveta Slovenije Eva Kotnik in ambasador mladinskega dialoga Val Stankovič Pangerc.

Na zaključni prireditvi pa je mlade k udeležbi na evropskih volitvah pozval tudi direktor Državne volilne komisije Igor Zorčič.

Da bi mladi lahko dosegli več pravic in ugodnosti morajo mladi, kot je ocenil Vesel, v Evropski parlament izvoliti čim več mladih predstavnikov. »Ne morete samo računati, da bodo drugi participirali za vas,« je poudaril. Mesec pa je mladim odgovarjal na njihova vprašanja glede težav, ki jih najbolj pestijo. Pri tem so izpostavili predvsem stanovanjsko politiko. »Pomembno je, da ste glasni in izpostavljate svoje težave. Če bodo samo trije glasni, vas politika ne bo slišala,« je dodal.

Predstavitev produkcij kulturno-umetniških kolonij

Dogajanje na EYE Brežice je v soboto doseglo vrhunec s predstavitvijo kulturno-umetniških kolonij. Okrog 60 mladih se je od četrtka družilo na šestih kulturno-umetniških kolonijah: likovni, foto, grafiti, filmska kolonija in kolonija improvizacijskega gledališča ter gledališča zatiranih. V sklopu vseh teh so razmišljali o izzivih, s katerimi se soočajo, ali pa predstavili svojo vizijo Evrope, kot si jo želijo v prihodnosti.

EYE Brežice

Foto: Luka Rudman

Danes so drugim udeležencem in udeleženkam predstavili, kaj so ustvarili v tem času. Kot so povedali mladi in njihovi mentorji, je bila to zelo intenzivna izkušnja za udeležence, ki se med seboj pred tem večinoma niso poznali, prihajajo iz različnih okolij in držav, vendar pa so v treh dneh kolonij ustvarili nova prijateljstva in produkcije, ki jim bodo ostale še dolgo v spominu.

Mladi so bili enotni, da je bila izkušnja izjemna, saj jih je v kratkem času zelo povezala, z izmenjavo idej pa so dosegli precej več, kot so si sprva zastavili. Prav zato si v prihodnje želijo še več takšnih izkušenj.

Pester program, oblikovan po željah mladih

Prostori ZPTM Brežice in okoliške lokacije so od 23. maja gostile več kot 200 mladih, ki so se udeleževali različnih aktivnosti, namenjenih prav njim. V svetovni kavarni sta v sobote izkušnje iz Evropskega parlamenta delila dva evropska poslanca: Klemen Grošelj in Franc Bogovič, ki sta odgovarjala na konkretna vprašanja mladih o njunem delu. Z mladimi je na svetovni kavarni govorila tudi Urška Kovač Zlobko iz sektorja za zaposlovanje na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Dobra obiskanost svetovne kavarne kaže na to, da mlade politika zanima, a jim je treba dati priložnost, da govorijo o temah, ki se zdijo njim pomembne, kot so varnost in mir, trajnost in varovanje okolja ter skrb za duševno zdravje mladih.

EE Brežice

Foto: Luka Rudman

Veliko zanimivega so mladi izvedeli tudi v »TED« govorih. V soboto so svoje izkušnje in ideje mladim Sara Isaković, David Zupančič, Sara Štiglic, Klara Kralj.

Evropski mladinski dogodek pa je mladim prinesel tudi priložnost za sprostitev in zabavo, v soboto zvečer bodo vzdušje na koncertu ogreli Leopold I. in Koala Voice. V petek pa so se mladi zabavali na koncertu Drilla in VAZZ.

EYE Brežice VAZZ

Foto: Luka Rudman

Sejem priložnosti za mlade

Mladi so si med različnimi aktivnostmi čas krajšali v parku poleg Mladinskega centra Brežice, v katerem so lahko obiskali sejem priložnosti. Na njem so spoznali program Jamstvo za mlade in priložnosti, ki jih prinašata Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota. Pod sloganom #UseYoutVote (#Uporabi svoj glas) pa so mlade k udeležbi na prihajajočih volitvah pozivali predstavniki in predstavnice Evropskega parlamenta.

EYE Brežice

Foto: Luka Rudman

EYE Brežice je lokalna izvedba evropskega mladinskega dogodka, imenovanega “European Youth Event”, ki mlade iz celotne Evropske unije povezuje v razprave o ključnih družbenih vprašanjih ter spodbuja oblikovanje in izmenjavo idej o prihodnosti Evrope. Dogodek, ki bo vključeval tudi čezmejno sodelovanje z mladimi in organizacijami iz sosednjih držav, podpira in sofinancira Evropski parlament.

Pri organizaciji dogodka sodelujeta Zavod Mladinska Mreža MaMa in Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, ob podpori Mladinskega sveta Slovenije, lokalnih mladinskih centrov, Občine Brežice ter pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji. Dogodek podpira in financira Evropski parlament.

Ekipa Mreže MaMa se zahvaljuje vsem, ki ste obiskali dogodek oziroma kako drugače sodelovali pri njegovi organizaciji. Skupaj smo izpeljali prvi evropski mladinski dogodek v Sloveniji in ustvarili nepozabne spomine.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa