Junaki navdušili v Mariboru

V četrtek 2. februarja, je v prostorih MKC Maribor, potekal dogodek lokalnih ambasadorjev projekta, ki so mu mladi nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost. Poimenovali so ga – “Ni statusa… Je panika?”

Lokalni ambasadorji so pripravili spoznavanje ukrepov JZM, delavnico ZA dostojno delo, okroglo mizo in druženje ter mreženje, itd.

Govorci okrogle mize:

–          Urška Breznik, direktorica Pekarne magdalenske Mreže,

–          Mirjana Zgagapomočnica direktorice OS Maribor ZRSZ,

–          Teja Hižman, svetovalka za mlade na ZRSZ OS,

–          Urban Krevl, pomočnik vodje projektov na Mreži MaMa, kot mlada oseba vključen v ukrep  UDM in nato v Javna dela

–          Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa in predstavnica projekta Junaki zaposlovanja – Vrnimo si prihodnost

Na začetku sta moderatorja iz vrst ambasadorjev goste povabila, da delijo svojo prvo zaposlitveno izkušnjo. Urška Breznik je povedala, da je pričela kot vključena v program javnih del v galeriji Zavoda Kibla in nadaljevala v Pekarni, Mirjana Zgaga je kot ekonomistka na razgovoru na Zavodu za zaposlovanje za svojo službo morala biti zelo prepričljiva s svojimi kompetencami, ker so v osnovi iskali kader, s področja dela z ljudmi, Tea Hižman pa se je zaposlila kot mlada svetovalka na zavodu in je izpostavila kako so ji izkušnje pridobljene z delom pomagale do zaposlitve.

Prav tako sta Maja Hostnik in Urban Krevl izpostavila, da sta prve izkušnje in kompetence pridobila skozi neformalno izobraževanje, tudi kot prostovoljca. Urban je svoje prve izkušnje pričel dobivat v Mladinskem centru Trbovlje, Maja pa na Pristopu in potem v okviru evropskega programa Phare, v sklopu projektne skupine za mlade na Občini Velenje in v Mladinskem centru Velenje.

Vsak govorec je s svojo zgodbo in izkušnjo pripomogel k celoviti zgodbi dogodka, saj so gostje predstavljali poglede na zaposlovanje iz različnih zornih kotov in vsi z željo, da mlade udeležence spodbudijo k aktivnemu udejstvovanju v življenju in družbi in spremljanju ukrepov ter projektov za večjo zaposlovanje. Teja Hižman svetovalka za mlade je izpostavila trenutni ukrep usposabljanja ne delovnem mestu, ki mladim omogoča, da v dveh ali treh mesecih pri delodajalcu pridobijo konkretne izkušnje, spoznajo proces dela in se navadijo na delo ter pridobijo kompetence in tudi samozavest. Pri tem je Mirjana Zgaga iz ZRSZ mlade spodbudila, da naj bodo pri iskanju zaposlitve  proaktivni in naj pristopijo do delodajalca ter mu ponudijo sodelovanje skozi ukrepe. Ob tem je še povedala, da v februarju za mlade prihajajo novi ukrepi med drugim tudi ukrep za trajnejše zaposlovanje mladih in sicer za nedoločen čas, v obliki subvencije za zaposlovanje.

Ob tem je Maja Hostnik, ki je tudi članica delovne skupine Jamstva za mlade izpostavila, da ukrepe Jamstva za mlade redno spremljajo in oblikujejo in predlagajo nove ter spremljajo odzive mladih in skupaj proaktivno oblikujejo in izvajajo projekte, ki so odzivni na potrebe mladih in mladinskih delavcev ter tako krepijo organizacije mladinskega sektorja in hkrati razvijajo mladinsko delo.

Dogodek se je v Mariboru nadaljeval še z delavnico o dostojnem delu, ki je zelo pomemben del projekta, za ozaveščanje mladih o pomenu dostojnega dela in preprečevanju prekarnosti. Na delavnici ZA DOSTOJNO DELO je Zala Turšič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije predstavila pojav prekarnega dela, ki je močno razširjen med mladimi, ki pa o tej tematiki niso dobro informirani – niti, ko posledice prekarizacije občutijo na lastni koži. Namen delavnice je informiranje mladih o dostojnem in prekarnem delu ter jih opolnomočiti v njihovem iskanju zaposlitve / pri opravljanju njihovega dela. Prekarnega dela je med mladimi v Sloveniji vse več.

Teja Meško, lokalna ambasadorka je ob dogodku povedala: »V Mladinskem kulturnem centru Mariboru  je potekal prvi februarski dogodek Junakov zaposlovanja – Vrnimo si prihodnost. Mladi ambasadorji;  dve Teji, Vesna, Maja in Marko smo za mlade pripravili tudi delavnico o ukrepih Jamstva za mlade. Na začetku za razbijanje ledu je vsak udeleženec predstavil svoje otroške poklicne želje. V nadaljevanju pa so vsi udeleženci  razporedili izhodišča o ukrepih pod ukrepe  s področja usposabljanja in izobraževanja ter zaposlovanja in se tako seznanili z možnostmi in priložnostmi zaposlovanja

Urban Krevl, gost okrogle mize: “Lokalni ambasadorji so pripravili dogodek v zelo prijetnem in sproščenem vzdušju na katerem smo mladim lahko iz drugačnih zornih kotov predstavili ukrepe JZM. Veseli me, da je mlade zanimal tudi program Erasmus+ kot ena izmed opcij, ki jim omogoča pridobivanje kompetenc na različnih področjih ter jim je šola za življenje. Menim, da lahko tovrstni dogodki samo koristijo mladim saj so na področju zaposlovanja in dostojnega dela saj so prevečkrat pahnjeni v situacijo v kateri se ne znajdejo.”

Projekt, ki so mu izvajalci nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost, financira Evropska komisija, izvajajo pa ga v partnerstvu, in pod pooblastilom Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostiZavod Mladinska mreža MaMa in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Več o projektu na:www.junakizaposlovanja.si

Dodatne informacije: jamstvo@sindikat-zsss.si, 031 709 093, www.junakizaspolovanja.si

 

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa