Na otvoritveni slovesnosti EYE Brežice poziv mladim k udeležbi na evropskih volitvah

Z uvodno slovesnostjo se je danes začela tudi glavnina evropskega mladinskega dogodka EYE Brežice, ki je med 23. in 26. majem v Brežice pripeljal več kot 200 mladih, ne le iz Slovenije, temveč tudi drugih evropski držav. Medtem ko so se udeleženci in udeleženke kulturno-umetniških kolonij zbrali že včeraj, so danes prišli še mladi, ki se bodo udeleževali aktivnosti, namenjenih prav njim.

Uvodno slovesnost, ki je potekala v prostorih ZPTM Brežice, je vodil Vid Valič, ki je mlade pozval, da gredo na prihajajoče volitve in sami odločajo o svoji prihodnosti. »Nisem politično opredeljen, sem pa politično zaskrbljen,« je dejal mladim.

Župan Občine Brežice Ivan Molan je izpostavil da so mladi tisti, ki predstavljajo prihodnost. Prav Mladinski center Brežice je bil zgrajen z evropskimi sredstvi, obiskovali pa so ga številni mladi, ki so danes lokalni ali nacionalni odločevalci in odločevalke. Ob tem je izpostavil dobro sodelovanje z mladinskim centrom, ki opravlja pomembno delo. »Hočemo, da mladi izkoristijo svoje znanje in potenciale in jih razvijajo še naprej pri nas,« je poudaril.

Darjo Felda EYE Brežice

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda; Foto: Luka Rudman

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je izpostavil, da še danes velja rek, da na mladih svet stoji, zato si želi še večjega sodelovanja z mladimi, saj je to osnova za bodoče intelektualce. Pomembo vprašanje je, kako dati čim več tistim generacijam, ki šele prihajajo. Mladi so tisti, ki neobremenjeno vidijo svet okrog sebe in dajejo pobude. Pomembno je, da izrazijo svoje mnenje, tako na nacionalnem kot tudi lokalnem nivoju, je dodal.

Sofia Alves EYE Brežice

Sofia Alves; foto: Luka Rudman

Direktorica direktorata E na generalnem direktoratu za regionalno in mestno politiko Sofia Alves je poudarila, da je treba pri oblikovanju politike regionalnega razvoja, tudi Slovenije, upoštevati mlade. To imajo v mislih tudi, ko se odločajo, katere projekte bodo financirali, komu bodo dali možnost. »Pomembno je, da podpiramo dogodke, na katerih se zbirajo mladi, pa tudi taki razpise, na katerih se mladi potegujejo za sredstva za projekte, ki jih sami oblikujejo in vodijo. Pri tem pa je pomembno, da mladi ne pozabiti iti na volitve. Mislim, da je bil brexit boleča izkušnja, ki je pokazala, kaj se zgodi, če mladi ne gredo na volišča,« je dodala.

Mladi s konkretnimi vprašanji za evropski poslanki in poslanca

Uvodne slovesnosti so se udeležili tudi trije poslanci in poslanke Evropskega parlamenta. Irena Joveva je med ukrepi Evropskega parlamenta za mlade izpostavila povečanje sredstev za program Erasmus+, pa tudi Evropsko solidarnostno enoto. Ob tem pa je med prioritetami za prihodnje izpostavila ureditev plačanega pripravništva v Evropskem parlamentu.

EYE Brežice

Irena Joveva, Ljudmila Novak in Matjaž Nemec; foto: Luka Rudman

Pomen programa Erasmus+ je izpostavila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak. Ta se je po njenem mnenju izkazal kot eden najboljših programov Evropskega parlamenta, ki mladim ne prinaša le nove izkušnje, temveč tudi nova poznanstva in prijateljstva. »Niti zavedamo se ne, koliko stvari financira evropska politika,« je dejala.

Evropski poslanec Matjaž Nemec pa je izpostavil pomen jamstva ter strategije za mlade. Pri vseh programih pa bi morala bit, kot je dodal, bolj zastopana socialna nota, saj vsi mladi nimajo enakih pogojev. Vsi trije so ob tem mlade pozvali k aktivni državljanski participaciji in udeležbi na volitvah v Evropski parlament.

Vprašanja mladih iz občinstva so pokazala, da nikakor ne drži trditev, da mladih politika ne zanima. Njihova vprašanja evropskima poslankama in poslancu so bila še kako konkretna, med drugim jih je zanimalo, kaj bodo storili na področju ureditve decentralizacije in ureditve javnega prevoza za bolj trajnostno naravnan razvoj.

Predstavnik informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Slovenij Andrej Miholič je poudaril, zakaj je pomembno, da gredo mladi na evropske volitve. »Ravno za mlade je nujno, da greste na volitve, saj ste ravno ti tisti, ki boste najdlje živeli s posledicami odločitev prihodnjega sklica Evropskega parlamenta. Evropski poslanci in poslanke radi prisluhnejo mladim in sledijo njihovim predlogom,« je dejal.

EYE Brežice Andrej Miholič in Maja Hostnik

Andrej Miholič in mag. Maha Hostnnik; foto: Luka Rudman

Direktorica Mreže MaMa mag. Maja Hostnik pa je spomnila, da so mladi sami izrazili željo po tem, da se prijavi projekt, ki bi v Brežice pripeljal evropski mladinski dogodek. Mladi so sodelovali pri prijavi projekta, sodelovali pri pripravi projekta in sedaj sodelujejo pri izvedbi dogodka. Gre za dogodek, ki je inspirativen, kreativen in spodbuja demokratično udejstvovanje, je dodala.

Kaj je EYE Brežice?

EYE Brežice je lokalna izvedba evropskega mladinskega dogodka, imenovanega “European Youth Event”, ki mlade iz celotne Evropske unije povezuje v razprave o ključnih družbenih vprašanjih ter spodbuja oblikovanje in izmenjavo idej o prihodnosti Evrope. Dogodek, ki vključuje  tudi čezmejno sodelovanje z mladimi in organizacijami iz sosednjih držav, podpira in sofinancira Evropski parlament.

Pri organizaciji dogodka sodelujeta Zavod Mladinska Mreža MaMa in Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, ob podpori Mladinskega sveta Slovenije, lokalnih mladinskih centrov, Občine Brežice ter pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

EYE Brežice predstavlja priložnost, da se mladi med 16. in 30. letom starosti vključijo v razprave o evropskih temah, delijo ideje in vzpostavijo medsebojne povezave. Udeleženci in udeleženke se bodo lahko udeležili kulturno-umetniških kolonij, interaktivnih delavnic in diskusij, koncertov, prisluhnil bodo lahko insiprativnim govorom, spoznali vplivneže in vplivnice, sodelovali v razpravah o ključnih izzivih ter izrazili svoje ideje o tem, kakšno Evropo si želijo.

EYE Brežice

Živa knjižnica z evropskimi poslanci in poslankami; foto: Luka Rudman

Danes so se mladi udeležili številnih zanimivih aktivnosti, prisluhnili pa so tudi inspirativnim “TED” govorom znanih: Teje Jugovic, Aljoše Bagola, Klare Eve Kukovičič in Ane Mačič Kotnik.

Med drugim so na aktivnosti (Ne)napisana pravila družbe skozi interaktivno socialno igro ozavestili vpliv družbenih norm na posameznika. Igra je izzvala  spretnosti prilagajanja oviram ter vključevanja sebe in drugih oseb v družbo. Spoznavali pa so tudi, kako ustvarjati podkast in snemati privlačne posnete za družbena omrežja.

 

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa