Podcasti Mreže MaMa z nekdanjimi in aktualnimi evropskimi poslanci_kami

Regijski dogodki, ki so v okviru projektov »Young EU change-makers« in »Klikni: Naroči se na EU« potekali v marcu in aprilu, so bili osredotočeni na razpravo mladih z nekdanjimi in aktualnimi evropskimi poslanci_kami. Mladi so z zanimanjem prisluhnili izkušnjam, ki so jih gostje prinesli iz Evropskega parlamenta, pri tem pa so izpostavili, da si želijo več pozornosti in tem, ki se osredotočajo na mlade.

V Mreži MaMa smo s sodelujočimi evropskimi poslanci_kami posneli tudi podcaste, v katerih smo se osredotočili prav na to: kako približati Evropski parlament mladim. Pripravili smo zbirko vseh podcastov, ki jih priporočamo v poslušanje:

Matjaž Nemec: »Imate večji vpliv in večjo moč, kot mislite, če se le aktivirate in povežete«

Pogovarjali smo se z evropskim poslancem Matjažem Nemcem, ki mlade spodbuja, naj odkrijejo, kdo so, najdejo svojo strast in jo razvijajo. Z njim smo se pogovarjali o delovanju Evropskega parlamenta in vplivu, ki jih imajo njegove odločitve na mlade ter tudi o tem, kako lahko mladi sooblikujejo svojo prihodnost v Evropski uniji.

Aurelio Juri: »Mladi morajo dvigniti svoj glas, preden bo prepozno«

»Evropski parlament je pomemben tako za mlade kot za starejše. Vsi plujemo na istem čolnu. Pri čemer mi starejši nimamo kaj več pričakovati od Evropske unije, me pa skrbi za moje vnuke. Če zanje ne bodo sprejete usmeritve evropske politike, naši mladi ne bodo imeli prihodnosti,« je v podcastu Mreže MaMa dejal nekdanji evropski poslanec Aurelio Juri.

Skrbijo ga predvsem podnebne spremembe in njihova dinamika. Zato mladim svetuje, da dvignejo svoj glas in povedo, v kakšni Evropi bi radi živeli.

Irena Joveva: »Moja vrata, fizična ali virtualna, so vedno odprta«

»Bistvo vsega je, da se na volitvah izvoli ljudi, za katere mladi najbolj mislijo, da jih bodo dobro zastopali, in potem tej osebi zaupajo svoj glas, da jih bo predstavljala v Evropskem parlamentu.«

Z evropsko poslanko Ireno Jovevo smo se pogovarjali o njenem običajnem dnevu v vlogi evropske poslanke, programih Evropskega parlamenta, namenjenih mladim, in pomenu evropskih volitev.

Ljudmila Novak: »Politika odloča o našem življenju, mladi pa imate pred seboj še njegov pretežni del«

Evropska poslanka Ljudmila Novak je v pogovoru z nami delila svoje izkušnje iz Evropskega parlamenta, predvsem pa smo se pogovarjali o tem sodelovanju med Evropskim parlamentom in mladimi.

Franc Bogovič: »Mladi morajo na volitve, da odločajo o svoji usodi«

»Mladi morajo na volitve, da odločajo o svoji usodi. Videli smo, kako je prišlo do Brexita, ker so mladi prepustili odločanje o svoji usodi starejšim.« O pomenu volitev, vlogi Evropskega parlamenta in vplivu odločitev, ki jih sprejema, na življenje mladih, smo se pogovarjali z evropskim poslancem Francem Bogovičem.

Lojze Peterle: »Več kot 200 mladim ponudil priložnost nabiranja izkušenj«

Nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle je priložnost za nabiranje izkušenj v Evropskem parlamentu ponudil več kot 200 mladim. Kako je z opravljanjem pripravništva v Evropskem parlamentu, kako se lahko ta približa mladim in zakaj je pomembno, da se udeležimo evropskih volitev izveste v pogovoru z nekdanjim evropskim poslancem Lojzetom Peterletom.

Dr. Klemen Grošelj: »Naj mladi na politiko ne gledajo le skozi stranke«

Vas je, ko ste bili stari 18 let, politika zanimala? Z evropskim poslancem dr. Klemnom Grošljem smo se pogovarjali o njegovi vlogi evropskega poslanca in o tem, kako lahko Evropski parlament vpliva na življenja mladih.

Mojca Drčar Murko: »Orientirajmo se po predlagateljih«

V zadnjem izmed podcastov, v katerih gostimo (nekdanje) evropske poslance in poslanke, smo se pogovarjali z nekdanjo evropsko poslanko Mojco Drčar Murko.

Pogovarjali smo se o tem, kolikšno je zavedanje o EU med prebivalci Slovenije, o učinkih evropskih politik na življenje mladih in kako lahko mladi delajo za EU prihodnosti.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa