10 let mreže mladinskih centrov

Zavod Mladinska mreža MaMa (Mreža MaMa) letos praznuje 10. obletnico delovanja. Ustanovljena je bila leta 2005 na pobudo organizacij, ki opravljajo dejavnosti mladinskih centrov. Cilj združenja mladinskih centrov v Mrežo MaMa je že ob ustanovitvi bilo združevanje organizacij, ki se ukvarjajo s problematiko mladih. Glavni namen delovanja je zastopanje skupnih interesov, medsebojno sodelovanje in povezovanja mladinskih centrov ter aktivno soustvarjanje mladinske politike.Mladinski centri so začutili potrebo po združevanju in sodelovanju ter skupnem nastopu v mladinskem sektorju. Z ustanovitvijo Mreže MaMa so dobili mrežno organizacijo, ki zastopa in zagovarja njihove interese. Sprva je bila Mreža MaMa neprofesionalna organizacija, ki se je v zadnjih letih razvila do točke, da zagotavlja profesionalne zaposlitve in nudi strokovno podporo in pomoč mladinskim centrom (njenim članicam) in mladinskim delavcem. Danes šteje Mreža MaMa že 44 članic iz vse Slovenije, iz vseh statističnih regij.

Okoli 15. septembra, na dan vpisa v sodni register, bomo organizirali teden mladinskih centrov, ki bo potekal od ponedeljka, 14.9.2015, do nedelje, 20.9.2015. V tem tednu bomo izpostavili aktivnosti, ki potekajo po mladinskih centrih ter tako predstavili in izpostavili dejavnost in vsebino, ki jo le ti pripravljajo. Naj omenimo, da se bo v enem tednu po vsej Sloveniji, v 20 mestih izvedlo 74 dogodkov, ki jih v mladinskih centrih organizirajo in izvajajo mladi skupaj z mladinskimi delavci. Tu lahko izpostavimo številne kreativne delavnice, umetniške razstave, informacijske dogodke, kulturno-umetniške dogodke in ostale aktivnosti, ki so mladim zanimivi in se skozi njih učijo ter pridobivajo kompetence in veščine za boljšo zaposljivost.

Osrednji dogodek bo potekal v četrtek, 17.9.2015 v Celjskem mladinskem centru, kjer bomo v družbi svojih članic in prijateljev obeležili 10. let delovanja. Na uvodnem vsebinskem delu bo prisotna prva direktorica Mreža MaMa Patricia Čular, njen naslednik Uroš Skrinar, ter direktor Urada za mladino RS mag. Peter Debeljak. Tema pogovora bo pomen mladinskih centrov v lokalnih okoljih. Skupaj z aktualno direktorico mag. Majo Hostnik bodo namenili nekaj uvodnih besed tudi prihodnosti in preteklosti mladinskega delovanja. Sledila bo predstavitev strategije razvoja mladinskih centrov Mreže MaMa, na katero bodo udeleženci lahko podali svoje predloge in dopolnila.

Kaj je mladinski center?

Mladinski centri predstavljajo središče za mlade, saj skrbijo za kvalitetno preživljanje prostega časa mladih, za pogoje delovanja, druženja in druga delovanja mladih posameznikov. Zagotavljajo ustrezno mladinsko infrastrukturo in ustrezne pogoje za izvajanje mladinskega dela. Kot taki predstavljajo prostor za razvoj ustvarjalnih in kritičnih mladih posameznikov, skrbijo za njihovo neformalno izobraževanje, mladinsko mobilnost, prostovoljno delo in aktivno participacijo.

O TEDNU MLADISKIH CENTROV

Ker predstavlja 10 let delovanja pomemben mejnik Mreže MaMa, bomo v tednu, med 14. in 20. septembrom 2015, izvedli tudi številne spremljajoče dogodke s ciljem promocije mladinskih centrov in mladinskega dela ter njihovih aktivnosti. Pripravili bomo Teden mladinskih centrov, ki ga bomo organizirali vsako leto in bo postal tradicionalni dogodek. V sklopu celotnega tedna bomo poskrbeli za promocijo mladinskega dela in mladinskih centrov v lokalnih skupnostih. V zadnjih desetih letih je Mreža MaMa skupaj z mladinskimi centri naredila velik napredek in preboj na področju razvoja mladinskih centrov in mladinskega dela ter zagovorništva. S tednom mladinskih centrov želimo izpostaviti aktivnosti, ki jih le ti organizirajo, in pomen njihovega delovanja tako na lokalnem kot na nacionalnem nivoju. Društvo ŠKUC v okviru 31. grafičnega bienala predstavlja razstavo z naslovom Med spanjem rasteš, Zavod BOB v sklopu kampanje proti vandalizmu MOL pripravlja ulične akcije – ČLOVEKV ter druženje na Livadi, v Centru za mlade Domžale bodo organizirali Izmenjevalnico oblačil, obutve in modnih dodatkov, kuharske delavnice se bodo zvrstile v Mladinskem centru Zagorje, v Celju pa pripravljajo delavnico o zagonu projektov preko platform množičnega financiranja z naslovom  “Crowdfunding – what’s all the hype?, v Šmartnem ob Paki bo potekal večer slovenskih in francoskih šansonov, v Novem mestu pa bodo predvajali film z naslovom Drevo in se družili z ustvarjalci. To je le nekaj dogodkov, ki jih pripravljajo naše članice.

PRETEKLI  IN TRENUTNI PROJEKTI Mreže MaMa

Tekom desetih let smo uspešno  izpeljali in sodelovali pri številnih projektih na področju zastopanja mladinskih centrov in mladinskega dela, opolnomočenja mladih in razvijanja njihovih kompetenc, usposabljanja mladinskih delavcev in informiranja mladih. V okviru projekta EU dogodki po Sloveniji smo leta 2013 pripravili 29 dogodkov po vsej Sloveniji, s projektom Delujmo lokalno smo spodbujali aktivno državljanstvo, z nacionalnim projektom Del za mlade pa zaposlovanje mladih. Tukaj je še projekt socialnega podjetništva MCH turizem in Mreža NVO mladinskih organizacij. To je le nekaj od številnih izzivov, ki smo jih uspešno premagali.

Trenutno sodelujemo pri projektu strukturiranega dialoga, preko katerega spodbujamo mlade k aktivni participaciji in dialog med odločevalci in mladimi. Vsakoletno organiziramo mladinske izmenjave v okviru Evropske prostovoljne službe, skupaj s finskimi, bangladeškimi in nepalskimi partnerji pripravljamo projekt Youth Creating Solutions for meaningful participation, s katerimi organiziramo usposabljanja za mladinske delavce, z organizacijo Alcohol youth policy network si prizadevamo za ozaveščanje o škodljivih posledicah rabe alkohola, v strateškem partnerstvu s Finsko organizacijo Villa Elba pa sodelujemo pri projektu Boost your internationality. Smo del projekta Jamstvo za mlade, ki spodbuja zaposlovanje mladih. Od leta 2011 izvajamo tudi uredniške in novinarske podpore mladinskemu portali mlad.si, v okviru Mreže MaMa pa deluje sekcija MHC (mladinski centri hostli), ki združuje 10 MCH-jev za skupen nastop na trgu. Mreža MaMa je tudi članica strokovne komisije za določanje standardov za vzpostavitev standardov za nacionalno poklicno kvalifikacijo mladinski delavec/-delavka. To je le nekaj projektov, s katerimi zastopamo naše članice in prispevamo k razvoju mladinskega sektorja.

Dodatne informacije: Maja Hostnik, direktorica Mreža MaMa, 041 804 069, maja.hostnik@mreza-mama.si

V priponki si lahko pogledate, kaj vse se bo dogajalo v Tednu mladinskih centrov.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa