3. spletni posvet “Mladinski centri in dejavnosti mladinskega dela v času epidemije koronavirusa”

Danes, 12. novembra 2020, je v potekal tretji v seriji posvetov mladinskih centrov, ki jih na Mreži MaMa organiziramo z namenom iskanja rešitev za izvajanje programov mladinskega dela v času epidemije.

Tokratno srečanje predstavnikov mladinskih centrov je bilo bolj neformalne narave, namenjeno skupnem druženju ob dopoldanski kavi in predstavitvi skupnega dokumenta Vodenje in upravljanje mladinskega centra ter izvajanje mladinskega dela v času epidemije koronavirusa.

Posvetu se je pridružila tudi direktorica Urada RS za mladino, mag. Dolores Kores, ki je nagovorila predstavnike mladinskih centrov: ”Vesela sem, da se redno srečujete, saj lahko v tem času največ izzivov rešimo s tovrstnimi digitalnimi srečanji. Na Uradu se zavedamo, da so pred vami izzivi ter da mladi v teh trenutkih potrebujejo vašo podporo. Zato intenzivno razmišljamo o prihodnosti, o novi finančni perspektivi in se trudimo, da bo del sredstev rezerviran tudi za mladinske centre. Na tem področju smo na Uradu vedno odprti za predloge in pobude v zvezi z razpisi in aktivnostmi v prihajajoči finančni perspektivi. Verjamem, da vas bomo lahko na ta način tudi v prihodnosti podprli v okviru evropske kohizijske politike preko mehanizma za okrevanje in odpornost in v smeri digitalizacije in zelenega prehoda.”

V prvem delu posveta je potekal pogovor mladinskih centrov z Zvijezdanom Mikićem, skrbnikom javnega na Uradu RS za mladino, ki je predstavil aktualne zadeve v povezavi z javnim pozivom in vplivom epidemije na izvajanje aktivnosti mladinskega dela v okviru poziva. Predstavnikom mladinskih centrov je odgovoril na nekatere dileme glede aktivnosti in doseganja vsebinskih ciljev.

V nadaljevanju je Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa, predstavila nastajajoči dokument Vodenje in upravljanje mladinskega centra in izvajanje mladinskega dela v času epidemije koronavirusa. Dokument sestavljajo 4 glavna področja prepoznanih potreb mladinskih centrov: (1) Organizacija dela in upoštevanje ukrepov, (2) Skrb za delovno kondicijo zaposlenih, (3) Digitalno mladinsko delo in (4) Izvajanje aktivnosti mladinskega dela ob upoštevanju ukrepov. Dokument bo služil kot opora mladinskim centrom, vodjim in mladinskim delavcem pri izvajanju mladinskega dela v času epidemije.

Ker je v tem trenutku pomembna predvsem medsebojna izmenjava izkušenj in prenos dobrih praks, smo na posvetu k predstavitvi dobrih praks tokrat povabili tri mladinske centre. Mladinski EPI center Piran nam je predstavil svoj virtualni mladinski center in digitalne aktivnosti, ki jih izvajajo med epidemijo. Zavod BOB je opisal svojo izkušnjo s kombinacijo digitalnih aktivnosti in mladinskega dela v živo. ”Mladinski center je varen dom. Mladina ne more nikjer pridobiti takšnih izkušenj, takega prostora kot ga imamo v mladinskih centrih. Zato je potrebno, da mladinski delavci naredimo vse, da v največji možni meri podpremo mlade.” je povedal Matjaž Vodeb. Svoje aktivnosti med epidemijo pa je predstavil tudi Mladinski kulturni center Maribor, kjer trenutno izvajajo virtualni karierni sejem in projekt ulične poezije.

Na posvetu smo predstavili tudi načrte in spletne aktivnosti Mreže MaMa do konca letošnjega leta. Četrti posvet mladinskih centrov sledi 24. novembra, osrednja tema pa bo tokrat skrb za mladinske delavce in njihovo osebno ter delovno kondicijo. Več informacij sledi kmalu, spremljajte nas!

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa