50 odtenkov služb – dogodek USPEL

V petek 13.1.2016, so bili Junaki zaposlovanja izredno aktivni. Lokalni ambasadorji projekta so dogodka pripravili tako v Ormožu, kot na Ptuju.

50 odtenkov služb

Mladi ambasadorji so pripravili delavnico o dostojnem delu, simulacijo zaposlitvenih razgovorovskupaj s kratko debato ter predstavitvijo ukrepov sheme Jamstvo za mlade ter neformalno mreženje in druženje.

Delavnica o dostojnem z dijaki na Gimnaziji Ormož se je pričela z zanimanjem dijakov in dijakinj o njihovih pravicah skozi študentsko delo. Iza in Želimir iz ZSSS sta mlade seznanila o tem, da delo tekom študija ali srednješolskega  izobraževanja ne sme imeti elementov delovnega razmerja, kar pomeni, da mora glede obsega del biti ločeno in tudi manj zahtevno ter mora obsegati manj delovnih ur na teden. Namen delavnice o dostojnem delu je informiranje mladih o dostojnem in prekarnem delu ter jih opolnomočiti v njihovem iskanju zaposlitve / pri opravljanju njihovega dela. Prekarnega dela je med mladimi v Sloveniji vse več.

V drugem delu dogodka pa so 3 delodajalci predstavili svoje izkušnje. Simona Meško ravnateljica Vrtca Ormož je izpostavila, da je pomembno, da v življenjepisu navedete resnične podatke in izpostavite v čem je vaša dodana vrednost, doprinos organizaciji.

Janko Ogrizek iz OS Ptuj ZRSZ, ki je svetovalec za mlade na je izpostavil ukrepe, ki mladim pomagajo do zaposlitve in začetka kariere. Poudaril je, da služba za določen čas ni nekaj slabega, da je vsak začetek nekaj pomembnega. Predstavnik podjetja GLS, Dare Čolić pa je izpostavil, da je danes pomembna vsaka podrobnost, od stika roke, do napisane elektronske pošte ter razgledanosti posameznika.

mag. Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa je povedala, da pri predstavitvi kandidatov upoštevajo to, da mladi znajo tudi kaj vprašati, so fleksibilni in aktivni v življenju ter se želijo tudi kaj naučiti.

Alen Hliš, ki je zaposlen v kadrovsku službi Halcoma je v popoldanskem delu, na dogodku na Ptuju, mladim predstavil trostopenjski način izbire kandidata. Posebnega modela pri razgovoru nimajo, je pa odvisno od tega za kakšno delovno mesto razpisujejo. Kandidatu dajejo možnost, da se predstavijo, jih tudi vprašajo kaj bi izpostavili, npr. dosežke. Za njih je pomembno tudi to, da se vzpostavi sproščeno vzdušje.  Gre za IT podjetje, ki zaposluje strokoven in tehnični kader, ki razvija multibančništvo.

Maja Klemenc iz MK agencija je glede kreativne priprave CV-ja izpostavila, da so CV-ji lahko standardizirani kot je Europass. Lahko pa je tudi drugačen, kreativen, pomembno pa je, da odraža to kar si in obljublja to kar lahko ponudiš. CV je prvi vtis, ki ga pustiš, je pregleden, vsebuje resnične podatke, ima privlačen izgled, slovnično pravilen, vsebinsko dobro sestavljen. Prav vsebina je srčika vsakega CV-ja. Delovne izkušnje so zelo pomembne in moramo biti natančni in jih zapišemo kronološko, napišemo kaj smo se pri tem naučili in katere kompetence smo pridobili in jih razvili.

»Udeležil sem se (vsaj deloma) obeh dogodkov in res sem vesel, da ste prišli tudi do nas. Všeč so mi bili nasveti, ki smo jih prejeli glede priprav na razgovor, pa tudi iz izkušenj delodajalcev, ko si bili danes z nami, se lahko marsikaj naučim!,« je povedal udeleženec dogodkov, 19 letni Mitja.

V soboto, 14.1. je sledil še drugi del druženja, v prostorih Mladinskega centra Ormož.  »Zbralo se nas je sicer malo manj, kot smo pričakovali, a smo se kljub manjšemu številu udeležencev precej zabavali,« je povedala lokalna ambasadorka Sabina. Da bi ustvarili bolj sproščeno vzdušje so si ogledali film The Boss in se po koncu filma družili še kar nekaj časa. »Vsem udeležencem smo zagotovili še nekaj promocijskega materiala, saj vsi zaradi vremena žal niso uspeli udeležiti dogajanja na Ptuju,« so še povedali organizatorji.

V MC Ormož podobne dogodke spodbujajo, saj je tudi njihova želja poskrbeti za čim večjo zaposljivost mladih.

Projekt, ki so mu izvajalci nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost, financira Evropska komisija, izvajajo pa ga v partnerstvu, in pod pooblastilom Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostiZavod Mladinska mreža MaMa in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

 

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa