6. spletni posvet mladinskih centrov “Kako in kje smo?”

Na Mreži MaMa že od lanskega leta organiziramo redna srečanja z mladinskimi centri, na katerih razpravljamo, načrtujemo in izmenjujemo izkušnje na področju delovanja in upravljanja mladinskih centrov med epidemijo. Skozi srečanja naslavljamo različne teme. Na današnjem srečanju, ki je bilo že šesto zapovrstjo, smo se dotaknili teme odpiranja mladinskih centrov ob prihajajočem sproščanju ukrepov. Mnogi mladinski centri odpirajo vrata za mlade, jim nudijo varen prostor za udejstvovanje in pridobivanje neformalnih izkušenj ter dodatnih znanj, ki jim omogočajo boljše vključevanje v družbo. Prav tako pa vodje mladinskih centrov in mladinski delavci v sproščenem vzdušju vzdržujejo medsebojne kontakte in vezi, ki so v teh časih zelo pomembne.

Epidemija traja že dobro leto in v tem obdobju smo se marsikaj naučili, mladinski centri so se morali hitro odzvati in prilgoditi svoje dejavnosti izvajanja mladinskega dela. In vsekakor je trenutno pravi čas za pogled nazaj in tudi v prihodnost. Tej temi je bilo namenjeno današnje srečanje.

Predstavljeni sta bili dve dobri praksi in sicer iz javnega zavoda Celjski mladinski center in nevladnega Mladinskega centra Dravinjske doline.

V Celjskem mladinskem centru so se v času epidemije zelo hitro prilagodili razmeram, ves čas delujejo nemoteno, sledijo ukrepom in izvajajo aktivnosti. Naredili so tudi investicijo v tehnično opremo.

Zelo dober primer, ki je omogočal relativno nemoteno delovanje mladinskega centra je učna pomoč mladim. Skupine so bile razdeljene po pet oseb, zato da so lahko od 7. do 14. ure pomagali učencem preko učne pomoči na daljavo. Mladinski center se je ves čas svojega delvovanja povezoval s civilno zaščito, v veliko podporo pa so jim bili tudi prostovoljci. Nemoteno je potekalo 90% projektov, veliko časa so mladinski delavci posvetili tudi prijavam novih projektov. Čas epidemije so v Celjskem mladinskem centru dodobra izkoristili tudi za pripravo lokalne strategije za mlade.

Mladinski center Dravinjske doline, ki deluje kot nevladna organizacija, je tudi v času epidemije deloval v polnem zagonu, pri čemer so dajali velik poudarek na odgovornost vsakega posameznika za spoštovanje ukrepov in jasno komunikacijo z mladimi. Vse aktivnosti izvajajo v fizičnem prostoru v skladu z veljavnimi ukrepi za preprečevanje epidemije. Zaposleni so tako postali bolj dinamični in prilagodljivi na situacije, udeleževali so se različnih usposabljanj, zato so za njih pozitivna stvar epidemije tudi novo pridobljena znnja. Dosegli so večjo lokalno vidljivost in tako pokazali, da ves čas delujejo. Trenutno spodbujajo digitalizacijo lokalnih društev in lokalnih strokovnjakov. Razvili so e- razstave in tematske dogodke med poletjem. V primeru strožjih ukrepov takoj pričnejo z izvajanjem aktivnosti za mlade v digitalni obliki, ko pa razmere dopuščajo, aktivnosti izvajajo v živo, preko spleta in kombinirano.

Mladinski centri v prihodnjih mesecih iz digitalnih aktivnosti prehajajo na izvajanje aktivnosti v fizičnih prostorih in aktivnosti gredo naprej. Svet se vrti in mi njim.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa