“7 ur na minute: Premislek mladinskega dela”

V četrtek, 14. 9. 2017, smo se na Mladinski mreži MaMa udeležili konference z naslovom “7 ur na minute: Premislek mladinskega dela“, ki jo je  dvorani Gustaf, Kulturnem centru Pekarna, organizirala Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon.

Konferenca, ki je potekala pod nazivom “‘7 ur na minute: Premislek mladinskega dela”, je skozi prispevke in obsežne razprave poskušala vzpostaviti nove obrise mladinskega dela, ki bi le-to premaknila v smeri radikalnejši pristopov in metod dela. Ko govorimo o radikalizaciji, govorimo o tem, da mora mladinsko delo in z njim mladinski delavec izstopiti iz udobnega območja politične nevtralnosti in začeti učiti mlade, kako preizpraševati sistem, v katerem živimo in kako si z zagonom in navdušenjem prizadevati za družbene spremembe.

Naloga mladinskih delavcev je namreč tudi to, da izstopijo iz območja, ki ga francoski sociolog Pierre Bourdieu imenuje simbolno nasilje. Na tihe, skorajda nezavedne oblike družbene ali kulturne dominacije prisotne v vsakodnevnih družbenih običajih in navadah. Simbolno nasilje se torej dogaja tudi, kadar učitelji, socialni delavci ali mladinski delavci sodelujejo in perepturirajo prepričanje, da izobraževanje nižjim družbenim razredom omogoča družbeno in ekonomsko mobilnost navzgor. S tem, ko ne priznamo uničujočih posledic, ki jih ima neoliberalizem na življenja tistih, ki so žrtve razredne neenakosti, heteroseksizma, homofobije in rasizma, sodelujemo v prikrivanju razmerij moči in jih legitimiziramo.

V prvem paketu govorcev so se predstavili: Mojca Selak iz Uprave Pohorskega bataljona s predstavitvijo raziskave Razumevanje ‘mladinskega dela’, Tina Podbevšek iz  Kolektiva Pizda!, ki je predstavila Pogled mladih na mladinsko delo in Matej Cepin iz Socialne akademije, k je spregovoril o pomenu in vrednosti neformaliziranih oblik mladinskega dela.

V nadaljevanju konference je Marko Brecelj z uprizoritveno skupino UPB izvedel performance z naslovom »Kekec ne ve kaj bi«. Sledila je predstavitev z naslovom Radikalno mladinsko delo, ki ga je pripravila Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže, konferenco pa je zaključil Rok Primožič, v.d. direktorja Urad Republike Slovenije za mladino, ki je spregovoril o prenašanju EU direktiv na nacionalno raven in pogledu na izvajanje mladinskih programov na občinski ravni.

V zaključni razpravi so nastale smernice za  radikalnejše mladinsko delo, ki bodo posredovane URSM in  vsem mladinskim organizacijam.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa