9. maj, dan Evrope

Vsako leto 9. maja praznujemo dan Evrope, ki je posvečen praznovanju miru in enotnosti v Evropi, hkrati pa predstavlja začetek nastajanja Evropske unije kot jo poznamo danes. Dan Evrope je prepoznan tudi kot eden izmed simbolov Evropske unije, ki ga je sprejel Svet Evropske unije v spomin na obletnico Schumanove deklaracije. Na ta dan je namreč francoski zunanji minister Robert Schuman leta 1950 predlagal novo obliko nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med evropskimi narodi.

Evropska unija ima velik vpliv na naše vsakdanje življenje. Služba Evropskega parlamenta za raziskave je z namenom predstavitve koristi, ki jih je EU prinesla državljanom in državljankam, zasnovala celovit interaktivni spletni portal »Kaj Evropa počne zame«. Na portalu najdete več sto kratkih enostranskih in razumljivo napisanih primerov pozitivnega vpliva EU na vsakdanje življenje njenih prebivalcev. Eden izmed vidnejših programov Evropske unije na področju mladine, ključnega pomena tudi za mladinski sektor, je zagotovo Erasmus+, ki kot skupni integrirani izobraževalni program Evropske unije za krepitev kompetenc in zaposljivost mladih s spodbujanjem učne mobilnosti ponuja številne priložnosti za mlade.

Na Mreži MaMa tudi letos, tako kot vsako leto, temu dnevu posvečamo posebno pozornost. Dan Evrope vsako leto zaznamujejo številni dogodki v počastitev tega dne, letos pa ga bomo morali zaradi epidemije novega koronavirusa praznovati drugače. V nadaljevanju smo za vas zbrali nekaj predlogov, kako obeležiti dan, ki šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo.

Centri Ustvarjalne Evrope iz Estonije, Hrvaške, Latvije, Litve in Slovenije na dan Evrope povezujejo ljubitelje filma in jih vabijo k odkrivanju velikih filmskih zgodb iz malih držav. Med 8. in 10. majem bodo na spletu brezplačno predvajali nagrajene filme, ki so nastali s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA. Več

V počastitev dnevu Evrope bo v ponedeljek, 11. maja ob 19. uri, potekal online koncert Sound of Europe s skupino Spotless Minds v organizaciji Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjskega mladinskega centra. Več spletnih dogodkov ob dnevu Evrope najdete tukaj.

RTV Slovenija na predvečer dneva Evrope, v petek, 8. maja ob 20. uri, pripravlja oddajo »Dan Evrope pri vas doma«, v kateri se bodo glasbeni ustvarjalci s priredbami znanih skladb iz zgodovine Evrovizije spomnili na vrednote miru in solidarnosti med evropskimi narodi, v oddaji pa bo gledalce poleg znanih Slovenk in Slovencev nagovoril tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Več

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji ob prihajajočem dnevu Evrope vabi na spletno razpravo, ki bo potekala v petek, 8. maja ob 13. uri, pod naslovom Pandemija v EU: kaj smo se naučili in kako naprej. V pogovoru se nam bodo pridružili evropska poslanca Romana Tomc in Klemen Grošelj, uradni govorec vlade Jelko Kacin in imunolog dr. Alojz Ihan. Prijavite se tukaj.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa