Aktivni mladi v Kopru navdušili evropska poslanca

V petek, 27. septembra 2019 je pod organizacijo Mreže MaMa, v Centru mladih Koper potekal regijski dogodek projekta Vsi smo EU – Dialog mladih z odločevalci. S projektom Vsi smo EU mladim omogočamo neposredno komuniciranje z EU poslanci in sestavo predlogov za izboljšanje povezovanja Evropske unije in mladih.

Dogodku sta se kot odločevalca, pridružila poslanca v Evropskem parlamentu, ga.  Tanja Fajon in dr. Klemen Grošelj. Sproščeno in odprto sta stopila pred nadobudne mlade udeležence. Zaradi velikega zanimanja mladih se je dogodek sprevrgel v konstruktivno debato med poslancema in mladimi.

V prvem delu dogodka, vprašanj in odpiranja aktualnih razmer, ni zmanjkalo. Mladi so postavljali konkretna vprašanja kot so “O čem se največ pogovarjajo v parlamentu?”, “Kaj se bo zgodilo, če Anglija privoli v Brexit brez dogovora?”, “Kakšne pogoje mora Hrvaška izpolniti za vstop v schengensko območje?”, “Kakšni so načrti ukrepov za izboljšane podnebne krize?” ter mnoga druga. Poslanca sta razumljivo in nazorno skušala odgovoriti na vsa vprašanja vedoželjne mladine in jim približati dogajanje in način reševanja evropske problematike v Evropskem parlamentu. V Centru mladih Koper, ob razpravi in odpiranju perečih tem, ni manjkalo niti smeha in pozitivne energije, saj je dialog mladih z odločevalci ne nazadnje prerastel v prijetno poučno druženje.

V drugem delu so se udeleženci razdelili v tri skupine, kjer so pod vodstvom sodelavcev Mreže MaMa  vodeno debatirali o aktualnih temah in sicer, prihodnosti EU programov (Erasmus+) ter aktivni participaciji mladih, zaposlovanju mladih in digitalizaciji. Oblikovane predloge glede na temo so kasneje delili in predstavili  preostalim poslušalcem in seveda EU poslancema, ki sta dobila neposreden vpogled v razmišljanje mladih o prihodnosti. Predlogi mladih bodo s strani Mreže MaMa predstavljeni tudi ostalim poslancem, ki so bili izvoljeni na majskih volitvah 2019 v Evropski parlament.

Ga. Fajon in dr. Grošelj sta bila nad odzivi, zanimanjem  in razgledanostjo mladih nadvse zadovoljna in mlade ob koncu dogodka  tudi pohvalila.

“Ni me strah za našo prihodnost, če leži v rokah takšne generacije naslednikov odločevalcev.” je  ob koncu pripomnil dr. Klemen Grošelj.

Projekt Vsi smo EU – dialoga mladih je podprt s strani programa Erasmus + Mladi v akciji, pri čemer gre za široko področje povezovanja mladih na lokalni ravni z namenom vplivanja na odločevalce na nacionalnem in evropskem nivoju.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa