Delovna mesta 2.0 – Kako upravljati s svojo kariero?

LJUBLJANA – Evropa misli središče evropskih idej, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Ministrstvo za izobraževanje  so v petek, 24.marca 2014, v Hiši EU, organizirali delavnico z naslovom “Delovna mesta 2.0 – Kako upravljati s svojo kariero?”, z namenom nadaljevanja nedavnega dialoga z državljani in razpravo voditeljev z naslovom “EU 2.0 – Alternative nove Evrope”.

Informacijska pisarna EP in Evropa misli – središče evropskih idej sta dogodek pripravili v času, ko EU praznuje 60 let podpisa Rimske pogodbe, na dan pred vrhunskim zasedanjem voditeljev EU v Rimu z namenom pričetka javnih razprav o alternativah razvoja nove EU, kako in kje reformirati evropsko integracijo in kako v EU 2.0 umestiti Slovenijo.

EU 2.0.

Mreža MaMa je priložnost v sodelovanju izkoristila, saj je prepoznala odlično možnost participacije mladih v strukturah, ki jim niso vedno poznane, pa vendar nujno potrebne za njihovo kvalitetno opolnomočenje. Okoli sedemdesetim udeležencem Delavnice z naslovom, “Delovna mesta 2.0″ – Kako upravljati s svojo kariero?”, je dobrodošlico v Hiši EU izrekel vodja informacijske pisarne EK mag. Klemen Žumer. V nadaljevanju pa je Dragan Barbutovskidirektor zavoda Evropa misli, središče evropskih idej, mlade pozval, da so prav oni tisti, ki bodo v prihodnosti spreminjali ne le delodajalcev, temveč tudi poklice. Delavnica tokrat ni bila namenjena le dialogu, ampak začetku vzpostavitve partnerstva med mladimi in odločevalci.

Mladi so imeli skupaj s predstavniki gospodarstva, izobraževalnih ustanov, kadrovskih agencij, podpornega okolja in dejanskih projektov, priložnost izpostaviti in oblikovati konkretna priporočila za odločevalce, kakšni naj bodo kratkoročni ukrepi za krepitev veščin mladih za upravljanje z lastno kariero, s čimer bi se povišala zaposljivost mladih in jih pripravila na delovna mesta prihodnosti.

Na delavnici se je zbralo več kot 70 udeležencev, ki so aktivno soustvarjali program.

Na delavnici so sodelovali: Marko Novak, Dewesoft; Matic Bitenc, Toshl; Ursula Butkovič, BB Consulting; Tamara Valenčič, Dlabs; Klara Zavrl, Competo; Sara Lednik, Amrop; Erna Župan Pirkovič, direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica in ravnateljica Gimnazije Krško; Janja Starc, Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško; Sara Erjavec Tekavec, STA; Karmen Lugarič, Kanal A; Mojca Cvirn, Tehnološki park Ljubljana; Mateja Prinčič, Tehnološki park Ljubljana; mag. Maja Hostnik in David Banović iz Mreže MaMa ter Matej Rus, Startup Slovenija.

V vodeni debati, smo kljub omejenemu času mladi skupaj s sodelujočimi oblikovali več predlogov, ki bi jim lahko pomagali pri oblikovanju kariere; priznavanje neformalne izobrazbe, obvezna praksa v tujini, mentorski sistem, bolj cenjeno prostovoljstvo. Kljub odgovornosti, ki je na strani gospodarstva in šolskega sistema, pa niso pozabili izpostaviti osebne odgovornosti posameznika za radovednost, samoiniciativnost in proaktivno državljanstvo mladih.

Za udeležence sta med odmorom, po zgledu podpore dobrim praksam, poskrbela dva uspešna projekta socialnega podjetništva; Zavod Buna in  Gostilna dela.

Razprava voditeljev

Na “Razpravi voditeljev” je zavod Evropa misli predstavil priporočila, ki jih je pripravil glede delovanja Slovenije na EU ravni in doma in so rezultat regijskih razprav z evropskimi poslanci po Sloveniji. Tekom razprave so izpostavili več točk:

– krepitev evroobmočja,

– prenova schengenskega območja,

– krepitev sistema upravljanja zadev EU v Sloveniji

– krepitev dialoga o zadevah EU ter

– izboljšanje vladnega komuniciranja.

Razpravo je povezovala zunanjepolitična novinarka in nekdanja dopisnica za RTV Slovenija MOJCA ŠIROK, na njej pa so sodelovali dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, Franc Bogovič, evropski poslanec,  dr. Igor Šoltes, evropski poslanec, Matic Bitenc, soustanovitelj in direktor start-upa Toshl, s katerim so se uvrstili v znani pospeševalnik 500 Startups,  Matej Čer, direktor podjetja Avant in vizionar s področja mobilnosti ter Ksenija Špiler Božič, kreatorica voditeljstva iz BB Consulting.

Prispevek k razpravi o prihodnosti EU in vlogi Slovenije: Priporočila zavoda Evropa misli.

Vir in foto: Mreža MaMa

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa