Digitalno mladinsko delo na Finskem

Med 13. in 18. majem 2019 se je odprava 12 predstavnikov slovenskih mladinskih centrov in drugih organizacij na področju mladine odpravilo na študijski obisk na Finskem, ki ga je Mreža MaMa organizirala v okviru projekta Pametno mladinsko delo v mladinskih centrih. Projekt je financiran iz programa Erasmus+, izvajamo pa ga v sodelovanju s štirimi mednarodnimi partnerji iz Finske, Estonije, Nemčije in Slovenije. Študijski obisk je bil ena izmed prvih večjih projektnih aktivnosti, skupaj pa je v spoznavanje digitalnega mladinskega dela na Finskem vključil kar 30 mladinskih delavcev iz vseh štirih partnerskih držav.

Kot se spodobi za mednarodna srečanja smo prvi dan v mestu Virrat začeli s spoznavanjem, tudi samih sebe, postavljanjem vprašanj, kaj sploh je pametno mladinsko delo in kako se ga lotiti.

Pametno, naj ga poimenujem digitalno mladinsko delo je bila seveda osrednja tema obiska na Finskem, ob enem pa smo med debatami odprli še precej več drugih. Zastavili smo si vprašanja, na katera smo si tekom tedna tudi odgovorili. Kje je zdrava meja pri igranju iger? Bomo z uvedbo digitalizacije v naše mladinske organizacije privabili večje število mladih? Se lahko ekipe v organizacijah, ki delujejo bolj analogno kot digitalno podajo v brezmejni svet digitalizacije?

Za spoznavanje okolice Mladinskega centra Marttinen in spoznavanje udeležencev smo uporabili aplikacijo Action Bound, ki je neke vrste digitalna različica igranja fotoorientacije ali lova za zakladom. Sledili so izzivi z digitalizacijo na nacionalni ravni po metodi SWOT analize in izmenjava različnih aplikacij, ki bi nam koristile v mladinskem delu v bodoče.

Dva dni smo preživeli na terenu, in sicer v mestih Tampere in Jyväskylä. Skozi dobre prakse predstavljene po različnih organizacijah, celo na fakultetah, se nam je začela odstirati tančica kaj je digitalno v mladinskem delu.

Predstavljene so nam bile kampanje in programi kako s pogovornimi internetnimi platformami doseči (čim večje število) mlade, s pomočjo nalog na spletni strani promovirati organizacijo in hkrati osveščati mladino, kako s pomočjo iger lajšati težave z depresijo, anksioznostjo, hiperaktivnostjo, … eden od programov nudi usposabljanje za razvijanje računalniških iger za večjo zaposlenost mladih. Za zabavo je poskrbela izkušnja z uporabo očal navidezne resničnosti.

Za zaključek obiska smo si izmenjali vtise preteklih dni, kako bomo slišano uporabili v praksi, delili znanje o družbenih omrežjih in aplikacijah in se dostojno poslovili kot se spdobi za finsko kulturo in način življenja, z evalvacijo in savnanjem.

 

Precej enotni smo si bili, da so razlike v mladinskem sektorju med Slovenijo in ostalimi državami partnericami (predvsem Finsko) v financiranju in sistemskemu pristopu k digitalnemu mladinskemu delu. Delno rešitev tukaj vidim v povezovanju med mladinskimi organizacijami, saj vsaka od nas ponuja nekaj digitalnega, kot celota pa bi mladim lahko ponudili precej več. Predvsem pa nam manjka jasna strategija in kompetence iz dotičnega področja. Mreža MaMa bo v okviru projekta izvedla mednarodno usposabljanje za mladinske delavce, ki so odgovorni za razvoj programov v mladinskih centrih,  kjer bodo razvijali programske vsebine, nacionalna usposabljanja, kjer bodo usposobljeni mladinski delavci prejeta znanja prenesli ostalim mladinskim delavcev. Nabor idej, aktivnosti, metod in vpogled v konkretne vsebine in uspešne programske vsebine mladinskih centrov nam bodo omogočili, da pripravimo dokument z orodji, metodami dela in kompetencami s področja pametnega mladinskega dela. Zbirka praks bo zagotovo doprinesla k razvoju mladinskih centrov in učinkovitejšemu delu pri soočanju s sodobnimi izzivi digitalne dobe.

Za Mrežo MaMa: Maša Soršak (Mladinski center Litija)

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa