Dogodek “Pripni si Ukrep!” uspel

V sredo 11. januarja, je v prostorih MC Ulca v Ljubljani, potekal dogodek lokalnih ambasadorjev projekta, ki so mu mladi nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost. Poimenovali so ga – “Pripni si Ukrep!”

Več kot 26 mladih udeležencev je skozi izkustveni labirint za namišljene osebe iskalo primeren ukrep in se tako spoznavali z ukrepi sheme Jamstva za mlade.

Lokalni ambasadorji, ki poznajo specifičnost področja mladih v tem lokalnem okolju, so pripravili delavnico o dostojnem delu, interaktivno izkustveno delavnico v dveh delih, druženje, mreženje, itd.

Mladi na delavnici so si bili enotni, da večina mladih ukrepov in priložnosti JZM ne pozna tako, da so takšne delavnice zelo primerne, ker jih podučijo o tem kaj je dostojno delo in o ukrepih JZM.

Delavnice ki se na nanašajo na ukrepe Jamstva za mlade se mi zdijo najbolj pomembne v tej točki, da informirajo mlade o obstoju ukrepov. “Seveda je potem pomembno, kateri so ukrepi so primerni za tebe ker je po navadi najmočnejše orožje prav informacija, da nekaj vemo. Zato se mi je zdelo ključno, da se izpostavi to in se privabi mlade k aktivni participaciji. Sama delavnica je bila zastavljena na zabaven način in ni bilo vse suhoparno branje,” je povedal udeleženec Dejan.

Na delavnici ZA DOSTOJNO DELO so predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije namreč predstavili pojav prekarnega dela, ki je močno razširjen med mladimi, ki pa o tej tematiki niso dobro informirani – niti, ko posledice prekarizacije občutijo na lastni koži. Namen delavnice je informiranje mladih o dostojnem in prekarnem delu ter jih opolnomočiti v njihovem iskanju zaposlitve / pri opravljanju njihovega dela. Prekarnega dela je med mladimi v Sloveniji vse več. Prekarno delo je tisto delo, ki ne zagotavlja plačila, varnosti, enakosti,

“Meni se zdi, da so ukrepi Jamstva za mlade ”kul” zadeva. Kar mi je bilo je bilo zelo všeč je bilo to sodelovanje s soudeleženci saj smo vsi na istem mestu v življenju, saj vsi iščemo zaposlitev vendar ne vemo kako,kam,zakaj… Všeč mi je pa tudi bilo, da sem se preizkusila v sodelovanju v ekipi in javnem nastopanju. Ker pa je bilo danes preveč vseh informacij o ukrepih si bom pogledala še več o ukrepih na spletu in v gradivu , ki smo ga prejeli” je o dogodku povedala udeleženka Karin.

“Zdi se mi, da so mladi udeleženci veliko odnesli od današnje delavnice, naveze ZSSS, Mreže mama in samih ambasadorjev Junakov zaposlovanja. O prekarnem delu težko izustim kakšno pozitivno stvar vendar se mi zdi v redu, da se poskuša to sistemsko reševati tudi preko ukrepov JZM in, da so sami ukrepi super do neke mere, saj so to močni poskusi države kot sistema, da izboljša položaj mladih pri vstopu na trg dela. Vendar mladi premalo poznajo ukrepe JMZ, tako se mi zdi da bi se tukaj dalo več narediti kot samo takšne delavnice Junakov zaposlovanja. Imeli smo super obisk, več kot 26 ljudi, ki je aktivno sodelovalo na delavnici.” (Maruša, lokalna ambasadorka)

Projekt, ki so mu izvajalci nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost, financira Evropska komisija, izvajajo pa ga v partnerstvu, in pod pooblastilom Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavod Mladinska mreža MaMa in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Dodatne informacije: jamstvo@sindikat-zsss.si, 031 709 093, www.junakizaspolovanja.si

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa