dr. Howard Williamson: »Mladinsko delo so prostori in mostovi«

Dr. Howard Williamson, eden izmed največjih poznavalcev mladinskega dela v Evropi, je trenutno na obisku v Sloveniji, v sklopu katerega predstavlja svoje raziskovalno delo zbrano v trilogiji o delinkventih iz Milltowna, ki je postala klasika na področju dela z mladimi. V sklopu njegovega obiska je v sredo, 26. 10. 2022, v Kulturnem društvu Anotonov dom, katerega del je Mladinski center Vič, potekalo predavanje o trendih v mladinskem delu, vlogi mladinskih centrov in drugih organizacij za mlade ter pomenu evropske agende o mladinskem delu za mladinske centre in druge mladinske organizacije.

»Pomembno je, da mladim omogočimo čim več pozitivnih življenjskih izkušenj, ki jih bodo oblikovale, in minimiziramo negativne izkušnje.«

Dr. Howard Williamson

Dr. Williamson, ki je mladinski delavec »po naključju« postal že pri 15 letih, je v svojem predavanju poudaril, da je kljub različnim tradicijam in praksam mladinskega dela širom Evrope, mladinskemu delu v svojem bistvu skupno vzpostavljanje prostorov za mlade in grajenje mostov za njihov prehod v odraslo življenje. Izpostavil je tudi tri principe mladinskega dela – prostor, podpora in prilagodljivost. Mladi potrebujejo prostore, kjer se lahko družijo s svojimi sovrstniki, prostor, v katerem se počutijo varnega. Prav tako je za mlade pomembna podpora, ki jo lahko dobijo s strani mladinskih delavcev, za soočanje z raznovrstnimi izzivi, dandanes predvsem s težavami v duševnem zdravju. Na koncu pa je pomembna še prilagodljivost mladinskih delavcev in mladinskega dela, da se odzivajo na novonastale situacije in potrebe mladih, da preizkušajo nove pristope.

Po predavanju v katerem je prek lastne zgodovine z zbranimi mladinskimi delavci in ostalo zainteresirano javnostjo delil potek nastanka evropskih resolucij in agend o mladinskem delu, se dotaknil določenih težav s katerimi se mladinsko delo sooča, in tudi potencialnih rešitev, je sledil pogovor. Prek pogovora se je dotaknil vprašanj covida-19 in njegovega vpliva na mladinske centre in ostale organizacije za mlade, digitalnega mladinskega dela, kakovosti mladinskega dela in tega, kako lahko občine in nacionalne avtoritete mladinsko delo podprejo.

Pogovor z dr. Howardom Williamosonom bo v prihodnjem tednu dostopen na portalu mlad.si, v obliki intervjuja.

Zbrane je nagovorila tudi v.d. direktorice Urada RS za mladino mag. Tina Kosi, ki je izpostavila:

»Vlogo in pomen mladinskega dela je treba v družbi spodbujati, ovrednotiti in izboljšati kakovost ter ga raziskovati. V času Covid-19 se je izkazalo, da se je mladinsko delo sposobno hitro odzivati. Potrebno pa je zagotoviti, da se pri načrtovanju prihodnosti Evrope po krizi, upoštevajo tudi zahteve mladih.«

Dogodek je potekal v soorganizaciji Mreže MaMa, Mreže KROJ, Mestne občina Ljubljana in Univerze v Ljubljani.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa