E-cikliraj tudi v Zasavju

V družbi ZEOS, d.o.o. so z januarjem 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj.

Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljamo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij, med drugim tudi postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije širom Slovenije. Organizirali bomo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti projekt, omogočiti prijaznejša in dostopnejša mesta za oddajanje e-odpadkov in odpadnih baterij in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

Organizatorji projekta si želimo v vsakem lokalnem okolju sporočiti čim večjemu številu prebivalcev glavne cilje projekta in jim predstaviti nove možnosti za oddajo e-odpadkov in odpadnih baterij, zato organizirajo tudi večje število ozaveščevalnih delavnic za mlade. Dan pred lansiranjem zelenih zbiralnikov so zato organizirali v Mladinskem centru Trbovlje delavnico “E-odpadki in naše okolje”, katere udeleženci so iskali inovativne rešitve rokovanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami oz. zmanjšanja potrošnje le-teh.

Dijaki Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, Srednje šole Zagorje in nekaj drugih obiskovalcev Mladinskega centra Trbovlje so ob pomoči povezovalke Urše Dolinšek (ZEOS, d.o.o.) in moderatorjev Branke Biček Bizant (ZEOS, d.o.o.), Davida Banoviča (Mladinska mreža MaMa) in Katarine Kuhar (Mladinski center Trbovlje) in Vlaste Medvešek Crnkovič (Javno podjetje Komunala Trbovlje d.o.o.) zapisovali svoje ideje, ki so jih na koncu tudi predstavili vsem zbranim.

Nato so tekmovali v kvizu in iskali ideje za slogane – stavke, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju kot so:

E-ciklirajmo vsi, da naravo obržimo mi!

Stare aparate E-cikliramo, da v naravi vsi bolj uživamo!

E-cikliraj, seciraj in na novo serviraj!

E-cikliraj, smeti pobiraj, spoznaj težavo, varuj naravo!

E-cikliraj, pridno smeti pobiraj, skrbi za okolje, da bo tudi naš planet dobre volje!

Udeleženci so se na dogodku seznanili z vsemi zbirno-predelovalnimi skupinami e-odpadkov in odpadnih baterij, s pomembnimi aktivnostmi projekta in zakaj je pomembno, da se e-odpadke in odpadne baterije E-ciklira. Spoznali so lokacije uličnih zbiralnikov v svojih občinah in nekaj ostalih načinov pravilnega rokovanja z e-opremo in odpadnimi baterijami. Dotaknili pa so se tudi obdelave in ponovne uporabe tovrstnih odpadkov. Tako so odšli domov z novim znanjem, ki ga bodo lahko širili med ostalimi občani in tako pripomogli k E-cikliranju v svojih krajih.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa