EUYOU: Delavnica o demokratični participaciji

V okviru projekta EUYOU, ki ga na Mreži MaMa izvajamo skupaj z Inštitutom za politični menedžement in M komunikacijami se je danes, 5. novembra 2020, odvil prvi v sklopu tretjega tipa dogodkov projekta z naslovom “Demokracija v Sloveniji in EU”, ki je potekal v obliki delavnice.

Delavnica je bila namenjena državljanom EU, ki bivajo ali delajo v Sloveniji, Erasmus študentom v Sloveniji, ESE prostovoljcem v Sloveniji in vsem ostalim, ki jih zanimajo pravice mobilnih EU državljanov. Na dogodku so udeleženci spoznavali organiziranost in delovanje političnega sistema ter možnosti demokratičnega vključevanja na lokalni in EU ravni. Vodil in povezoval jo je Klemen Balanč, svetovalec na Inštitutu za politični menedžment.

Prvi del dogodka je bil namenjen medsebojnemu spoznavanju, globljem preučevanju delovanja političnega EU sistema in ozaveščanju možnosti o vplivu na EU politiko. V drugem delu pa se je obravnavalo politično delovanje v Sloveniji. Udeleženci iz tujine so delili tudi svoje izkušnje in zgodbe vezane na prihod in bivanje v Sloveniji v sklopu prostovoljstva. Na vprašanje, ali je kdo izmed njih imel težave pri prihodu v Slovenijo, je prostovoljec Centra mladih Koper, Sjan Xhonneux, ki prihaja iz Belgije opisal svojo pozitivno izkušnjo: “S prihodom v Slovenijo nisem imel nobenih težav, saj sem prejel vso potrebno pomoč pri belgijski organizaciji, preko katere sem prišel sem in pa pri Kulturno izobraževalnem društvu PiNA, ki so mi prihod karseda olajšali.”

V sproščeni in poučni delavnici so udeleženci s seboj odnesli nove kompetence za aktivno demokratično participacijo v gostujoči državi.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa