Evropska akademija o mladinskem delu

V Kranjski Gori se je med 21. in 24. majem 2019 odvijala Evropska akademija o mladinskem delu, katere se je udeležilo 160 udeležencev iz 32 držav. Akademija je mladinskim delavcem ponudila vpogled v raziskovanje trendov in inovacij med mladimi in v mladinskem sektorju širom Evrope.

Skozi tridnevna usposabljanja je bilo predstavljenih 36 različnih primerov novosti, od novih orodij za boljše delo pri usposabljanju na področju mladinskega dela, novih metod dela z mladimi, zadnjih raziskav, do zanimivih iniciativ lokalnih oblasti, skratka bogata bera, ki bo dala vpogled v sedanje trende razvoja mladinskega dela v Evropi.

Akademijo je uradno otvoril Tin Kampl, v. d. direktorja Urada Republike Slovenije za mladino, ki je med mladinskimi delavci spodbudil razmislek o vprašanju: ‘”Kako lahko politični okvirji podpirajo inovacije v mladinskem delu?”

Jacob Kornbeck iz Evropske komisije je s svojo predstavitvijo med drugim skušal odgovoriti tudi na to vprašanje. Povedal je, da EU mlade vključuje na različne načine. Eden od primerov je Resolucija o novi strategiji za mlade, ki so jo mladi s svojimi idejami pomagali sooblikovati. Po uvodnih besedah se je začelo “za res”. Vsak udeleženec si je lahko sam oblikoval svoj program akademije in določil katere vsebine želi spoznati bolj podrobno oziroma jih spoznati na novo. Vsebine so se navezovale na sklope: Razvoj mladinskega dela, Vključevanje mladih, Nadgradnja mladinskega dela, Digitalno mladinsko delo, Nova orodja in prakse ter medsektorsko sodelovanje. Da pa je ostalo še dovolj časa za mreženje in navezovanje stikov so organizatorji v večernih urah prav s tem namenom pripravili dogodke, na katerih so se mladinski delavci družili in kovali nova partnerstva.

Sklepni del konference je predstavljala okrogla miza, na kateri so sodelovali Uwe Finke-Timpe iz Nemškega ministrstva za družino, upokojence, ženske in mlade, Loes Rutten iz Evropskega Mladinskega foruma, Davide Capecchi iz partnerstva med Evropsko komisijo in Evropsko unijo, Guoda Lomanaite, direktorica Litvanske Nacionalne agencije ter Janez Škulj, predsednik upravnega odbora Nacionalne agencije MOVIT. Govorci so razpravljali o pomembnosti in prihodnosti akademije. “To ni samo dogodek, temveč dolgoročni projekt, katerega cilj je združiti ljudi, ki imajo izkušnje, da prispevajo k razvoju mladinskega sektorja.” je povedal Janez Škulj. Nadaljeval je, da bo dogodek doprinesel k ugotovitvam, ki bodo poslane ključnim sogovornikom in bodo tako vplivale na naslednjo Evropsko konvencijo o mladinskem delu. Upamo, da tudi na Evropsko agendo za mladinsko delo.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa