EVS – neprecenljiva izkušnja za mlade

4. maja je v Slovenijo na dvomesečni skupinski EVS (evropska prostovoljna služba) projekta There is a world outside your window, ki smo ga poimenovali Svet vas čaka na drugi strani okna, prispela skupina 10 prostovoljcev iz 5 evropskih držav(Estonije, Finske, Cipra, Portugalske, Italije). Projekt organizira Mreža Mama, z njim pa želimo mladim približati evropsko mobilnost ter mladinsko delo v Sloveniji in jim ponuditi dragoceno mednarodno izkušnjo. Evropska prostovoljna služba je program, ki je podprt s strani evropskega programa Erasmus + Mladi v akciji, ki ga v Sloveniji izvaja MOVIT.

Mladi udeleženci projekta, željni novih dogodivščin, so se odločili, da izstopijo iz cone udobja in se podajo po poti raziskovanja sveta, ki na njih čaka na drugi strani okna. V času, ki so ga prostovoljci preživeli v Sloveniji do sedaj, ko se projekt že približuje koncu, so obiskali kar zajetno število slovenskih krajev, mladinskih centrov, mladinskih centrov s hostli, izpeljali so številne dogodke na srednjih šolah, pridno pripravljali video material za promocijske videe, organizirali kuharske delavnice in številne druge dogodke za splošno javnost.

V mesecu in pol je skupina EVS obiskala že Trbovlje, Zagorje ob Savi, Krško, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Radlje ob Dravi, Maribor, Mursko soboto, Celje, Šentjur, Slovenske Konjice, Brežice, Domžale, Ljubljano, Škofjo Loko, Jesenice in Ajdovščino.Po uvodnem tednu v Trbovljah, kjer so spoznavali drug drugega in natančen program projekta so se v naslednjem tednu odpravili v Mladinski center Krško, kjer so pod okriljem Luksuz produkcije pridobivali multimedijske veščine in znanja za produkcijo kratkih videov. Na novo pridobljena znanja bodo ob zaključku projekta uporabili za pripravo treh kratkih videov o mladinskem delu, mobilnosti in mladinskih centrih. Nato so obiskali še številna druga slovenska mesta, kjer so izpeljali 16 dogodkov za zainteresirano javnost, predvsem za mlade in srednješolsko mladino, s katerimi so si izmenjali izkušnje. V Ljubljani so se udeležili Dneva prostovoljstva, na katerem so na zanimiv način, s t.i. flash mobom, promovirali EVS prostovoljstvo, ter festivala Nextival, na katerem so spoznali kreativne oblike mladinskega dela. V prestolnici so obiskali še društvo ŠKUC, se udeležili delavnice na temo javnega nastopanja, en dan pa so preživeli po različnih četrtnih mladinskih centrih Zavoda Mladi zmaji. V zavodu O, v Škofji Loki, pa so se seznanili z organizacijo dogodkov, saj so pomagali pri pripravi in izvedbi razstave, in si tako pridobili še dodatne izkušnje z organizacijo dogodkov. Del promocije, ki so jo izvajali po različnih krajih Slovenije, so bile tudi kuharske delavnice, na katerih so prostovoljci pripravljali tradicionalne jedi držav, iz katerih prihajajo, in tako poskrbeli za spoznavanje tradicije in kultur posameznih držav, kar je tudi namen tovrstnih EVS programov in mladinskih izmenjav.

Danes so na obisku v Kopru, kjer bodo skupaj s predstavniki treh afriških držav pripravili predstavitev EVS programa za tamkajšnjo mladino. Pot jih bo nato ponesla v Litijo, kjer se dobo srečali z dijaki Gimnazije Litija in se udeležili pogovorov o medkulturnem dialogu in aktivnem državljanstvu. Polovica EVS prostovoljcev bo nato pomagala pri obnovi igrišča na Graški dobravi, druga polovica pa bo v Mladinskem centru Litija izvedla mednarodno kuharsko delavnico. Zadnji teden pa se bodo mudili še v Velenju, kjer bodo prostovoljci v Mladinskem centru Velenje in v Multimedijskem centru Kunigunda, zaključili s produkcijo videov na temo mladinskega dela, mobilnosti in mladinskih centrov in tako pokazali vso multimedijsko znanje, ki so ga pridobili tekom projekta.

Prostovoljci so do sedaj že dodobra spoznali mladinsko delo v Sloveniji, izpopolnili svoje znanje angleščine, se naučili dela v skupini, pridobili nova znanja z multimedijskega področja in rešili že marsikateri izziv, ki jim je prekrižal pot. Kot so sami dejali: »Biti prostovoljec pomeni postavljati si vse višje in višje izzive«. Izzivov na tej poti vsekakor ne primanjkuje, in prostovoljci so do sedaj vse uspešno premagali. EVS prostovoljstvo nudi mladim možnost pridobivanja novih znanj, poznanstev, spoznavanja novih kultur, neformalno učenje, izpopolnjevanje tujih jezikov in dragoceno izkušnjo, s katero bodo lažje vstopili v svet odraslih, za kar si vsakodnevno prizadevamo v mladinskem sektorju.

O svojem projektu in logotipu so napisali zelo simpatično zgodbico: Kot morda že veste je EVS projekt »There is a world outside your window« namenjen promociji mladinske mobilnosti širom Evrope. Na drugi strani okna lahko raziskujemo sami sebe, nove države in spoznavamo nove ljudi. Zunaj obstaja čisto novi svet, ki ponuja nešteto priložnosti. Odločitev, da mladi odprejo to okno in gredo v svet raziskovati, s čimer lahko istočasno pomagajo tudi drugim ljudem pri pridobivanju veščin in širjenju obzorij, je v njihovih rokah. Navsezadnje smo tu, da vam pomagamo in vas navdihujemo!

Dodatne informacije: Maja Hostnik, 041 804 069; maja.hostnik@mreza-mama.si

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa