EVS prostovoljci obiskali že 6 slovenskih krajev

Mreža MaMa je 4. maja pričela z izvedbo dvomesečnega skupinskega EVS (evropska prostovoljna služba) projekta There is a world outside your window, ki smo ga poimenovali Svet vas čaka na drugi strani okna, in bo trajal do začetka julija. Evropska prostovoljna služba je program, ki podprt s strani evropskega programa Erasmus + Mladi v akciji, ki ga v Sloveniji izvaja MOVIT. V projekt Mreže MaMa je vključenih 10 mladih prostovoljcev iz 5 različnih EU držav (Estonija, Finska, Ciper, Portugalska, Italija), starih med 18 in 29 let, je zelo razgiban, saj bodo prostovoljci v prihodnjih tednih obiskali praktično celo Slovenijo. Pri projektu sodelujejo mladi, ki zase pravijo, da so zapustili cono udobja in dali sebi in Evropi priložnost za nova doživetja. Glavni namen projekta je mladim v Sloveniji približati evropsko mobilnost, mladinsko delo v Sloveniji in jim razširiti obzorja. V ta namen bo največ dogodkov izpeljanih na slovenskih srednjih šolah in v mladinskih centrih, pripravili pa bomo tudi nekaj dogodkov za splošno javnost.

Uvodni teden so prostovoljci preživeli v Trbovljah, kjer so za začetek spoznali drug drugega, lokalno okolje, celoten urnik dveh mesecev, oblikovali so pravila skupnega delovanja ter pričeli s spoznavanjem mladinskega sektorja v Sloveniji. V drugem tednu izvajanja projekta so se mladi EVS prostovoljci mudili v Mladinskem centru Krško, kjer so pod okriljem Luksuz produkcije pridobivali multimedijske veščine in znanja za produkcijo kratkih videov. Pridobljene veščine bodo ob koncu projekta prostovoljci uporabili za pripravo treh kratkih videov o mladinskem delu, mobilnosti in mladinskih centrih.

V slabem mesecu je skupina EVS obiskala še Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Radlje ob Dravi in Maribor.Izpeljali so že 7 dogodkov za zainteresirano javnost, predvsem za mlade in srednješolsko mladino, s katerimi so si izmenjali izkušnje. Učinek tovrstnih srečanj je dvojni, dijakom omogočajo pridobivanje novih izkušenj v angleškem jeziku ter spoznavanje EU in raznolikih kultur in običajev, kar je še kako pomembno za mlade. Kot so dejali sami prostovoljci »obstaja svet tudi zunaj meja naših držav, kjer živijo različni običaji, kulture in mladi«.

V četrtek in petek bo EVS skupina v Celju, kjer bodo danes, v četrtek ob 17.30 uri, v Celjskem mladinskem centru pripravili medkulturni večer za svoje sovrstnike, jutri pa obiskali Gimnazijo center. V naslednjem tednu bodo v Zrečah na strojni šoli predstavili EVS in pomen mobilnosti, za srednjo gostinsko šolo pa pripravili kuharsko delavnico, na kateri bodo predstavili raznolike mednarodne jedi. Pot bodo nadaljevali v Brežice ter nato v Ljubljano. Zaključni del projekt pa bo od 22. junija dalje potekal v Mladinskem centru Velenje, kjer bodo prostovoljci zaključili projekt s produkcijo videov na temo mladinskega dela, mobilnosti in mladinskih centrov ter tako pokazali svoje na novo pridobljene veščine in znanja, ki so jih pridobivali tekom projekta.

Vsekakor je skupina EVS zelo složna, delujejo enotno, si med seboj pomagajo ter se sproti uči reševati izzive in načrtovati aktivnosti za naprej. Na poti jih čaka še marsikaj, o čemer vam bomo tudi poročali. Vsekakor pa brez zapletov pri EVS nikoli ne gre, a vendar smo tudi temu kos, saj v mladinskem sektorju in pri mladinskem delu naša pridobljena znanja vedno pridejo prav.

Ker pa je za vsak projekt pomembno, da ima svoj logotip, je skupina že oblikovala svoj logo in zgodbo logotipa.

O svojem projektu in logotipu so napisali zelo simpatično zgodbico: Kot morda že veste je EVS projekt »There is a world outside your window« namenjen promociji mladinske mobilnosti širom Evrope. Na drugi strani okna lahko raziskujemo sami sebe, nove države in spoznavamo nove ljudi. Zunaj obstaja čisto novi svet, ki ponuja nešteto priložnosti. Odločitev, da mladi odprejo to okno in gredo v svet raziskovati, s čimer lahko istočasno pomagajo tudi drugim ljudem pri pridobivanju veščin in širjenju obzorij, je v njihovih rokah. Navsezadnje smo tu, da vam pomagamo in vas navdihujemo!

Dodatne informacije: Maja Hostnik, 041 804 069; maja.hostnik@mreza-mama.si

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa