HACK4CLIMATE: Odpadna hrana

Mladinske centre prijazno vabimo, da spodbudite mlade k prijavi na prvi hekaton Hack4Climate, ki bo potekal 16. in 17. oktobra na Ljubljanskem gradu v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Prijave so v teku, število sodelujočih pa omejeno.

Ali ste vedeli, da je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) vsak Slovenec v letu 2019 zavrgel 67 kg hrane, od tega kar 26 kg še užitne? Več kakor polovico vse odpadne hrane v Sloveniji pa povzročijo gospodinjstva.

Na hekatonu bo več kot 24 ur bo časa, da mladi najdejo inovativne rešitve na področju zmanjšanja odpadne hrane v gospodinjstvih, ki predstavlja veliko težavo in prispeva k okoljskemu odtisu.

Prijavljene skupine v starosti med 16 in 24 let bodo lahko izbirale med tremi idejnimi področji:

  • ANALIZA in PRIDOBIVANJE PODATKOV: Inovativne rešitve načina zbiranja in analiziranja podatkov ter pristopi k reševanju problema odpadkov v gospodinjstvu, ki lahko pripeljejo do zmanjšanja količin odpadkov v gospodinjstvu.
  • INOVACIJA NA PODROČJU LOKALNE SKUPNOSTI / TEHNOLOŠKA INOVACIJA: Izvirne rešitve, ki bodo za reševanje zmanjšanja količin odpadkov v gospodinjstvu uporabile moč lokalne skupnosti in tako širše vplivala na problematiko.
  • KOMUNIKACIJA in OZAVEŠČANJE: Inovativne rešitve, ki prispevajo k zmanjšanju količin odpadne hrana v gospodinjstvu.

Skupinam bodo ves čas na voljo tudi mentorji, strokovnjaki z različnih področij, povezanih s hrano, ki jim bodo pri razvoju idej pomagali in svetovali. Med drugim bodo na pomoč priskočili Lara Habič z Ministrstva za okolje in prostor RS, Luka Jezeršek iz gostinstva Jezeršek, Tina Cipot iz Lidl Slovenija, dr. Aleš Kuhar iz EIT FOOD Slovenia, Eva Tisaj Žnidaršič z DragonHack-a in dr. Ilija Gasan Osojnik Črnivec ter dr. Mojca Korošec z Biotehniške fakultete.

Organizator hekatona bo prijavljenim zagotovil prevoz, namestitev, hrano in zabavo, tekmovalci pa bodo poskrbeli za dobre ideje. Najboljše tri ekipe si bodo prislužile mične nagrade: planetu prijazna “all inclusive” dogodivščina v Sloveniji / Nepozabno kulinarično doživetje na Dvoru Jezeršek / darilni bon za nakup v Lidlu.

Več informacij in prijavnica je na voljo na www.samo1planet.si/hekaton.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa