Heroji ‘furali’ v pižamah iz treh mladinskih centrov

V soboto, 9. 12. 2017 so v vseslovenski iniciativi Zavoda Vozim in zavarovalnice Generali Heroji furajo v pižamah iz treh mladinskih centrov – v Slovenskih Konjicah, Idriji in Brežicah – invalidi z Zavoda VOZIM izvajali brezplačne vožnje na in iz zabav. Voženj s 5 vozili Toyota, prilagojenimi z ročicami BDF. za ročno upravljanje avtomobilov, je bilo v noči iz sobote na nedeljo kar 54. Poleg voženj pa se je v vseh krajih izvajal še poostren policijski nadzor. Poleg koncertov v mladinskih centrih pa je dogajanje na prizorišču popestrilo še testiranje stopnje alkoholiziranosti, opozarjanje na škodljive vplive alkohola na organizem ter odvračanje mladih od voženj pod vplivom alkohola. Tega se je udeležilo veliko mladih, pa tudi starejša populacija, ki se je prišla zabavat.

Slovenske Konjice

To soboto se je odvila že težko pričakovana akcija herojev z Zavoda Vozim, ki je med drugim potekala tudi v prostorih Mladinskega centra Dravinjske doline (MCDD), v prenovljenem Patriotu v Slovenskih Konjicah. Dogodek je bil precej medijsko obeležen, obiskala jih je tudi televizijska ekipa, ki je posnela nekaj voženj na zabave in naredila intervjuje z mladimi in s starši, ki so že heroji v pižamah, saj so svoje otroke pripeljali na zabavo in jih bodo varno odpeljali z nje. Prav tako so prišli policisti, ki so na to noč izvajali poostren nadzor v Slovenskih Konjicah in bližnji okolici.

Sledilo je še več voženj na koncert lokalne skupine Marjetica in znanih Zmelkoow, ki je bil zelo dobro obiskan. Sodelujoči so akcijo zelo dobro sprejeli, vrsta za testiranje alkohola se kar ni  končala, pihali so pozno v noč. Po poizvedovanju med udeleženci, ki smo jih povprašali, kako ponavadi prihajajo na zabave in kako imajo organiziran prevoz nazaj, kako je z dostopnostjo taksijev pri njih in če jim je nerodno, v kolikor bi ponje prihajali starši, smo izvedeli, da je kar nekaj staršev pripravljenih priti po svoje otroke, saj jim veliko pomeni njihova varnost. Tako da je Herojev v Slovenskih Konjicah očitno kar dosti!

Obiskovalci so v akciji zelo dobro sodelovali in po koncu zabave sta naša heroja Barbara Slaček in Aleš Kramolc, varno pripeljala mlade na in iz zabave domov na kar 26 vožnjah. Verjamemo, da sta bila dober zgled, in si želimo, da bi mu sledili mnogi, da bi bile naše ceste varnejše.

Idrija / Žiri

Tudi v Idriji so minulo soboto heroji furali v pižamah. Tudi tam je predhodno, tako kot v obeh ostalih krajih, v sredini novembra Zavod VOZIM skupaj z Mladinskim centrom Idrija, organiziral posvet mladih in strokovnjakov s področja prometne varnosti in alkohola, policije, gasilcev ter lokalnih oblasti, kjer so izpostavili problematiko uživanja alkohola med mladimi ter vožnenj pod vplivom alkohola.

Heroj Ivo Ozebek, poškodovanec v prometni nesreči, je vozil Idrijce na žur Big Foot Mame v Žiri in nazaj. Prevozi so potekali od 21. pa vse do 4. ure zjutraj, ko so prizorišče zapustili še zadnji mladostniki, ki so se zabavali do zgodnjega jutra. S herojskim avtomobilom je bilo skupaj opravljenih 10 voženj za 14 oseb, poleg avtomobila pa je bil organiziran še avtobus, kar je bila prva zaveza Občine Idrija po skupnih posvetih.

Pred koncertnim prizoriščem pa so tudi tukaj promotorji iniciative Heroji furajo v pižamah izvajali test alkoholiziranosti, ki je bil zelo obiskan. V povprečju so ugotovili, da večina mladih še vedno uživa alkohol, a so se po ozaveščanju o njegovih škodljivih vplivih na samem prizorišču kar zamislili.

Brežice

V sodelovanju z Mladinskim centrom Brežice (McB) je Zavod VOZIM tudi v Brežicah izvedel zadnje ključno dejanje projekta Heroji furajo v pižamah. Obisk koncerta Single Ladies – Tribute to Beyonce je po pričakovanjih organizatorja presegel pričakovanja (obiskalo ga je več kot 150 obiskovalcev), kar “gre pripisati tudi dejstvu, da je mlade na koncert pripeljalo zanimanje, kakšen projekt se bo ta večer odvijal v njihovi občini”, kot je rekla Nataša Kalin iz Mladinskega centra Brežice, ki je mlade na koncert vabil prek različnih kanalov, ki so mladim blizu.

Obiskovalce žura so najbolj pritegnili alkotesti in marsikdo je bil nad napihanim presenečen, saj se mu “nekaj spitih piv ne zdi, da bo tako veliko pokazalo”. McB je priskrbel zelo dobre aktiviste, ki so promocije škodljive rabe alkohola in alkotesterje vrhunsko opravili, sovoznika pa sta skrbela, da je bila navigacija za voznike optimalna. Heroja, voznika invalida Žiga Breznik in Janez Hudej, sta skupaj opravila 18 voženj za 24 mladih, ki so jih razvozili domov.

Po pogovorih z mladimi, ki so projekt pohvalili in dejali, da bi se morale podobne akcije izbajati pogosteje, izpostavljamo izjavo 21-letnega študenta iz Škofje Loke, ki je prišel k prijateljem na žur v Brežice: “Tak projekt je dobrodošel, pozdravljam take kul ideje! Pravkar sem se vrnil z izmenjave na Švedskem, kjer je že praksa, da mesta med vikendom okrepijo lokalni prevoz, saj se zavedajo, da so vikendi namenjeni žurom”.

Veseli smo, da smo tudi na Mreži MaMa, kot partnerska organizacija vključeni v iniciativo Zavoda Vozim, ki se bo nadaljevala tudi v letu 2018 in 2019, ko bodo Heroji za varen prevoz mladih skrbeli tudi iz drugih mladinskih centrov po Sloveniji.

Več informacij na spletni strani.

 

 

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa