Heroji v pižamah so poskrbeli za brezplačen in varen prevoz mladih z zabav

Jure Košir na invalidskem vozičku je res nenavaden prizor, a tako ga lahko vidimo v videu, kjer pravi: “Nočem pristati na vozičku. Zato podpiram iniciativo Heroji furajo v pižamah.” Juretu Koširju se z željo, da dosežemo varnejše ceste, pridružujejo tudi drugi znani Slovenci – Dejan Zavec, Alya, Vid Valič ter Filip Kržišnik in Blaž Slanič iz F&B Acrobatics. Vsi skupaj podpirajo iniciativo ‘Heroji furajo v pižamah’, ki z glavnim sporočilom »poskrbi za varen prevoz domov« aktivno osvešča širšo slovensko javnost o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, ki je največja ravno med mladimi vozniki. Heroj namreč ni tisti, ki sede pijan za volan, ampak vsak, ki se sredi noči trezen odpravi po bližnjega na zabavo, da bi ta varno prispel domov.

Ker je sporočilo akcije še posebej aktualno v mesecu decembru, ko se na slovenskih cestah zgodi največ nesreč, se je vseslovenska iniciativa Zavoda Vozim in zavarovalnice Generali aktivno lotila rešitve problema. Minulo soboto, 9. decembra, so prvič mlade v treh manjših mestih po Sloveniji, kjer je delež nesreč zaradi pomanjkanja javnih ali taksi prevozov še toliko večji, varno in brezplačno vozili z zabav domov pravi heroji – invalidi, ki so bili poškodovani v prometnih nesrečah in zdaj v okviru Zavoda Vozim širijo pozitivno poslanstvo za varnejše ceste. Prav tako so se akciji pridružili policisti, ki so to noč v vseh krajih izvajali poostren nadzor, hkrati pa so se na prizoriščih izvajali testi alkoholiziranosti in opozarjanje na škodljive vplive alkohola na organizem.

V Slovenskih Konjicah, Brežicah in Idriji/Žireh so minulo soboto, 9. decembra, invalidi v pižamah, ki so predstavniki Zavoda Vozim, kot pravi heroji ‘furali’ mlade varno domov z koncertov. Mladi, ki so obiskali koncerte Zmelkow, Big Foot Mama in Single ladies – Tribute to Beyonce, so tako imeli edinstveno priložnost, da so jih domov varno in popolnoma brezplačno pripeljali sodobni heroji. Invalidi so mlade prevažali s 5 prilagojenimi vozili Toyota s posebno ročico BDF., ki omogoča mobilnost invalidov. Eden izmed voznikov je bil tudi Aleš Kramolc, ki je pred leti doživel prometno nesrečo zaradi vožnje pod vplivom alkohola, ki ga je prikovala na voziček. Aleš je med vožnjami ponosno povedal: “To je herojska uniforma – vseh tistih, ki se sredi noči trezni odpravijo po svoje bližnje na zabavo.”

Obiskovalci so bili v vseh krajih navdušeni nad aktivnostmi, ki so se odvijale in so pohvalili celostni pristop do reševanja problematike pitja alkohola in vožnje pod vplivom alkohola. Predvsem pa so bili veseli brezplačnih prevozov, ki so jih nudili invalidi. Ti so jim tekom vožnje povedali osebne zgodbe, ki so jih mladi z zanimanjem poslušali. Kot je ob uspešni akciji ponosno povedal David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM: Vožnje so bile zelo uspešne, mlade so heroji v pižamah varno vozili na iz z zabav domov vse do ranega jutra. Večina sopotnikov se je na koncu zavezala, da pijani ne bodo šli za volan, niti se usedli v avto z nekom, ki je vinjen. Raje bodo poklicali za varen prevoz starše, ki jim sedaj predajamo štafeto in jih pozivamo, da se v čim večjem številu odzovejo in se odpravijo na zabavo po svoje sinove in hčerke – pa četudi sredi noči in v pižami. Verjamemo, da se bo iniciativa Heroji furajo v pižamah v naslednjih letih preselila tudi v ostale slovenske kraje in postala vseslovenska iniciativa za preprečevanje voženj pod vplivom alkohola.”

Vseslovenska iniciativa ‘Heroji furajo v pižamah’ tako s pomočjo znanih Slovencev in številnih podpornikov nagovarja mlade, naj s pomočjo staršev poskrbijo za varen prevoz domov, hkrati pa poziva starše oziroma družinske člane, da naj vstanejo sredi noči in se odpravijo po svoje bližnje ter tako poskrbijo za njihov varen prevoz iz zabave.

“Alkohol in volan ne gresta skupaj in samo en simpl klic domov ti lahko reši življenje!”, mladim v eno sporočajo vozniki. “Ko greste na zabavo, se vedno dogovorite za varen prevoz in ne sedajte za volan pod vplivom alkohola! Verjemite, ne splača se!”.

Video, ki vključuje znane Slovence za aktivno osveščanje širše slovenske javnosti o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola lahko najdete na povezavi HEROJI FURAJO V PIŽAMAH.

Več informacij na spletni strani.

Dodatne informacije:

Luna TBWA: Lina Antolič, PR, lina.antolic@luna.si.

Zavod VOZIM: Anja Zagomilšek, PR, anja@vozim.si

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa