“Izkušnje z Mreže MaMa so mi občutek amaterizma odpravile!”

Bivši sodelavec Mreže MaMa, David Banović, se je podal na samostojno podjetniško pot, na kateri  trenutno promovira svojo dejavnost na novi spletni strani. Ob tej priložnosti smo zamenjali vloge in zunanjemu sodelavcu, ki še vedno pomaga pokrivati pomemben del mladinskega sektorja – informiranje in komuniciranje, zastavili nekaj vprašanj. Preberite, kaj je Davidu prinesla izkušnja Prvega izziva na Mreži MaMa in zakaj je po Davidovem mnenju, strast do dela ključna za uspešen začetek.

David, kdaj si spoznal, da se želiš ukvarjati z besedami in se odločil za profesionalno delovanje na področju komunikacije?

Vedno mi je bilo všeč, ko so ljudje znali kaj pametnega povedati ali napisati, na način, ki bo vsebino prej dvignil, kot skril. Že kot otrok sem prebiral veliko besedila v gledališču v katerem sem deloval, kasneje pa prek komunikacije z vrstniki spoznal, da je ukvarjanje z besedo zame.

David Banović.

Poleg  vloge proaktivnega mladega in komunikatorja, si prav tako aktiven član gledališke skupine. Koliko ti kot komunikatorju pomagajo izkušnje z odra? V kateri vlogi je lažje nastopati pred publiko – v vlogi igralca ali komunikatorja?

V teater sem prvič vstopil, ko sem štel približno 10 let. Poleg iskrenih prijateljev in močnih vezi, ki so se tam v teh letih stkale, pa mi je delo v kulturi dalo širino v besednem zakladu, več spretnosti in znanj pri nastopu v živo, lažje krmarjenje med pogovori z različnimi govorci, občutek za pisano besedo, trdno samozavest in nek proces samorefleksije, ki je na odru ključen. Lažje je nastopati v vlogi, ki te navdaja s samozavestjo; za enkrat jo imam še na obeh področjih (smeh).

Več let si aktivno deloval v mladinskem sektorju. Kaj ti je mladinsko delo prineslo za osebni razvoj in podjetniško pot, po kateri stopaš danes?

V mladinskem sektorju sem predvsem sodeloval s strukturami, organizacijami in posamezniki znotraj mladinskega sektorja, sam pa mladinskega dela z vsemi znanji in veščinami, ki ji terja, nisem samostojno opravljal. Nudil sem svoje veščine in izkušnje na področju komuniciranja, optimizacije besedil, usposabljanj na področju komuniciranja in predvsem novinarska znanja, res pa je, da je sektor specifičen in sem posledično imel veliko priložnosti pridobiti nova znanja z različnih področij. Sodelovanje z akterji v mladinskem sektorju je povečalo mojo samozavest, iniciativo, nadgradilo mojo bazo kontaktov in mi predvsem pokazalo širino.

Prvi izziv ti je ponudil priložnost dela na Mreži MaMa, kjer si tako našel zaposlitev. Kako danes gledaš na to priložnost in kako bi opisal svoje izkušnje dela na Mreži MaMa?

Predvsem Mreža MaMa mi je v času delovanja v mladinskem sektorju omogočila širok spekter priložnosti, v katerih sem spodbujal svoje improvizacijske, kreativne in upravljalske sposobnosti. Srečal sem se z različnimi nalogami na več projektih, hkrati pa organizacija Mreže MaMa in njeno vodstvo stremi k izpopolnjevanju svojega kadra in spodbujanju povezovanja in sodelovanja, kar sem pridno izkoristil. Delo in izkušnje, ki sem jih pridobil na Mreži MaMa so mi občutek amaterizma odpravile in  mi dale pogum za lastno pot.

Kaj bi skozi osebno izkušnjo svetoval mladim, ki so na začetku svoje karierne poti in prvič vstopajo  na trgu dela?

Predvsem se mi zdi pomembno razlikovati med službo in delom, obenem pa je vedno dobro slediti iskrenim interesom. Delati to, kar posameznika zanima, na način, preko katerega lahko dodaja vrednost, se mi zdi ključno za uspešen začetek. Služba se bo nato ali našla ali pa ustvarila. Vse bolj spoznavam tudi, da je moč v povezovanju in sodelovanju z različnimi akterji.

V okviru Prvega izziva si sodeloval tudi v projektu EU projekt- Moj projekt, pred tem pa z BBC StudioWorks posnel tudi svoj predstavitveni spot. Kako danes gledaš na to, kaj so ti te izkušnje prinesle?

Oba projekta sta mi prinesla višjo prepoznavnost in tako je bilo tudi moje delo bolj poudarjeno. V obeh primerih sem sodeloval s tujimi organizacijami in spoznal nove ljudi z drugačnimi pogledi in širokim spektrom znanj, kar tudi meni daje neko širino, ki je za moje delo osnovni pogoj.

Spletna stran David Banović.

Trenutno promoviraš svojo novo platformo. Kaj ponujaš ljudem in kako jim lahko pomagaš?

Svoje delo sem združil pod eno streho in ga na kratko predstavil tudi na novi spletni  in FB strani. Gre za področja del, ki me veselijo in na katerih lahko skupaj z naročniki dodajam vrednost. Ukvarjam se s komunikacijo, digitalnim marketingom, sestavo besedil in kom. strategij, organizacij in nudim pomoč pri novinarskih in avtorskih delih. Delo je raznoliko, predvsem pa ni monotono in je prilagojeno glede na partnerja, kar mi zares ustreza.

In tvoji načrti in izzivi za prihodnost?

Zdaj se s polno močjo posvečam postavljenemu izzivu v okviru svoje poslovne poti, še naprej pa sodelujem tudi z organizacijami v mladinskem sektorju in nekaterimi samostojnimi partnerji. Včasih je pač treba zaplavat sam – in bom.

 

David, ponosni smo nate. Želimo ti uspešno samostojno pot in verjamemo, da ti bo uspelo!

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa