Izmenjava dobrih praks v Beogradu uspela

Mreža MaMa je od ponedeljka, 26.3., do četrtka, 29.3.2018, skupaj s partnerji iz Bosne in Hercegovine ter Srbije v sklopu projekta Youth Coalition: Western Balkan, sodelovala na vmesnem štiridnevnem srečanju v Beogradu. Na srečanju so sodelovali tudi članice MC Hiša mladih Ajdovščina, MC Bled, MC Dravinjske doline in Epicenter Piran.

V sklopu projekta so se partnerji iz Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Srbije srečali že novembra 2017 v Brežicah in februarja 2018 v Ajdovščini, kjer so si med seboj pokazali načine, kako uresničiti primere dobrih praks v lastni državi. Slovenija je v Brežicah prikazala primer dobre prakse strukturiranega dialoga, ki ga uspešno izvaja, partnerji iz Bosne in Hercegovine ter Srbije pa so skupini iz Slovenije prikazali primere dobrih praks socialnega vključevanja, predvsem marginaliziranih skupin.

Projekt Youth Coalition je namenjen krepitvi lokalnih skupnosti in prenosu dobrih praks. Mreža MaMa že več let deluje na področju strukturiranega dialoga – dialoga med mladimi in odločevalci tako na lokalni, nacionalni kot tudi evropski ravni, kar v Bosni in Hercegovini ter Srbiji ne poznajo. Cilj projekta je usposobiti mladinske delavce z novimi spretnostmi, ki jim bodo omogočile dosego učinkovitega dialoga, tako znotraj projekta, kot tudi v vsakdanjem življenju.

Udeleženci so predstavili svoje dosežke v sklopu projekta. Udeleženci iz Srbije so pripravili dogodek na temo strukturiranega dialoga z naslovom »Tribina«, na katerega so povabili predstavnika občine; predstavnika združenja, ki se ukvarja z zaposlitvijo in predstavnika, ki se ukvarja s socialnim vključevanjem ter starša otroka s posebnimi potrebami. Dogodek je bil namenjen skupni debati, v kateri so člani debate komentirali potrebe mladih s posebnimi potrebami v Srbiji in v konkretni občini.

Partnerji iz Bosne in Hercegovine so do sedaj predstavili strukturirani dialog in vključevanje mladih v odločanje, na dveh zasedanjih z dijaki srednjih šol. Ena izmed tem je bila »Mladinska politika pri nas«, saj mladi niso dovolj vključeni v oblikovanje politike oziroma, jim ob vključitvi ni namenjeno dovolj pozornosti. Zanimivo dejstvo oziroma problem, ki so ga izpostavili je, da nobena politična stranka v BiH nima v svoji kampanji vključenih mladih. Zelo težko je komunicirati mladim na nekem nivoju. Ekipa je želela pridobiti popolno sliko problema mladih v Bosni in Hercegovini ter Republiki Srpski. Načrtovan je še en dogodek na temo mladega podjetništva.

Na vprašanje o vplivu projekta menijo, da bolj kot na druge vidijo vpliv na njih kot posameznike. Poudarjajo, da je treba razdelati točno konkretno idejo, saj imajo npr. v BiH veliko različnih težav. Govoriti o vplivu projekta na posameznika zunaj bi težko govorili. Udeleženci iz BiH menijo, da bi bilo dobro opraviti še več takšnih aktivnosti.

Svoje uspehe na področju socialnega vključevanja je predstavila tudi ekipa iz Slovenije, ki je skozi svoje delavnice v Sloveniji mladim prikazala kako živijo marginalizirane skupine. Delavnice so bile povezane s socialnim vključevanjem slepih in slabovidnih, invalidov in brezposelnih. Predstavitvi je sledila diseminacija rezultatov.

Predzadnji dan srečanja je bil namenjen obisku osnovne šole, ki skrbi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Slovenska ekipa je lahko iz prve roke videla, kako v Srbiji poteka šolski dan v šoli za otroke s posebnimi potrebami.

Zadnji dan srečanja je bil namenjen spoznavanju zgodovine Beograda. Ekipa Mreže MaMa se je sprehodila po beograjski trdnjavi in spoznavala zgodovino mesta.

Marija, Daj mi ruku: »Seminar mi je zelo pomagal. Predvsem skozi nek interaktiven način sem dosti tega izvedela. Res je bilo aktivno, prejela sem nove izkušnje tako, da absolutno menim, da sem dosti tega odnesla od seminarja«.

Darko, Nova nada: »V bistvu je šlo za izpopolnjevanje izkušenj, ki smo jih že pridobili na prvem seminarju v Brežicah. Vse je bil nek pogovor o naših uspehih, ki smo jih naredili za čas, ko smo se vrnili v svoja matična mesta in kaj smo dosegli na delavnicah, koliko smo napredovali v tem samem projektu realizacije strukturiranega dialoga. Kot smo govorili na vseh teh delavnicah počasi napredujemo vendar je potrebno več časa, da se vse naredi, da se vse doseže tako da, do Ljubljane, maja, upam, da bomo imeli končane projekte, ki jih bomo lahko širili dalje«.

Iva, direktorica organizacije Daj mi ruku: »Na tem seminarju smo imeli priložnost videti ne le rezultate lokalnih aktivnosti vseh treh partnerjev, temveč se tudi spoznati s težavami, s katerimi se soočajo mladi med realizacijo le teh in načini njihovega premagovanja. Zelo smo zadovoljni z zavezanostjo in aktivnim sodelovanjem vseh udeležencev. Doseženi so bili zadani cilji in na podlagi tega prehajamo na naslednjo fazo projekta, diseminacijo, med katero bomo pridobljena znanja širili naprej«.  

Vir in foto: Mreža MaMa

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa