Izmenjava izkušenj, znanj in nova poznanstva – mladinske izmenjave

Tudi to poletje naše članice aktivno sodelujejo pri izmenjavi znanj, izkušenj in pri združevanju mladih glav. Mednarodne mladinske izmenjave so odlična priložnost za mlade, da poletje izkoristijo za aktivne počitnice, se naučijo kaj novega in spoznajo zanimive ljudi in kulture. Mladinski center Zagorje ob Savi in Mladinski center Litija sta pravkar zaključila z mednarodnima mladinskima izmenjavama.

Med 14. in 22. julijem je v Zagorju ob Savi pod organizacijsko taktirko Mladinskega centra Zagorje potekala mednarodna mladinska izmenjava pod naslovom “Healthy’n’wealthy”. Udeleženci iz Škotske, Poljske, Cipra, Hrvaške in iz Slovenije, stari med 18 in 30 let, so v tednu dni spoznavali zdrav način življenja ter si izmenjali izkušnje in znanja. V sklopu mednarodne izmenjave v Zagorju so udeleženci pripravili tudi dva javna dogodka- Igre brez meja ter Open mic, aktivnosti celotne izmenjave pa so bile sicer namenjene ozaveščanju ter deljenju izkušenj in znanj o zdravem načinu življenja. Ob zaključku pa so pripravili tudi kratek video in »H’N’W zine«- brošuro s kreativnimi prispevki, skozi katere so udeleženci izrazili svoje misli o zdravem načinu življenja.

Vodja izmenjave, Urška Pavlovič (prostovoljka Mladinskega centra Zagorje), je o sami ideji izmenjave povedala: »Ko se mi je porodila ideja o projektu Healthy’n’wealthy, sem bila v procesu spreminjanja svoje miselnosti o zdravju, načinu prehranjevanja, nasploh o zdravem slogu življenja. Veliko sem brala, poslušala, gledala, opazovala, spreminjala dieto… Po vsem tem sem se vsekakor počutila neprimerljivo bolje. Ugotovila sem, da je skrb za svoje zdravje nedokončan proces, ki ga vseskozi spremlja sledenje principom zdravega načina življenja, prehranjevanja, gibanja. To idejo sem želela deliti tudi z mladimi iz tujine.«

Več o ustvarjalnem procesu udeležencev izmenjave si lahko preberete TUKAJ.

Mladinski center Litija pa je od9. do16. julija gostil mednarodno mladinsko izmenjavo z naslovom “Outdoor skills for urban kids”. Mladinska izmenjava je bila v osnovi projekt, ki je mladim iz dveh ali več držav omogočala, da se zberejo, nagovorijo različne teme in o njih razpravljajo ter tako spoznajo različne države in kulture, preko neformalnega in priložnostnega učenja osvajajo nove kompetence, krepijo solidarnost ter zavest za demokratično odločanje in družbeno relevantne teme.

V okolici Litije se je zbralo 24 mladih iz 4 držav. Udeleženci izmenjave iz Slovenije, Madžarske, Romunije in Estonije so odkrivali predvsem skrivnosti preživetja v naravi. Ene glavnih aktivnosti izmenjave so bile postavljanje in pospravljanje šotorišča, spanje v šotorih, taborni ogenj, osnove orientacije in pohodništva, orientacijski pohod, nabiranje užitnih gozdnih plodov, ipd. Mladi so se pri tem naučili nekaj že pozabljenih veščin, se spoznali s kmetijstvom, glavna pa so tu doživetja, ki jih lahko ponudijo samo dolgi poletni dnevi, preživeti v neokrnjeni naravi.

Nove veščine, znanje, prijateljstva, spoznavanje novih običajev in navad, odkrivanje lastnih potencialov, učenje tujih jezikov, vse to so mladinske izmenjave, ki jih organizirajo mladinski centri, s čimer skrbijo za razvoj in neformalno izobraževanje mladih.

Foto: Mladinski center Zagorje ob Savi

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa