»Job shadowing« v Estoniji

V sodelovanju z Mladinskim centrom Zagorje ob Savi in krovnima organizacijama finskih in estonskih mladinskih centrov sodelujmo v strateškem partnerstvu »Boost your possibilities«, kjer se ukvarjamo z raziskovanjem pozitivnih učinkov mednarodne mobilnosti in se izvaja v okviru programaErasmus+. V okviru tega projekt organiziramo t.i. “Job shadowings”, s pomočjo katerih nudimo mladinskim delavcem in mladim pridobivanje znanj in izkušenj v tujini, konkretneje v mladinskih centrih na Finskem in v Estoniji. Enega takšnih obiskov se je med 27.9. in 2.10.2015 udeležil Andraž Renko iz Mladinskega centra Zagorje ob Savi, ki je ob prihodu strnil in zapisal svoje vtise.

Avgusta letos sem preko spletne strani Mladinske centra Zagorje ob Savi zasledil objavo o možnosti »senčenja poklica« na Finskem ali v Estoniji. Na podlagi programa sem se tudi odločil, da se prijavim na 2 finska in 1 estonski projekt. Ko sem že mislil, da ne bom sprejet na nobenega izmed omenjenih projektov, sem presenetljivo dobil elektronsko pošto od direktorice mladinskega centra Paide avatud noortekeskus, v kateri mi je sporočila, da sem bil izbran.

Moja pot se je začela na zgodnje nedeljsko jutro. Potoval sem preko Frankfurta v Talin, glavno mesto Estonije. Na letališču sta me pričakala Pierre (francoski EVS prostovoljec) in Mark (domačin). Omenila sta, da so ravno pristali tudi člani francoskega banda s katerimi sem sodeloval. Presenetila me je njihova številčna zasedba, štela je kar dvanajst glav.. Skupaj smo se odpravili v Paide, kjer smo preživeli sproščeno popoldne. Takrat sem spoznal tudi Margit, direktorico mladinskega centra, ki mi je razkazala prostore in me seznanila z delom. Skozi celoten projekt sem sodeloval z omenjenim band-om z nazivom Opsa Deheli. Z njimi smo organizirali več koncertov, moja naloga je bilo fotografiranje in snemanje. Imel pa sem tudi posebno zadolžitev in to je spodbuditi Estonce, naj se ob glasbi malo sprostijo in zaplešejo, kar mi je tudi uspelo. Naj pojasnim, po naravi so namreč bolj zadržani in resni.

S skupino smo se odpravili tudi v Talin, kjer so na več lokacijah s svojo glasbo zabavali mimoidoče. Igrali so predvsem poskočne latino in balkanske ritme. V večernih urah pa so imeli koncert v enem izmed lokalov v centru mesta. Udeležili smo se tudi praznovanja občinskega praznika mesta Paide, v okviru katerega smo v mladinskem centru imeli koncert. Udeležilo se ga je veliko obiskovalcev in vsi smo bili z končnim izkupičkom energije ter vzdušjem zelo zadovoljni.

Še isto noč sem se poslovil od svojih novih francoskih prijateljev, saj so odšli nazaj domov v Bordeaux. Naslednje jutro pa sem se tudi sam z lokalnim avtobusom odpravil proti letališču. Pred odhodom sva ob jutranjemu čaju z Margit naredila neformalno evalvacijo mojega »Job Shadowinga« in izrazila željo sodelovanja med obema mladinskima centroma tudi v prihodnje. Naslednji dan se mi je pripetila še ena zanimivost. Spoznal sem estonko Riin, mladinsko delavko iz Paide avatud noortekeskus, ki je tudi opravljala Job Shadowing, in sicer pri MC-ZoS v sklopu projekta »Brcnimo rasizem«. To je bila nekakšna nenačrtovana »Job Shadowing« izmenjava.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa