Junaki za CELE – vrnite si prihodnost!

Potem, ko so velenjski Junaki zaposlovanja, v začetku meseca organizirali prvi lokalni dogodek projekta pod sloganom Junaki zaposlovanja – Vrnimo si prihodnost!, tokrat novi junaki informirajo v Celju.

Lokalni dogodki so namenjeni mladim in delodajalcem, tokrat pa poteka v Mladinskem centru Celje. Dogodek se je pričel z načrtovano okroglo mizo na kateri so spregovorili o problematiki brezposelnosti med mladimi, primanjkovanju služb za mlade ter skupaj iskali rešitve,

Gostje okrogle mize:

– Maša Ikovic, samostojna svetovalka na področju zaposlovanja za mlade Na Zavodu za zaposlovanje RS, Območna služba Celje,

– Tatjana Štinek, samostojna svetovalka pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Celje (OOZ),

– Matija Kovač, kulturnik, arhitekt, mestni svetnik Združene levice Mestne občine Celje,

– Maja Hostnik, direktorica Zavoda Mladinska mreža MaMa in

– Tea Jarc, strokovna sodelavka pri Sindikatu Mladi plus, aktivistka za pravice mladih.

Junakinje zaposlovanja so v Celju organizirale okroglo mizo z različnimi profili govorcev od delodajalcev, odločevalcev do predstavnikov NVO ter Zavoda za zaposlovanje OS Celje. Govorci podpirajo prepričanja, da mladi potrebujejo posebne spodbude in vztrajnost z njihove strani. Izpostavili so tudi, da naj mladi izberejo srednjo šolo ali študij, ki obeta zaposlitev v prihodnosti.

S strani Zavoda za zaposlovanje RS, Območna služba Celje je Maša Ikovic spodbudno povedala, da se trg zaposlovanja zbuja in vsekakor so ukrepi Jamstva za mlade pripomogli k večji zaposlenosti mladih. Na okrogli mizi so se dotaknili tudi nedostojnega in prekarnega nega dela ter vloge inšpekcij pri kršitvah. Tea Jarc je izpostavila, da je v ukrepih sheme Jamstva za mlade predvideno zaposlovanje mladih v inšpektorskih službah. Izpostavila je, da so pripravili predlog spremembe zakona, ki pa je obstal in ga ni na politični agendi.

“Za nami je prvi akt Junakov za Cele, okrogla miza, kjer nismo iskali celostne rešitve o problematiki brezposelnosti med mladimi, smo pa postavljali prava vpršanja, ki so nam dala vpogled v kompleksnost problema. Nadaljujemo s pestrim programom naprej, potekala bo delavnica o dostojnem delu, imeli bomo fotografsko razstavo, nastope mladih Celjanov, na voljo pa je tudi karierno svetovanje ter info točka, kjer je zbranih ogromno informacij o zaposlovanju in ukrepih,” je povedala lokalna mabasadorka projekta Tina Ožvald (26 let).

Na delavnici ZA dostojno delo, so se poučili o delavskih pravicah, o kršitvah, prekarnih oblikah dela ter še mnogo več.
Element presenečanja so bili štirje mladi Celjani (Marija Stojanović, Aleksandra Starčević, Rok Tržan ter Andrej Zalaznik), ki so z udeleženci delili svoje izkušnje na področju dela.

Popoldanski program pričenjajo v atriju MCC-ja, kjer bodo otvorili fotografsko razstavo Vrnite nam prihodnost, kjer bo najboljše fotografije strokovna komisija nagradila. Izbrane fotografije bodo natisnjene na JUMBO PLAKATU v atriju na ogled vsem obiskovalcem še mesec dni po dogodku.

“Danes se v mladinskem centru Celje (MCC) res ogromno dogaja in vtisi so spodbudni. Nagradi za dve najboljši fotografiji sta podeljeni, okrepčali smo se z odličnimi domačimi mafini, mladi so s svojimi nastopi dokazali, da še nismo obupali in še vedno zremo optimistično v svet. Iščemo priložnosti, kjer jih ni veliko ter nismo pasivni in opozarjamo na tako pereč problem, kot je prekarno delo,” je povedala Lea Bevc, lokalna ambasadorka projekta, stara 27 let.

Sledi še sproščen in zabaven del programa: elektronsko glasbo bo rolal DJ Saint ON THE ROOF of MCC, na voljo pa bodo še ping-pong mize, slack-line in družabne igre za še bolj igrivo druženje.

Vir in foto: Mreža MaMa

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa