Kampanja za mlade #EUandME

Že veste, kaj počnete s strastjo in kako vam lahko EU pri tem pomaga?

Počitnice so čas, ko lahko zaradi brezskrbnosti kreativno preživljamo svoj prosti čas in se osredotočimo na tisto, kar počnemo s strastjo. Ker nam je lahko pri tem v pomoč tudi EU, vas vabimo, da raziščete vse ugodnosti mladih v Evropski uniji. Raziskave namreč kažejo, da se mnogo mladih ne zaveda vseh pravic, ugodnosti in možnosti, ki jih imajo kot državljani EU.

Evropska komisija je zato maja 2018 začela kampanjo #EUandME, s katero želi nagovoriti mlade državljane (zlasti 17 – 35 let) EU ter jih bolje seznaniti s tem, kaj vse jim življenje v Evropski uniji omogoča. Milenijce EU seznanja z njenimi vrednotami in dosežki, ki jim omogočajo varnejše, preprostejše in boljše življenje in jim pojasniti, kako jim EU lahko pomaga pri tem, kar radi počnejo. To jim med drugim prikazuje skozi pet kratkih filmov, ki predstavljajo zgodbe mladih Evropejcev, ki so svoj potencial razvili s pomočjo Evropske unije. Pomemben del kampanje je tudi odpiranje dialoga o prihodnosti EU.

Z vrsto navdihujočih zgodb, uporabnih informacij in zanimivih dejstev kampanja mladim odkriva  vrednost EU in doprinos EU k njihovem življenju, na primer zagotovljen dostop do interneta od doma, uporabo javnih zdravstvenih storitev na potovanjih ter pravico do življenja v družbi, ki živali in okolje varuje in ohranja za prihodnje generacije.

Oktobra 2018 bo Evropska komisija v okviru kampanje organizirala natečaj za mlade filmske ustvarjalce na temo prispevkov EU k življenju mladih, ki se nanašajo na pet tem kampanje (mobilnost, trajnost, znanje in posel, digitalni svet, pravice). Zmagovalci bodo svoj film lahko posneli pod mentorstvom uveljavljenih in nagrajenih evropskih režiserjev.

Pridružite se kampanji

Kampanja spodbuja k temu, da raziščete interese in talente vaših mladih in jih povabite, da se informirajo o številnih priložnostih EU za študij, usposabljanje, znanstveno raziskovanje ali prostovoljno delo v tujini, ki posameznikom pomagajo razviti njihov potencial.

Vse mladinske centre in organizacije skupaj s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji vabimo, da na spletnem mestu EUandME pridobite vse potrebne informacije in mlade seznanite s programi Erasmus+, EURES ali Evropska solidarnostna enota. Informativno gradivo kampanje, ki ga lahko prosto uporabljate za pripravo lastnih vsebin in dogodkov, je na voljo tukaj: #EUandME, priročnik in nabor orodij.

Za več informacij se lahko obrnete na predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji: comm-rep-lju@ec.europa.eu; 01 252 88 30 ali jih obiščete v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa