Karierni KickStart: Mladi v akciji

V četrtek, 23, 11. 2023 je v sklopu programa Jamstvo za mlade, v Novem mestu, v klubu LokalPatriot potekal dogodek Karierni Kickstart: Mladi v akciji, ki je mladim ponudil vpogled na vstop v trg dela.

Mladi udeleženci so se spoznali z delovanjem Zavoda RS za zaposlovanje in podpore, ki jim ga ta nudi, ko se srečajo z iskanjem prve zaposlitve ali kasneje v življenju, s posebnim poudarkom na programih Jamstva za mlade. Jamstvo za mlade je pobuda Evropske unije, ki spodbuja zaposlovanje mladih po vsej Evropi. Njen cilj je preprost: zagotoviti, da bo vsak mlad človek v štirih mesecih po prijavi v evidenco brezposelnih oseb dobil zaposlitev, nadaljeval izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo, opravljal usposabljanje na delovnem mestu ali se vključil v drugo obliko usposabljanja. Gre za način, kako mladim olajšati prehod med šolanjem in delovnim življenjem, jim pomagati vstopiti na trg dela in preprečiti, da bi kdo ostal brez možnosti za napredek.

Po predstavitvi s strani predstavnice območne enote Zavoda RS za zaposlovanje, Irene Pugelj, so mladi razmišljali o svoji karierni poti – kaj trenutno delajo, kaj bi radi delali in zakaj, ter kako vse omenjeno vključiti v svojo karierno pot. Spoznali so tudi kako pripraviti dober CV in motivacijsko pismo ter dobili priložnost, da spoznajo lokalne delodajalce, ki trenutno zaposlujejo.

Mladi pa so se imeli priložnost spoznati tudi s prav posebno gostjo – Ditko, slovensko kantavtorico, ki jim je ob klepetu predstavila svojo karierno pot profesionalne glasbenice.

“Letos sem bila povabljena k sodelovanju kot ambasadorka programa Jamstvo za mlade. Zelo sem počaščena, da so izbrali prav mene. Do današnje udeležbe na dogodku si nisem čisto predstavljala, kako bodo dogodki potekali in sem vesela, da sem danes tu v Novem mestu in da sem se imela priložnost družiti z mladimi tudi iz drugih koncev sveta. Kar me je presenetilo je v bistvu to, da imajo vsi neko vizijo, da vedo kaj si želijo. Potrebujejo samo nekaj spodbude in podporo iz zunanjega okolja, da jim pomaga usmeriti se na pravo pot, jim dati potrebne informacije, kako iskati zaposlitev. Kar me veseli je to, da se vidi, da imajo neko iskrico v sebi, neko željo po delu, kar pa je zelo pomembno. Moja karierna pot kot glasbenica je precej zahtevna, ni tako enostavna in ta vztrajnost je zelo pomembna, zelo pomembno je vedeti, da je treba konstanto delat, da se ne ustaviš, kar te pa žene naprej in ti pomaga, ko se znajdeš v težkih trenutkih in ne veš, kako naprej, je predvsem to, da imaš rad svoje delo. To je po mojem mnenju ključna komponenta, da si zadovoljen v svojem poklicu, ker delo vendarle predstavlja velik del našega življenja,” je ob zaključku dogodka povedala Ditka.

Dogodek je potekal v soorganizaciji Mreže MaMa, LokalPatriota in Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Več dogodkov, ki bodo mladim zagotovili podporo na njihovi karierni poti pa načrtujemo v letu 2024. Za več informacij nas še naprej spremljajte.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa