Kolaž mladinskega kulturnega ustvarjanja na Jesenicah

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Mladinski center Jesenice sta v sodelovanju z Mrežo MaMa na Jesenicah gostila osrednji dogodek gorenjske regije v evropskem letu mladih. Mladi so spoznali mladinsko pobudo Kulturni kolaž – Kolaž mladinskega kulturnega ustvarjanja, seznanili so se s programi Evropske unije za mlade in se razgibali na zabavni delavnici artističnih veščin.

Mladi na Jesenicah so se v evropskem letu mladih odločili, da bodo povezali lokalni kulturni in mladinski sektor. Z uresničevanjem mladinske pobude Kulturni kolaž – Kolaž mladinskega kulturnega ustvarjanja so svoje vrstnike povabili k aktivnemu kulturno-umetniškemu udejstvovanju in jih ponovno navdušili za spremljanje mladinske kulturno-umetniške produkcije, ki je v času epidemije zastala. Aktivnosti mladinske pobude so mladi udeleženci spoznali na dogodku Evropsko leto mladih na Jesenicah: Kulturni kolaž mladinskega ustvarjanja, ki je potekal v Mladinskem centru Jesenice.

Aktivni mladi so na dogodku izvedeli, kako lahko širši skupnosti predstavijo svoj talent, razvijejo svojo idejo v projekt, se naučijo projektnega načrtovanja in organizacije, se neformalno izobražujejo in pridobivajo nove veščine, tako pa bogatijo svoj vsakdanjih s kulturo. Vodja Mladinskega centra Jesenice Ana Miklavžič in vodja OI JSKD Jesenice Petra Ravnihar sta jim predstavili in napovedali delavnice, izobraževanja in prireditve, v katere se lahko vključijo v prihodnjih mesecih. O učinkih mladinske pobude pa so slišali tudi iz prve roke. Sledil je namreč pogovor z mladim fotografom Nikom Bertoncljem, ki je v sklopu mladinske pobude v začetku leta izvedel fotografski natečaj z naslovom Portret. Z mladimi je delil lastne izkušnje, kako mu je aktivno udejstvovanje na preseku mladinskega dela in kulturnega angažmaja tlakovalo pot do samozaposlitve v kulturi na področju fotografskega ustvarjanja.

Mlade udeležence je pozdravila tudi sodelavka Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Šip in pojasnila, zakaj je Evropska komisija leto 2022 posvetila mladim, ki so v času epidemije veliko žrtvovali. Postpandemično okrevanje je namreč usmerjeno prav v zeleno, vključujočo in digitalno prihodnost. Ker so mladi pomembni nosilci sprememb za večjo blaginjo evropske skupnosti, jih z raznimi aktivnostmi v evropskem letu mladih nagovarja, naj aktivno sodelujejo pri oblikovanju naše skupne prihodnosti. »Mladi ste najbolj prodorna, glasna, kritična generacije, ki zahteva zeleno prihodnost,« je dejala in poudarila: »Evropska unija je tu za vse, tudi za vas. Niste pozabljeni. Ste slišani.« Tudi župan Občine Jesenice Blaž Račič je mlade spodbudil k raziskovanju Evropske unije in sveta ter jih povabil k aktivni participaciji v lokalnem okolju: »Bodite drzni in prodorni. Opozorite na to, kar se vam ne zdi prav, povejte, česa si želite, in bodite pripravljeni na sodelovanje pri uresničevanju ciljev.«

Poseben gost dogodka je bil mednarodni prostovoljec Luis iz Francije, ki deluje v Zavodu Manipura. Pripovedoval je o svoji izkušnji s programom Evropska solidarnostna enota, ki mladim omogoča bivanje in prostovoljno delo v tujini. Sodelavka Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Jasmina Bagar pa je pripravila interaktivno predstavitev programov Evropske unije, ki so namenjeni mladim. Tako so se mladi seznanili s priložnostmi za izobraževanje, usposabljanje in udejstvovanje na raznih družbenih področjih doma in v tujini.

Za razgiban zaključek dogodka pa je poskrbel Andraž Teran iz društva Kre.Aktiv. Pripravil je delavnico artističnih uprizoritvenih veščinah, kot so žongliranje, vrtenje krožnikov, hoja s hoduljami in podobno. Tako so se mladi na zabaven način preizkusili na enem od področij kulturno-umetniškega udejstvovanja.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa