Mednarodni trening v okviru projekta SIYC

Na Mreži MaMa v okviru projekta Socialno vključevanje v mladinskih centrih, med 1.  in 8. oktobrom v Celjskem mladinskem centru pripravljamo mednarodni trening. Trening je namenjen mladinskim delavcem, ki jih zanima področje socialnega vključevanja mladih iz marginaliziranih skupin (beguncev, Romov, mladih prestopnikov) in bi želeli sodelovati pri razvijanju strateških usmeritev, ki bodo v pomoč pri razvijanju programov mladinskih centrov, kot vključujočih organizacij za in z mladimi, ki jim grozi ali so socialno izključeni.

Več o programu mednarodnega treninga

Namen mednarodnega treninga je udeležence na podlagi teorije in razvite metodologije podrobneje seznaniti s področjem socialnega vključevanja  in jih opremiti s kompetencami, ki jim bodo pomagale pri nadaljnjem načrtovanju pilotnih projektov in konkretnih programov v mladinskih centrih.

Na treningu bodo sodelovali strokovnjaki s področja dela s socialno izključenimi skupinami mladih (migranti, Romi, mladimi prestopniki, mladimi, ki se spopadajo z različnimi oblikami zasvojenostmi). Udeleženci bodo lahko prisluhnili priznanim slovenskim predavateljem s področja socialnega vključevanja, ter predstavitvi transakcijske analize, kot modernega raziskovanja posameznikove osebnosti. V sklopu programa bomo na enodevnem obisku v Ljubljani obiskali Cono Fužine, Društvo Projekt človek, Društvo infomacijski center Legebitra ter ŠKUC. Na usposabljanju se nam bo pridružila strokovnjakinja gledališke metode  za ozaveščanje o družbeno perečih temah (Gledališče zatiranih), delavnica sociodrame za družbene spremembe pa bo potekala pod vodstvom psihologa Matica Munca. Tekom srečanja se bodo udeleženci seznanili s konkretnimi praksami, ki jih na tem področju izvajajo nekatere nevladne organizacije v Sloveniji (Hiša Sreče, PUM-O), dobre prakse pa bodo predstavile tudi partnerske organizacije iz Estonije, Latvije ter Nemčije.

Znanje, ki ga bodo udeleženci pridobili tekom treninga, nam bo v pomoč pri pripravi pilotnih projektov,  s katerimi bomo poskušali odgovoriti na stanje v mladinskih centrih in izboljšati obstoječe programe socialnega vključevanja mladih.

Program je v angleškem jeziku dostopen TUKAJ. Svojo udeležbo na treningu lahko do petka, 7. septembra 2018, potrdite  TUKAJ.

O projektu socialno vključevanje v mladinskih centrih

Projekt Socialno vključevanje v mladinskih centrih (Social Inclusion in Youth Centers) je 24 mesečni projekt, ki ga Mreža MaMa pripravlja v sodelovanju s partnerji iz Estonije (ANK), Latvije (Youth Leaders Coalition) in Nemčije (Jugendkulturundarbeit Oldenburg) in poteka od oktobra 2017 do septembra 2019.

V okviru projekta smo v marcu 2018 izvedli študijski obisk, kjer smo si skupaj s štirimi članicami mladinskimi centri (Mladinski center Zagorje ob Savi, Celjski mladinski center, Zavod BOB in Mladinski center Dravinjske doline)  in partnerji iz Estonije (ANK) ter  Latvije (Youth Leaders Coalition), ogledali primere dobrih praks socialnega vključevanja v nemških mladinskih centrih.

V nadaljevanju projekta smo se s partnerskimi organizacijami srečali v Latviji, kjer smo začeli pripravo okvirja strategije načrtovanja socialnega vključevanja v mladinskih centrih in lokalnem okolju, kar bo tudi končni produkt projekta,vmesno srečanje pa smo izkoristili tudi za oblikovanje programa, ki ga bomo v mesecu oktobru izvedli v Sloveniji.

Cilj projekta je usposobiti programske mladinske delavce in vodje mladinskih centrov, kako se soočati z izzivi socialne izključenosti mladih v lokalnih okoljih in oblikovati strategije za trajnostni pristop k socialni vključenosti v programih mladinskih centrov. Strateške usmeritve za mladinske centre na področju socialnega vključevanja bodo v nadaljevanju predstavljene različnim deležnikom v okviru multiplikacijskih dogodkov v partnerskih državah z namenom pridobitve odzivov za možne izboljšave in njihove adaptacije v lokalnem okolju. S strateškimi smernicami bodo krepili razvoj mladinskih centrov in tudi ostalih deležnikov, saj bodo lahko uporabne za različne organizacije, ki delujejo na področju socialnega vključevanja.

Projekt Social inclusion in youth centers je financiran s strani nacionalne agencije MOVIT v okviru programa Erasmus+.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa