Mednarodno usposabljanje na temo socialnega vključevanja

Ekipa Mreže MaMa je med, 2. in 8. oktobrom 2018 v Celjskem mladinskem centru pripravila mednarodno usposabljanje na temo Socialno vključevanje v mladinskih centrih, projekta, ki je financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v akciji. V ospredju študijskega obiska je bilo teoretično poznavanje teme in priznanih metod, ki se uporabljajo na področju dela z ranljivimi skupinami ter priprava nacionalnih pilotnih usposabljanj.

Prvi dan je bil namenjen spoznavanju udeležencev ter predstavitvi ciljev. V uvodnem delu je udeležence s teorijo socialnega vključevanja nagovoril Bojan Arula, socialni delavec in strokovnjak na področju človekovih in otroških pravic in mladinski delavec iz Bosne in Hercegovine.
Pod vodstvom socialne antropologinje Ivane Mandrić je sledila predstavitev uveljavljene smeri psihoterapije – transakcijske analize, ki kot teorija osebnosti in sistemska psihoterapija za osebnostno rast in osebnostno spremembo, predstavlja celovit znanstveno-humanistični pristop za delo v odnosih.

V sredo smo začeli dan s predstavitvijo Sociodrame in podobnih metod, ki nam lahko pomagajo pri delu z mladimi. Sociodrama je metoda za socialno pomoč mladim v osebnih stiskah, s katero se v slovenskem prostoru ukvarja tudi Matic Munc iz Društva Brez Limita. Glavno sporočilo mladinskim delavcem je bilo, naj imajo pogum raziskati in poslušati osebne zgodbe mladih, nato pa uporabijo metode, ki jim lahko pri tem pomagajo. Dan se je nadaljeval še z eno »težko« temo, Gledališče zatiranih, kjer je osnove metode udeležencem predstavila Barbara Polajnar, igralka, pedagoginja, režiserka in kulturologinja.

Zadnji dan namenjen teoriji se je začel s predstavitvijo projekta PUM-O, programa, ki je namenjen mladim, ki so opustili šolanje ali niso pridobili ustrezne stopnje izobrazbe. V drugem delu dneva se je udeležencem pridružila Faila Pašić Bišić iz Hiše Sreče, ki deluje na področju medkulturnega dialoga in promocije strpnosti. Bišićeva je izpostavila, da integracija ni isto kot asimilacija in da te priseljenci pogosto ne razumejo. Zaključek dneva je bil namenjen predstavitvi izzivov nacionalnih ekip, s katerimi se vsakodnevno srečujejo mladinski delavci iz Estonije, Latvije in Slovenije. Zaključek predstavitev je pokazal, da  se izzivi razlikujejo od države do države ter da mladinski delavci delajo z različnimi ranljivimi skupinami.

V petek smo v okviru programa obiskali Ljubljano, kjer smo si ogledali več dobrih praks, ki jih na področju socialnega vključevanja izvajajo organizacije, ki delajo z mladimi. Prvi ogled smo opravili v Dnevnem centru Cona Fužine, ki je namenjen otrokom in mladostnikom, ki prihajajo iz neprivilegiranih družinskih okolij in se srečujejo s vedenjskimi, učnimi, čustvenimi težavami in stisko. Sledil je obisk prvega LGBT+ mladinskega centra Legebitra ter Društva Projekt človek, kjer se strokovnjaki ukvarjajo z različnimi oblikami odvisnosti med mladimi. Za konec je sledil ogled Mladinskega centra ŠKUC, kot najstarejšega mladinskega centra v Sloveniji, ki promovira kulturne in umetniške aktivnosti ter podpira mlade in obetavne umetnike  z vključevanjem v kulturno sfero.

Po sproščenem dnevu v Ljubljani, je sledilo sklepno dejanje obiska in sicer priprava nacionalnih pilotnih usposabljanj. Mladinski delavci so v svojih nacionalnih ekipah pripravljali usposabljanja, ki jih bodo v nadaljevanju projekta dvakrat izvedli doma za mladinske delavce, ki v mladinskih centrih skrbijo za program, v katerega vključujejo  mlade iz ranljivih skupin.

˝Če lahko z eno besedo opišem trening za temo Socialno vključevanje v mladinskih centrih, bi ta bila – navdihujoče. Spoznali smo različne metode in pristope- od sociodrame do gledališča zatiranih, ogleda dobrih praks ter načrtovanja treninga za mladinske delavce v Sloveniji. Znanje, ki smo ga osvojili, bomo kakopak prenesli v prakso.˝ Vesna, udeleženka usposabljanja

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa