Ministri EU o mladih med pandemijo koronavirusa

Ministri EU, pristojni za mladino, med njimi tudi državni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jure Gašparič, so v torek 19. maja preko videokonference razpravljali o mladih, ki jih je pandemija COVID-19 zelo prizadela. Ministri so pozvali k vključitvi mladih v evropski načrt okrevanja, največjo možno fleksibilnost pri izvajanju programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota ter tudi vključitvi neformalnega izobraževanja v prihajajočo posodobitev Akcijskega načrta za digitalno izobraževanje, ki ga bo v prihodnji tednih predstavila Evropska komisija.

V razpravi so se ministri strinjali, da so mladi in mladinske organizacije ena izmed tistih skupin družbe, na katere imajo z epidemijo COVID-19 povezani ukrepi velik vpliv. Največji izzivi se kažejo na področju izobraževanja in zaposlovanja, saj se bo zaradi gospodarske krize, ki jo je povzročila epidemija, veliko mladih še bistveno pogosteje soočalo z oblikami prekarnih zaposlitev ali celo z izgubo zaposlitev. Poleg omejevanja socialnih stikov na mlade vplivajo tudi različne oblike omejevanja gibanja. Protivirusni ukrepi so povzročili korenite spremembe v vsakodnevnih rutinah mladih, na katere so se morali prilagoditi v trenutku in dobesedno čez noč. Navedeno je po besedah ministrov zagotovo imelo velik vpliv tudi na duševno zdravje mladih.

Kot ugotavljajo, so mladi sicer svoje aktivnosti v okviru mladinskih organizacij hitro prenesli na splet s pomočjo različnih družbenih orodij in omrežij. Prav tako jih veliko prostovoljno pomaga na terenu različnim ranljivim skupinam, tudi v okviru programa Evropska solidarnostna enota.

Državni sekretar Gašparič je v razpravi poudaril, da se je mladinski sektor v Sloveniji na epidemijo COVID-19 kljub omejevalnim ukrepom odzval zelo hitro, odgovorno in uspešno. Večina mladinskih organizacij je svoje aktivnosti bodisi prilagodila in preselila na spletne platforme, razvila pa je tudi nove aktivnosti, s katerimi je neposredno naslovila izzive, s katerimi nas je soočila epidemija. To so pomoč prostovoljcev pri zajezitvi širjenja koronavirusa, pomoč ranljivim skupinam, pomoč mladim (učna pomoč, duševno zdravje mladih) itd. Določene aktivnosti so bile prestavljene na kasnejši čas, pri čemer je Gašparič izpostavil, da je epidemija zelo močno vplivala tudi na mednarodno mladinsko delo, ki se je skoraj povsem ustavilo. Hkrati je državni sekretar Gašparič mnenja, da bo epidemija imela največji vpliv na socialno-ekonomski položaj mladih.

V luči potrebne fleksibilnosti in odzivnosti Evropske komisije, ko gre za izvajanje programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota, so tudi ostali ministru opozorili, da je potrebno storiti vse, da se nasloví izzive, s katerimi se spopadajo nacionalne agencije in upravičenci programov: npr. s prerazporeditvami med ključnimi ukrepi Erasmus+ in osredotočenostjo na aktivnosti znotraj držav v mladinskem poglavju Erasmus+  in Evropska solidarnostna enota.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Marija Gabriel je na video konferenci izpostavila, da so v času krize veliko podporo skupnosti izkazale tudi mladinske organizacije, pri čemer je poudarila, da je v prihodnosti potreben premislek o tem, kako bi lahko mlade dosegli tudi v času, ko fizične aktivnosti niso mogoče. Rešitve, pravi Gabrielova, morajo biti prilagojene na nepričakovane priložnosti, vključno z virtualno mobilnostjo.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa