Ministrica znova v dialogu z mladimi

V ponedeljek, 06.3.2017 je v Mladinskem centru Mostovna potekal Dialog z ministrico za izobraževanje, znanost in šport, dr. Majo Makovec Brenčič. Udeleženci dialoga, so prihajali iz različnih področij. Med aktualnimi temami, ki pomembno vplivajo na življenje mladih, so izpostavili aktivno participacijo mladih v mladinskih organizacijah in povezovanje mladih v lokalnem okolju.

Edvin Pezderovič, vodja mladinskega centra, je po uvodnem pozdravu vseh prisotnih izpostavil, da je točno pred dvajsetimi leti, na dan 7.3., potekal shod za mladinski center Mostovna. Udeležencem je predstavil aktivnosti, ki jih redno organizirajo v njihovem mladinskem centru in s katerimi pomembno prispevajo k večanju kompetenc mladih in njihovemu opolnomočenju.

Po pozdravu je ministrica dr. Maja Makovec Brenčič za popotnico dialoga poudarila, da aktivnosti, ki se odvijajo v mladinskih centrih in lokalnih neformalnih okoljih pomembno vplivajo na dvig zaposljivosti mladih.

Tekom debate sta se ministrica in moderatorko dotaknili teme, kot so večanje kompetenc učiteljev, saj so te v vedno bolj spreminjajoči se družbi zelo pomembne za spodbujanje in razvoj mladih k podjetništvu. Ministrica je izpostavila, da je pomembno, da učitelji ohranijo svojo avtonomnost in avtoriteto, ter pri tem mlade spodbujajo pri razvoju podjetnosti in prožnosti trga ter ustvarjajo  inovativna učna okolja.

Na vprašanje uporabe družbenih omrežij in vse večje digitalizacije družbe je ministrica poudarila, da kljub vsakodnevnemu vzponu tehnologije in tehnoloških orodij, ne smemo pozabiti na pomen družbenih odnosov. Mladim svetuje, naj izkoristijo mednarodno izkušnjo, saj lahko na ta način pridobijo neprecenljive izkušnje in znanje, ki bodo pomembno vplivala na razvoj njihove kariere in življenja.

Podobno kot mednarodne izkušnje, k večjemu družbenemu vključevanju mladih prispeva neformalno učenje. Mnenje ministrice je, da sta tako formalno kot neformalno učenje pomembna dela, ki se medsebojno dopolnjujeta in pomembno prispevata k spodbujanju vrednot pri mladih, širjenju socialne mreže in solidarnosti, ki jo mladi kažejo preko prostovoljnega dela. V prihodnje ministrica obljublja, da si bodo prizadevali, da bodo tudi pridobljene neformalne izkušnje ustrezno ovrednotene in priznane.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je na področju mladinskega dela poudarila, da mladi znajo sporočiti svoje želje, vendar je pomembno, da najdemo skupen konsenz. “Dialog z mladimi je pri iskanju rešitev na področju mladinske problematike za nas ključnega pomena. Na področju mladinskega dela je prisotnega kar nekaj financiranja, ministrica pa je dejala, da bodo še naprej spodbujali financiranje mladinskega sektorja, saj se zavedajo njegovega pomena za mlade.

Pomembno pohvalo mladim je ministrica namenila tudi ob migrantskem vprašanju, saj so se ravno mladi v povezavi z begunci izkazali za najbolj strpne.

Ob koncu dialoga je ministrica mlade nagovorila naj poslušajo svoje srce in um, ter naj bodo na svoji poti pogumni. “Stopite naprej, saj ste vi tisti, ki ustvarjate našo prihodnost in nam dajete vizijo in trdnost.”

Dialog med ministrico in udeleženci se je pokazal, kot še ena dobra priložnost za krepitev občutka pripadnosti družbi in priložnost za mlade, da so lahko skupaj z ministrico spregovorili o svojih idejah in pobudah, ki jih lahko uresničijo le v medsebojnem sodelovanju.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa