Mlade zanima reševanje stanovanjske problematike

Na regijskem dogodku Klikni: naroči se na EU so se mladi iz Koroške regije srečali z evropskim poslancem Matjažem Nemcem – Spoznali so platformo skupajsmo.eu in priložnosti programov Erasmus+ – Zanima jih reševanje stanovanjske problematike mladih in trajnostna mobilnost

Mreža MaMa v sodelovanju z mladinskimi centri in ob podpori Evropskega parlamenta izvaja projekt Klikni: naroči se na EU. Mladi bodo na šestih regijskih dogodkih po vsej Sloveniji in na osrednjem nacionalnem dogodku – nacionalnem mladinskem dialogu 12. aprila v Mladinskem centru Celje – spoznavali vlogo Evropskega parlamenta (EP) in njegov vpliv na vsakdanja življenja evropskih državljank_ov ter podajali predloge za razvoj mladim prijaznih evropskih politik. Dogodek v Koroški regiji smo izvedli z dravograjskim mladinskim centrom Dravit na Gimnaziji Slovenj Gradec v petek, 29. 3. 2024.

Gostja je bila 25-letna Rebeka Mlakar, magistrska študentka sociologije kulture, ki je aktivna na področju mladinskega dela. Delila je bogate izkušnje s programi Erasmus+, ki so ji med drugim omogočili mladinske izmenjave v Avstriji, Franciji, Litvi, Španiji, na Nizozemskem, pa tudi v Sloveniji. Neformalno se je izobraževala na temo mladinskega dela, človekovih pravic, dela z LGBTQI+ mladino, samooskrbnega kmetovanja in raznih veščin za življenje. »Zagotovo sem razvila kritično mišljenje, empatijo, razna praktična znanja, metode mladinskega dela, neformalnega izobraževanja, socialne veščine, postala sem bolj pogumna in samostojna,« je povedala in pojasnila, da je podajanje v tujino lahko zastrašujoče, kadar greš na pot sam, a prav to omogoči razvoj iznajdljivosti, samozaupanja in hitrejše sklepanje novih prijateljstev.

Mladi imajo moč in vpliv

Namen projekta Klikni: naroči se na EU je mlade opolnomočiti za aktivno participacijo pri sprejemanju odločitev evropskih institucij za Evropsko unijo (EU) prihodnosti. Med drugim se na regijskih dogodkih srečujejo z evropskimi poslankami_ci in spoznavajo njihovo delo, razpravljajo o evropskih politikah za mlade in krepijo aktivno evropsko državljanstvo. V Slovenj Gradcu je z mladimi razpravljal evropski poslanec Matjaž Nemec. Mlade je zanimalo, kaj je Slovenija pridobila s članstvom v EU, kako evropske institucije rešujejo stanovanjsko problematiko mladih, kakšno perspektivno ima razvoj javnega prevoza kot učinkovitega ukrepa za bolj trajnostno mobilnost in katere politike v prid mladim trenutno razvija EP.

»Imate večji vpliv in večjo moč, kot mislite, če se le aktivirate in povežete,« je med drugim dejal mladim in pojasnil, da so pomembni koraki nasproti ohranjanju okolja, ki jih je sprejela EU, plod aktivne participacije mladih. »Odkrijte, kdo ste, najdite svojo strast in jo razvijajte. Šola je pomembna, je steber, vendar je prav tako pomemben prosti čas, predvsem pa aktivno preživljanje prostega časa,« je mlade nagovoril k aktivni participaciji.

Kaj je za Slovenijo prednost, da je v EU?

Matjaž Nemec je med največje prednosti slovenskega članstva v EU uvrstil prost prehod ljudi med državami članicami, dostopno komunikacijo med ljudmi, ki živijo v različnih državah, vsem dostopen študij v tujini in možnost enakomernega razvoja s črpanjem evropskih sredstev za vlaganje v infrastrukturo in razne programe. »Smo privilegiranci, ki živimo sanje mnogih generacij – slovenski misleci so si stoletja prizadevali za slovenski narod, za slovenski jezik. Danes lahko poslanec Slovenije v evropskem parlamentu govori v slovenskem jeziku, ki je enakovreden vsem drugim več milijonskim jezikom. Ni samoumevno, da so se sanje naših prednikov uresničile. Zato jih moramo čuvati. Živimo v času nepredvidljivih sprememb, ki lahko prinesejo tudi konflikte. V EU smo ne le enakopravni, ampak tudi varni.«

Kako bi lahko mladim pomagali pri reševanju stanovanjske problematike?

Mladi stanovanjsko problematiko uvrščajo med svoje največje izzive na poti do samostojnosti. Sogovornik je zagotovil, da se EP in EU nasploh veliko ukvarja s tem vprašanjem in zbira ideje za razvoj zakonodaje, ki bo učinkovito regulirala nepremičninski trg, omogočila izgradnjo mladim dostopnih stanovanj, vendar konkretnih odgovorov na zastavljeno vprašanje še nima.

Katere evropske politike, ki naslavljajo mlade, so trenutno najbolj aktualne?

Varnost, stabilnost, energetska in prehranska neodvisnost, predvsem pa enakomeren razvoj vseh kotičkov Evrope, je naštel Matjaž Nemec in pojasnil, da so to pogoji za kakovostno življenje vseh evropskih državljank_ov in temelj za razvoj mladih. »Če bo vsako slovensko mesto enako razvito kot katero koli evropsko mesto, mladi ne bodo imeli potrebe, da bi zapuščali Slovenijo in iskali boljše priložnosti v tujini, velika evropska mesta, ki so vroče točke ekonomskih migracij in s tem infrastrukturnih izzivov, pa bi se razbremenila.«

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa