Mladi ambasadorji v Sežani pripravili dogodek “Poklici prihodnosti”

Mladi sežanski in koprski ambasadorji so v okviru projekta Junaki zaposlovanja – Vrnimo si prihodnost v petek, 7. 4. 2017, v Mladinskem centru Podlaga pripravili poučen dogodek z naslovom”Poklici prihodnosti“.

Za začetek dogodka, so obiskovalci lahko prisluhnili ekipi Jamstva na poti, ki je zbrane podučila o dostojnem in prekarnem delu, ki ga je v današnjem času vse več. Mladi so se imeli priložnost seznaniti s številnimi koristnimi informacijami in alternativnimi oblikami zaposlitve.

Poklici prihodnosti.

Sledilo je zanimivo predavanje Poklici prihodnosti, dr. Sabine Žnidaršič-Žagar s Kariernega centra Univerze v Ljubljani, ki je pojasnila, da se dinamika na področju zaposlovanja spreminja iz leta v leto in je podvržena številnim gospodarskim spremembam. Trendi na področju zaposlovanja vedno bolj kažejo na to, da delodajalce zanimajo konkretne izkušnje in osebnostne lastnosti mladih. Pri iskanju prve zaposlitve je poleg strokovnega znanja pomembna proaktivnost mladih ter povezovanje s predstavniki področjih, ki mlade zanimajo, že v času študija. Kadrovska strokovnjakinja je mladim svetovala, naj se pri izobrazbi ne opirajo le na en sektor, saj bo v prihodnosti vse bolj pomembna fleksibilnost na vseh področjih.

Poklici prihodnosti.

Lokalni dogodek v Sežani se je zaključil ob okrogli mizi, kjer sta se predstavili ekipi Mellow Moose Station iz Nove Gorice ter Zavod Sopotniki iz Sežane.

Novogoričana Ajda Miška in Matej Kolavčič sta prepoznala strast v starem uporabnem pohištvu, ki ga mnogi zavržejo. Pod znamko Mellow Moose Statin (“Postaja nežnega lososa”) danes prenavljata staro pohištvo. Kljub temu, da prihajata iz popolnoma drugih strok, jima je skupaj uspelo ustvariti poklic, v katerem sta lahko kreativna in inovativna.

Zavod Sopotniki, je zasebni zavod, ki je bil ustanovljen s preprostim namenom: starejšim občanom ponuditi brezplačen prevoz in jim na ta način pomagati pri vključevanju v družbo. Sopotniki so dober primer, kako lahko z medgeneracijsko solidarnostjo preprečimo izoliranost in osamljenost starejših občanov in tako prispevamo k bolj vključujoči in povezani družbi. .

Celoten dogodek je mladim ponudil številne koristne informacije na področju dostojnega dela in ukrepov, ki se jih lahko poslužujejo. Za nasvete v povezavi z načrtovanjem kariere so lahko vprašali svetovalko, prav tako pa so pridobili pogled v svet podjetništva.

Projekt, ki so mu izvajalci nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost, financira Evropska komisija, izvajajo pa ga v partnerstvu, in pod pooblastilom Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostiZavod Mladinska mreža MaMa in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

 

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa