Mladi e-ciklirali v Novi Gorici

V torek, 07.02.2017, se je v prostorih naše članice, Mladinskem centru Nova Gorica zgodila poučna, a zabavna delavnica “E-odpadki in naše okolje.” Dogodek je napovedal lansiranje novih zbiralnikov za odslužene e-naprave in baterije, ki se bodo javnosti v Novi Gorici in nato še v Ajdovščini predstavili dne 9. marca 2017 na posebnih dveh dogodkih slavnostne predaje.

Delavnica je bila namenjena mladim in jo izvajamo v sodelovanju z družbo ZEOS, d.o.o. v okviru projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj. Dijaki so na delavnici razglabljali o pomenu pravilnega ravnanja z odpadki s poudarkom na tistih, ki so v času delovanja potrebovali elektriko ali baterije, in iskali nove ideje, kako zmanjšati vpliv tovrstnih odpadkov na okolico.

V pomoč so jim bili vodje in moderatorji: Urša Dolinšek (ZEOS, d.o.o.), Urban Krevl in Kaja Čop (Zavod Mladinska Mreža MaMa), Lea Kosmač (Mladinski center Nova Gorica) ter Aljaž Urh (Komunala Nova Gorica d.d.). Dijaki so spoznali prihajajočo infrastrukturno pridobitev v svojih občinah in nekaj ostalih načinov pravilnega rokovanja z e-opremo. Delavnico je popestril kratek kviz, pri katerem so se mladi preizkusili v znanju s tega področja, nato pa so še iskali ideje za slogane – stavke, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju, torej recikliranju e-odpadkov. Dijaki so si izmislili naslednje slogane:

– Stari in mladi, ločujmo skupaj, E-cikliraj, smeti še naprej pobiraj!
– Podaljšaj si življenje, uresniči svoje želje, pomagaj ločevat in zgled nam dat – E-cikliraj!
– E-cikliraj, smeti pobiraj – zeleno legaliziraj!
– E-cikliraj ali E-migriraj!

Mladi so delavnico zaključili z zanimivimi izdelanimi plakati, preko katerih so se v dobri uri in pol naučili pomembna dejstva o E-cikliranju.

O projektu

V družbi ZEOS, d.o.o. so leta 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij: postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije širom Slovenije ter zelenih kotov v večje trgovske centre, za zbiranje teh odpadkov na podeželju pa bodo izvajali mobilna zbiranja. Organizirajo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti nove možnosti za oddajanje e-odpadkov in odpadnih baterij in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa