Mladi iz Murske Sobote si želijo stabilne Evrope

S projektom Young EU change-makers, ki ga z mladinskimi centri izvajamo ob podpori Evropskega parlamenta, smo v petek, 15. 3. 2024 obiskali Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota – Mladi so razpravljali z uglednim slovenskim politikom in nekdanjim evropskim poslancem Lojzetom Peterletom – Stabilnost je temelj Evropske unije prihodnosti, pravijo mladi.

Ker so prav mladi nosilci sprememb za Evropsko unijo (EU) prihodnosti, v sklopu projekta Young EU change-makers mlade ozaveščamo o vplivu odločitev Evropskega parlamenta (EP) na njihova življenja in jih spodbujamo k aktivnemu evropskemu državljanstvu. Na regijskih dogodkih gradimo nacionalno mrežo mladih ustvarjalk_cev sprememb za EU prihodnosti. V sodelovanju z Mladinskim informativnim in kulturnim klubom Murska Sobota (MIKK Murska Sobota) smo izvedli tretji regijski dogodek, na katerem so se udeleženci srečali s prvim demokratično izvoljenim predsednikom vlade Republike Slovenije, slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu, Evropejcem leta 2003 – Lojzetom Peterletom. Odprli smo razpravo o vplivih EP na njihova vsakdanja življenja in možnostih aktivne participacije pri oblikovanju njegove agende. Za interaktivnimi omizji pa so mladi spoznavali platformo Skupaj smo EU ter podajali predloge za spremembe tako v domačem okolju kot v evropski skupnosti.

»Prihodnost je odvisna od vsakega od nas«

Lojze Peterle je z mladimi v MIKK Murska Sobota delil bogate izkušnje z nacionalnega in mednarodnega političnega parketa. Kot zgodovinar je poudaril ključne mejnike pri oblikovanju slovenskega naroda. Opozoril je na pomen negovanja narodne identitete in pripadnosti, čeprav živimo v evropski skupnosti. Obenem pa je poudaril prednosti EU in odgovornost vsakega posameznika, da z aktivno participacijo brani demokratično evropsko skupnost. »Vsak glas je zelo pomemben!« je mlade pozval na volitve v EP. »Prihodnost je odvisna od vsakega od nas. Najbolj nespametno je prepuščanje odločitev drugim. To storimo, če se ne udeležimo volitev.«

»Odnos z mladimi me je vedno poživljal. Mislim, da je moj odnos z mladim tudi njim vedno nekaj dal,« je dejal. 200 mladim je omogočil, da so delali tako v njegovi ljubljanski kot bruseljski pisarni, tako pa pridobili neprecenljive izkušnje in ugledne reference. »Rad imam, da mladi skočijo v vodo in odplavajo.« Prepričan je, da lahko vsakdo, ki je aktiven v mednarodnem okolju, veliko naredi zase in za skupnost, »če si odprt, znaš kak tuj jezik in veš kaj o Sloveniji, saj je tako sklepanje poznanstev lažje in s tem tudi odpiranje novih poti.«

Kot največjo vrlino ne le v politiki temveč v življenju nasploh pa je poudaril sodelovanje, ki naj vselej temelji na spoštovanju dostojanstva. »Imamo različne identitete in nikoli ne bomo enaki. Samo dostojanstvo vsakega posameznika je popolnoma enako dostojanstvu drugega. To je bistveno izhodišče za prihodnost Evrope.« Njegove najvišje vrednote, ki jih goji že od otroštva, pa so spoštljivost, poštenost in delavnost.

 

Kaj si želijo mladi?

Mladi udeleženci interaktivnih omizij so poudarili, da je temelj prihodnosti EU njena finančna stabilnost ter energetska neodvisnost. Razpravljali so o migracijski politiki, o kateri imajo deljena mnenja. Predlagali so poenotenje zakonodaje na ravni EU, konkretno poenotenje prometnih predpisov.

Izrazili so svoja pričakovanja od lokalnega mladinskega centra za bolj kakovostni prosti čas. Med tednom se malo družijo, ker so po pouku večinoma vračajo domov na podeželje. Med vikendom pa bi si želeli več dogajanja z mlade – ne samo koncertnega, temveč nasploh družabnega. Želijo si predvsem dostop do varnega prostora za sproščeno druženje s programom, ki si ga sami organizirajo, kot so karaoke, kino, plesna zabava.

Govorili so o priložnostih za mlade v EU, kot so mladinske izmenjave, prakse in študij v tujini, kar jim omogoča dragocene izkušnje. Spoznali so platformo skupaj smo EU. Podali so predloge, kako izboljšati platformo, da jo bodo lažje in z večjim veseljem uporabljali. Želijo si interaktivne aplikacije, ki bi jih povezovala z mladimi iz drugih držav in omogočala medkulturno izmenjavo izkušenj življenja v različnih evropskih državah.

Regijski dogodki z mladimi od 15. do 30. leta starosti

Preostali regijski dogodki z mladimi bodo potekali:

  • 18. marca (ob 8.00) v Javnem zavodu za mladino, šport in turizem Ptuj,
  • 22. marca (ob 12.00) v Zavodu Bob (Ljubljana),
  • 22. marca (ob 11.20) v Mladinskem centru Krško,
  • 22. marca (ob 8.30) v Mladinskem centru Hrastnik,
  • 25. marca (ob 11.20) v Zavodu O (Škofja Loka) in
  • 29. marca v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa