»Mladi naj že prej vstopijo v MC in tako okrepijo svoje kompetence!«

V Kariernem središču v Ljubljani je Mladinska mreža MaMa organizirala drugi regijski posvet v okviru projekta Koalicija mladih, ki je del procesa strukturiranega dialoga. Gre za srečanja predstavnikov mladinskih centrov iz regije, svetovalcev iz kariernih središč in predstavnikov Mreže MaMa, ki so tako odlična priložnost, da lahko iz regijskih nivojev zberemo predloge za izboljšanje položaja mladih in oblikujemo skupino aktivnih mladih, ki bodo sodelovali na nacionalnem posvetu.

Na posvetu v Kariernem središču v Ljubljani je proces strukturiranega dialoga predstavila mag. Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa, ki je skupaj s pomočnico vodje projektov Mreže MaMa, Saro Žvikart, sodelovala tudi pri debati z Martino Ulčar iz Centra za mlade Domžale, Rokom Tomšičem iz JZ Sotočje Medvode, Borom Kirnom, ki je zastopal Mladinsko postajo Moste, Nejo Šmid iz Zavoda Bob, Alenom Kraševcem iz JZ Mladi Zmaji ter Valentino Zadravec Predovnik, svetovalko iz Zavoda RS za zaposlovanje.

Neja Šmid iz Zavoda Bob je sodelovanje z ZRSZ (v okviru programov PUM-O in Marš na(d) trg dela) ocenila kot pozitivno, poudarila pa je, da si želijo aktivnosti strukturiranega dialoga dodatno povezati z nenasilno komunikacijo. O uspešnem sodelovanju z ZRSZ je izkušnje predstavil tudi Bor Kirn iz MPM. Gre sicer za novonastalo organizacijo, ki sama z ZRSZ še ni sodelovala, je pa njena matična organizacija Sezam. Izvajajo program Premostna točka, kjer mladim svetujejo kako realizirati ideje, prav tako pa dodano vrednost vidijo v sodelovanju v mreži za karierni razvoj mladih, ki jo organizira Zavod Nefiks.

Drugi regijski posvet v okviru projekta Koalicija mladih.

Alen Kraševec iz JZ Mladi Zmaji je povedal, da z ZRSZ sodelujejo manj, kot bi želeli in da bi z njihove strani potrebovali predvsem več podpore, saj kot pravi Kraševec, imajo veliko dela z osipniki. Težava, ki jo opažajo je namreč, da kljub odprtim zaposlitvam prihaja do vse več težav pri samem izboru (primernost prijavljenega kadra). Celotno omizje se je poenotilo, da se težava lahko naslovi predvsem s hitrejšim vstopom mladih v MC-je in posledičnim dvigom kompetenc. Martina Ulčar s strani CZM Domžale je povedala, da so v preteklosti že sodelovali z Uradom Domžale, ko je le-ta preko svoje adreme mlade povabil na Zaposlitveni štart. Center za malde Domžale pa se v karierni smeri še razvija.  Rok Tomšič iz Zavoda Sotočje je omenil, da v jeseni načrtujejo Podjetniško akademijo, ki se je razvila na pobudo mladih in podjetniških večerov. Z ZRSZ so že sodelovali preko Javnih del, vendar je te sedaj prevzela občina.

Valentina Zadravec Predovnik, svetovalka iz Kariernega središča v Ljubljani je na temo iskanja primernih kadrov izpostavila, da je lahko za vsakega mladega opravljanje prostovoljskega dela prva vstopna točka na trg dela in da mora Zavod, v okviru izvajanja programov javnih del,  prioriteto in prednost dajeti tistim, ki so že dlje časa brezposelni. Na ZRSZ se trudijo, da čim več sodelujejo z zunanjimi partnerji. »Veliko prednosti usmerjamo v veščine iskanja zaposlitve in želimo opolnomočiti mlade, da sami naredijo še več,« je dodala. ZRSZ je v zadnjem času nadgradil svoje e-kanale, vendar so večkrat omejeni omejeni z razpoložljivimi finančnimi sredstvi. Predovnikova še poudarja, da so prostori Zavoda odprti za vse, saj kot je poudarila: »več priložnosti, kot imamo skupaj, več priložnosti obstaja, da se razvijejo dobre zgodbe.«

Oblikovani predlogi/ukrepi:

–  redne predstavitve Mladinskih centrov v Ljubljanski regiji na Zavodu za zaposlovanje.
– obisk Zavoda v Mladinskem centru v Medvodah, kjer bi lahko izvedli sestanek ali okroglo mizo
– nadaljevanje sodelovanja med Mrežo MaMa in Zavodom Mladi zmaji z Zavodom za zaposlovanje (+MPM in mogoče ŠKUC)
– preveriti vrednote prostovoljstva, kako prostovoljstvo poteka v Mc-jih?
– promocija Nacionalne poklicne kvalifikacije preko Zavoda

V letu 2018..…

V mesecu marcu 2018 bomo skupaj z MSS organizirali Nacionalni posvet, srečanje 48 delegatov ter predstavnikov resornih ministrstev ali drugih deležnikov, ki jih bodo pobude nagovarjale. V maju 2018 pa kot zaključek tokratnega projekta strukturiranega dialoga načrtujemo Nacionalno konferenco, kjer bodo mladi javno predstavili ukrepe in odgovore odločevalcev/ministrstev.

Aktivnosti izvajamo v okviru procesa strukturiranega dialoga in ob podpori programa Erasmus+ Mladi v Akciji, znotraj projekta Koalicija mladih.

Vir in foto: Mreža MaMa

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa