Mladi o prihodnosti Evrope

Mladinskem centru Dravinjske doline (MCDD) so 5. 3. 2024 organizirali_e dogodek za mlade v sklopu projekta Young EU change-makers, ki ga izvaja Mreža MaMa v sodelovanju z mladinskimi centri po celotni državi. Aktivnost je potekala ob podpori in financiranju Evropskega parlamenta. Namen projekta je ozaveščanje mladih o pomenu Evropskega parlamenta in spodbujanje k udeležbi na letošnjih evropskih volitvah, ki bodo potekale med 6. in 9. junijem.

Dijaki_nje Gimnazije Slovenske Konjice so se v prostorih MCDD preko digitalnega kviza preizkusili_e v znanju o evropskem parlamentu, nato pa so v skupinah debatirali_e o svojih pogledih na aktualno stanje v EU na različnih področjih. Razmislili_e so o problematikah, možnih rešitvah in o lastni viziji za Evropo,  v kateri bi v prihodnosti želeli_e živeti. Zbrani predlogi bodo v sklopu projekta posredovani Evropskemu parlamentu.

Eden izmed dijakov je na vprašanje o željah glede sprememb na ravni EU odgovoril:

»Spremembe bi si želel videti na področju zakonodaje glede spletne varnosti. Slišal sem tudi, da bo še veliko dela na področju zakonodaje o avtorskih pravicah.«

Na dogodku se jim je pridružila tudi mlada lokalna vplivnica, Sara Vrečko, ki je mlade vzpodbudila k aktivni participaciji in udeležbi na letošnjih volitvah. Med drugim je povedala:

»Mladi imamo ogromno možnosti – da se udeležujemo volitev, sodelujemo na referendumih, se vključujemo v društva in organizacije, ki se ukvarjajo z različnimi vrstami aktivizma, dobrodelnostjo… Možnosti je res veliko ampak pomembno je, da smo aktivni državljani.«

Sara Vrečko

Omenila je tudi, da jo za udeležbo na volitvah motivira dejstvo, da ima kot mlada oseba priložnost izkoristiti svoj glas in s tem soustvarjati prihodnost Evrope.

V drugem delu srečanja je sledil pogovor z bivšim evropskim poslancem Ivom Vajglom, ki je mladim predstavil delo evropskega poslanca in se z njimi pogovoril o področjih delovanja evropskega parlamenta. Mlade je vzpodbudil tudi k razmisleku o temah, ki se jim zdijo pomembne in izpostavil pomen participacije ter aktivnega zavzemanja za človekove pravice. Mladi so izvedeli številne zanimivosti o delovanju evropskega parlamenta in o temah, s katerimi se ta ukvarja.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa