Mladi o razvoju konceptov krožnega gospodarstva

V Slovenskih Konjicah, je 3. junija 2022 potekala delavnica na tematiko “Krožnega gospodarstva in ravnanja z e-odpadki v prihodnje” z mladimi, ki sta jo izvedla Mreže MaMa v sodelovanju s  podjetjem ZEOS d.o.o. Delavnice se je udeležilo 43 mladih, kateri so se najprej seznanili s podjetjem ZEOS, pojmom e-odpadkov ter problematiki škodljivih vplivov na okolje, reciklaži e-naprav ter koncepti krožnega gospodarstva. Strinjali so se, da so v Evropi potrebna še večja prizadevanja, saj ustrezno recikliramo samo tretjino vseh odpadkov.

 

Mladi so nato razmišljali in v skupinah iskali ideje, ki odgovarjajo na vprašanje, kako bi lahko ustvarili novo vrednost z obnovo, predelavo ali ponovno uporabo rabljenih električnih in elektronskih aparatov ali njihovih sestavnih delov in materialov ter kaj bi lahko naredili iz njih. Mladi so po viharjenju možganov predstavili svoje ideje in glasovali za najboljše. Pokazali so veliko mero ustvarjalnosti in prizadevanja do okolju prijaznejšemu ravnanju z e-odpadki. Menijo, da je potrebnega več ozaveščanja in pozitivnih spodbud. Predlagali so, da bi iz e-odpadkov, lahko naredili nakit, iz pralnega stroja napravo za peko kostanja, iz hladilnika regal za shranjevanje, iz skrinje visoko gredo, iz pečice akvarij, iz slušalk naušnike ipd. Najboljša ideja se jim je zdela ravno platforma oz. aplikacija, ki bi združevala različne serviserje, da bi se lahko uporabniki lažje in več odločali za popravila. Platforma bi lahko vsebovala tudi informacije o popravilih in tudi nizko članarino, s katero bi si lahko uporabniki prosto izmenjevali različne e-naprave. Udeleženci so si izbrali najboljše ideje in jih nato razvili po poslovnem modelu “Kanvas”.

 

Mladi so ves čas delavnice aktivno sodelovali ter pokazali izrazito skrb in čut za okolje. Kot družbena skupina se dobro zavedajo problematike ter pomembnosti novih pristopov, inovacij in rešitev na področju trajnosti in okolja, zato spodbujajo vsakršna prizadevanja razvoja konceptov krožnega gospodarstva.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa