Mladi in prihodnost EU

Predsednik Vlade RS, dr. Miro Cerar, predsednik Evropske komisije Jean Claude Junckler in evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc so na Dialogu z državljani z mladimi razpravljali o prihodnosti in položaju mladih v EU.

V uri in pol trajajočem EU dialogu so mladi izpostavili več tem, ki so se dotikale predvsem pojava prekarnosti, posledic brexita, položaja LGBT skupnosti, položaja invalidov v politiki, legalizacije marihuane…

#EUdialogues #prihodnostEU #mladi

03Na začetku dialoga, so organizatorji izvedli glasovanje, na katerem je večina mladih odgovorila, da se počutijo kot Evropejci in verjamejo v več Evrope. Poudarili so, da po njihovem mnenju prihodnost EU leži v poslušanju mladih in odgovarjanju na njihova konkretna vprašanja. Predsednik vlade RS, dr. Miro Cerar je poudaril, da je ponosen na mlade, ki imajo vero v združeno in povezano Evropo.

Kratka video reportaža z dogodka

Na vprašanje, kaj so gosti v svojem mandatu naredili za večjo vključenost mladih v družbo in njihov prispevek v družbi, sta tako predsednik vlade RS dr. Miro Cerar, kot predsednik EK Junckler poudarila, da je prihodnost Evropske unije prihodnost mladih, zato je prav, da jo mladi, ki živijo v drugačnem svetu, kot generacije pred njimi, gradijo skupaj z njimi. Konkreten odgovor predsednika vlade RS, dr. Mira Cerarja  je bil sledeč: “V zadnjih dveh letih smo povečali zaposlenost mladih do 29 leta na skoraj 50.000. V šolah uvajamo vajeništvo, torej povezavo prakse s teorije in prav tako povezujemo gospodarstvo z univerzami, po šestih letih ponovno finančno vlagamo v znanost…”

Evropska komisarka Bulc je izpostavila 3 konkretne programe, ki so namenjeni večji zaposljivosti mladih, prostovoljnemu delu in mobilnosti mladih. “S ponosom lahko rečem, da z julijem zaganjamo poskusni pilotni projekt, kjer smo namenili 3 milijone evrov za mobilnost mladih po celotnem prostoru Evropske Unije…”

Glavna skrb mladih so trajna in zanesljiva delovna mesta, ki bi po mnenju mladih morala biti  najpomembnejši cilj EU.  Na vprašanje, kako lahko mladi sploh upajo na boljšo prihodnost Evrope, če je Slovenija država z največjo stopnjo prekarnosti med mladimi, so gostje odgovorili:

Predsednik vlade RS Miro Cerar: “Iščemo različne modele, da bi našli prostor za mlade, s konkretnimi finančnimi vložki spodbujamo mlade startupovce, izboljšujemo javno šolstvo, uvajamo sistem vajeništva in spodbujamo sistem kompetenčnih znanj…”

Predsednik EK  Junckler: »Ne bom vam obljubljal , da bo vsakdo med vami imel varno delovno mesto. Tega ne morem obljubiti. Pred dvajsetimi, tridesetimi leti so imeli mladi fantje in dekleta zagotovljena mesta za 40 let dela. Danes pa se mladi morajo zavedati, da bodo morali do desetkrat zamenjati delovno mesto v svoji karieri. To pa ni problem, če boste imeli ustrezne veščine, ki so bistveno drugačne od naših.«

Dan pred prihodom predsednika Evropske komisije v Slovenijo, je Evropska komisija objavila Belo knjigo, v kateri predsednik Junckler  predlaga pet možnih scenarijev za razvoj Evropske unije. Mladi so predsednika EK vprašali ali so o scenarijih vprašali tudi mlade “Ne bom dejal, da smo ravno v tesnem stiku, ampak organiziramo dialoge, v Bruslju sprejemamo skupine mladih. Komisarji potujejo po Evropi, vse od začetka mandata so komisarji več kot petstokrat potovali in se pogovarjali s funkcionarji in civilno družbo…

Na vprašanje o brexitu je predsednik Junckler odgovoril, da bi svoj delovnik raje posvetil konstruktivnejšim zadevam, kot da se ure in ure ukvarja z brexitom. Kljub odhodu Velike Britanije iz Evropske unije ne verjame, da ji bodo sledile tudi druge članice, temveč je prepričan, da se bodo po letu 2019 EU priključile nove članice. Na vprašanje o evropski vojski je predsednik EK zbrane pomiril, da do tega ne bo prišlo. “Tisto kar potrebujemo je, da vseh 27 članic poskrbi za svojo varnost, ne moremo se več zanašati izključno na ZDA.” Tako predsednik EK kot predsednik vlade RS sta poudarila, da moč Evropske unije ni v vojaški moči, ampak v evropskih demokratskih vrednotah.

Pomembno vprašanje, s katerim so se mladi srečali med dialogom, je bilo nepopolno poznavanje nalog, ki so v pristojnosti Evropske komisije, Evropskega parlamenta ali držav članic. Področje legalizacije marihuane, položaj LGBT skupnosti in položaj invalidov v politiki  niso bila vprašanja, ki so v pristojnosti Evropske komisije, temveč so vprašanja, ki jih morajo razreševati države članice same.

Kljub kritičnosti in očitkom, ki so jih mladi tekom dialoga izrazili do EU, je okoli 70 odstotkov udeležencev ob koncu razprave glasovalo, da verjame v povezanost Evropske unije, ki je po mnenju predsednika Juncklerja in predsednika Cerarja edina pot, ki omogoča prostor mladim in preživetje Evrope.

Razprava o mladih in o prihodnosti Evropske unije se z dialogom ni zaključila, ampak se nadaljuje ob spremljanju rezultatov dialoga in upoštevanju predlogov mladih.

Celotno razpravo si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa