Mladi rabijo priložnost, da si lahko ustvarijo prihodnost

V ponedeljek, 17.11.2014, je v Vetrinjskem dvoru v Mariboru potekalo zaključno srečanje projekta Pripravniki, ki ga je ob podpori Ameriške ambasade izpeljala Mladinska mreža MaMa. Projekt je potekal štiri mesece v treh različnih krajih po Sloveniji in sicer Ljubljani, Mariboru in Slovenskih Konjicah.

V pilotni projekt smo vključili 8 mladih, ki so en mesec opravljali pripravništvo v petih različnih podjetjih. V Mariborski Epeki so.p je sodeloval en pripravnik, na Časniku Finance sta znanje pridobivali dve pripravnici, v Kooperativi Konjice z.b.o., so.p. se je en pripravnik spoznaval z marketingom in prodajo, v romski restavraciji Romani Kafenava so.p. je en pripravnik spoznaval veščine in prepotrebna znanja v gostinstvu, na Videotopu d.o.o pa so tri pripravnice nadgrajevale svoje znanje iz multimedije in programov grafičnega dizajna. Projekt je imel tudi mednarodno noto, saj je ena izmed pripravnic Španka, ki v Sloveniji že nekaj časa živi, ampak so ji vrata do podjetji velikokrat zaradi jezikovne bariere še bolj zaprta.

S projektom smo želeli opozoriti na velik problem prehoda mladih iz izobraževanja na trg dela. S tem namenom smo se povezali s podjetji, ki so mladim omogočila intenzivno 1 mesečno pripravništvo, kjer so se mladi spoznavali z delom v podjetju, nadgrajevali svoje znanje, ki so ga pridobili v času študija ali se naučili kaj popolnoma novega, še nepoznanega. Odzivi mladih so bili več kot odlični, mladi so nam povedali:

»Za priložnost se vam resnično zahvaljujem, saj sem na ta način spoznala veliko ljudi in se naučila marsičesa novega na področju medijev, česar se zagotovo še lep čas ne bi, glede na to, da smo mladi izjemno omejeni na področju trga dela.«

»Moje delo je zajemalo tudi grafično oblikovanje, ki sem ga opravljala v programu Adobe Indesign. Na tem področju sem si pridobila veliko novega znanja, saj tovrstnega oblikovanja na smeri mojega študija ni bilo v presežku, tako da mi je ta del bil manj znan.«

»Zelo sem vesela, da se Mreža MaMa ukvarja z največjo težavo mladih; in to je iskanje prve zaposlitve. Tak projekt nam mladim daje priložnost, da dobimo prve delovne izkušnje iz področja, ki nas veseli, in nova poznanstva, ki nam lahko v nadaljevanju kariere zelo pomagajo.«

Dobri so tudi odzivi na strani delodajalcev, Monika Klinar iz Časnika Finance, je zapisala:

»Za sodelovanje v projektu Pripravniki smo se odločili, ker menimo, da je mladim potrebno dati čim več priložnosti, da si pridobijo izkušnje na delovnih mestih, ki jih resnično zanimajo. Menimo, da je podobnih projektov v Sloveniji veliko premalo. Z njihovo izvedbo se mladim odpirajo poklicne priložnosti in omogoča dostop do konkretnega praktičnega znanja, ki je ključnega pomena za uspešen vstop v poklicni svet. S pripravnico, kateri mentorica sem bila, sva sodelovali pri projektu priprave izdaje tujejezične revije Slovenija vas vabi! v Španiji, Franciji, Nizozemskem, Braziliji in na Kitajskem. V mesecu dni je pripravnica pridobila izkušnje s področja vodenja in organizacije projekta, izvedbe marketinške raziskave trga, komuniciranja s potencialnimi partnerji, kot tudi izkušnje poročanja o napredovanju projekta. Soočena je bila z realnostjo konkretnega projekta ter podjetniškega razmišljanja, ko se je potrebno »znajti«. Hkrati pa je mlada pripravnica spoznala, kako deluje medijska hiša v Sloveniji. Z njeno zavzetostjo za delo, izpolnjevanje danih nalog in aktivnosti, kot tudi želje po novih znanjih, sem bila več kot zadovoljna. Prepričana sem, da ji bo ta izkušnja predstavljala dobro popotnica v karieri.

Zaključek projekta je bil namenjen predvsem deljenju izkušenj mladih, povezovanju delodajalcev in mreženju za prihodnja nadaljevanja projekta. Za malo drugačno, ampak več kot odlično pogostitev pa je poskrbel tudi eden izmed pripravnikov, ki nam je pokazal, kaj se je naučil v času dela v romski restavraciji Romani Kafenava.

Model projekta Pripravniki si želimo prenesti na vse mladinske centre, da bi bili v lokalnih skupnostih tisti, ki bi mlade znali povezati tudi s podjetji in jim na ta način omogočiti lažji prehod iz šolanja na trg delovne sile. Mladim moramo dati priložnost, da si lahko ustvarijo prihodnost!

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa