Mladi smo za vse!

Po uspešno izpeljanih dogodkih v Velenju, Celju, Trbovljah, Krškem in Kranju, so lokalne ambasadorke projekta, ki so mu mladi nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost, 16.12.2016 pripravile dogodek v Novem mestu, poimenovale so ga Mladi smo za vse!

Zadnji dogodek letošnjega cikla lokalnih dogodkov Junaki zaposlovanja – Vrnimo si prihodnost so v Novem mestu pripravile mlade ambasadorke Eva, Simona, Nina in Erika.

Mlade ambasadorke so pripravile okroglo mizo, na kateri so z raznolikimi gosti, ki imajo zanimive zgodbe spregovorili o problematiki brezposelnosti med mladimi, primanjkovanju služb za mlade ter možnih rešitvah. Prav tako so organizirale delavnico o dostojnem delu, sledilo pa je še neformalno mreženje, pogostitev, izmenjavo izkušenj, itd.

V prvem delu lokalnega dogodka je bila organizirana zelo aktualna delavnica ZA DOSTOJNO DELO, ki jo je vodil Želimir Stanić iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, na kateri je predstavil pojav prekarnega dela, ki je med mladimi močno razširjen. Kljub temu, da se prekarnosti zavedamo, o tej tematiki še vedno nismo dovolj dobro informirani – niti, ko posledice prekarizacije občutimo na lastni koži. Delavnica je bila namenjena informiranju mladih o dostojnem in prekarnem delu ter opolnomočenju mladih pri iskanju zaposlitve ali opravljanju njihovega dela. Problematičnost prekarnih oblik dela je med mladimi v Sloveniji vse večja. S pojmom prekarnost pa označujemo negotova, kratkotrajna, začasna in občasno plačana dela.

V drugem delu dogodka so mlade ambasadorke organizirale okroglo mizo, na kateri so se dotaknili tudi ukrepov iz Sheme Jamstva za mlade. Gostje mize so bili zelo dobro izbrani, saj so prihajali tako iz zasebnega sektorja, kot tudi iz javnega in nevladnega. Kombinacija različnih zgodb je bila dobra popotnica za razpravo in za odkrivanje novih priložnosti sodelovanje tudi v prihodnje.

Predstavnici iz Razvojno izobraževalnega centra Novo mesto – za izobraževanje odraslih sta predstavili projekt PUM-o, skozi katerega že vrsto let skrbijo za opolnomočenje mladih za pridobivanje splošnih kompetenc za življenje in ponovno vključitev v izobraževanje ali na trg dela. V projekt so vključeni mladi brez izobrazbe, ki jih mentorji spodbujajo k socializaciji. Slabše motivirane mlade mentorji skozi projekt PUM-o spodbujajo k hitrejšemu vključevanju v družbo. Vodja projekta, Gabi Ugolin Počrvina je povedala, da je vključitev na trg dela ali v izobraževalni proces kar 85%. Projekt Pum-o je eden izmed ukrepov Jamstva Za mlade.

Prav tako v Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto izvajajo projekt ZMOREM, ki ga sofinancira Ministrstvo za socialno, delo, družino in enake možnosti in je podporna programska dejavnost projekta PUM-o, s katerim mlade še dodano usposabljajo glede na potrebe okolja, da so ob zaključeni vključitvi še bolj pripravljeni za življenje. Delavnice gradnje samopodobe, učenje medkulturnega dialoga ter različne praktične delavnice, mladim osebam pomagajo pri samostojnosti v življenju, je izpostavila vodja projekta, Tea Sulič.

Predstavnika iz zasebnega sektorja, mlada podjetnika in delodajalca, pa sta na okrogli mizi izpostavila, da je v poslu potrebno biti precej iznajdljiv in proaktivnem ter da je delo, ki ga opravljaš potrebno poznati zelo dobro. Prav tako sta si bila enotna, da je zelo pomembno, kako dobro predstaviš svojo dejavnost in znaš izdelek ali storitev prodati na trgu. Marko Sladič, lastnik Hemptouch-a, je v poslu pristal zato, ker je imel željo po samostojnosti, saj se v različnih službah ni našel in se je tako odločil za samostojno pot. Svojo podjetniško žilico je razvijal že v času študija.

Rok Rezelj iz Domačije Rezelj, se ukvarja s cateringom, vendar je to le ena izmed njegovih dejavnosti. Posel je podedoval od očeta, vendar se je še pred prevzemom posla, tudi iz uporništva, preizkusil v drugih službah, med drugim tudi v Slovenski vojski na več misijah, kjer je še danes. Družinski posel pa s svojo poslovno žilico razvija še naprej in si prizadeva za povezovanje turizma in občin na dolenjskem in širše.

Gostja okrogle mize je bila pristna tudi Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa in vodja projekta Junaki zaposlovanja – Vrnimo si prihodnost s strani Mreže MaMa. Predstavila je izzive mladinskih organizacij in mladih ter izpostavila, da je povezovanje vseh sektorjev zelo pomembno, zato so tovrstne okrogle mize zelo dobrodošle. Prav tako je udeležencem predstavila projekt in Ukrepe iz sheme Jamstvo za mlade. Zaključila je, da mladi so tu in imajo željo po delu in da jim je potrebno ponuditi priložnost in roko ter da tovrstni dogodki ustvarjajo nove priložnosti.

Po zaključku dogodka je sledilo druženje in ta prava – res prava hulahoop zabava z Evo Nino Canjko, ki se s to dejavnostjo ukvarja že 8 let. Direktorica Mreže MaMa je o izkušnji dejala: »Sama menim, da je za učenje in preizkušanje novih spretnosti vedno pravi čas. Sam sem se prvič soočila s hulahoop aktivnostjo in moram reči, da je zabavno.«

Vtisi ambasadork:

Eva Cajnko: »V petek, 16.12, smo preživeli zelo zanimivo in informacij polno popoldne v LokalPatriotu. Še posebej je bilo koristno izvedeti ne le o ukrepih in možnostih dostojnega dela, temveč tudi možnostih sodelovanja in povezovanja, ki jih je sprožil dialog med udeleženci in obiskovalci. Skratka, iz srca hvala vsem, ki so dogodek omogočili in nam ga pomagali izpeljati!«

Simona Slak: »Dogodek je bil raznolik, sestavljen iz dnevnice in okrogle mize, ki je z gosti pokazala različne možnosti zaposlovanja. Kot skupina smo se ambasadorke dobro ujele in povezale, zato mi je bilo delo organizatorice zelo prijetno in zanimivo. Dobro smo sodelovale tudi s klubom Lokalpatriot, na dogodku bi si želele le večje udeležbe, drugih težav pri organizaciji nismo imele.«

Vsekakor Junaki zaposlovanja in ambasadorji odpirajo nove dimenzije in ponujajo nova znanja, zato se že veselimo prihodnjih dogodkov v letu 2017.

Projekt, ki so mu izvajalci nadeli slogan Junaki zaposlovanja – vrnimo si prihodnost, financira Evropska komisija, izvajajo pa ga v partnerstvu, in pod pooblastilom Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavod Mladinska mreža MaMa in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa