Mladi z evropskim komisarjem o zeleni in solidarni Evropi

V sklopu evropskega leta mladih 2022 je v četrtek, 24. 11. potekal osrednji dogodek aktivne participacije mladih na najvišji ravni – mladinski dialog z evropskim komisarjem Janezom Lenarčičem, ki sta ga organizirali Mreža MaMa in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

V Hiši Evropske unije se je zbralo 150 aktivnih mladih, še 50 pa jih je dialog spremljalo prek spletne aplikacije zoom. V evropskem letu mladih so tako mladi iz cele Slovenije dobili priložnost, da njihov glas slišijo tudi v najvišjih institucijah Evropske unije.

Pred samim dialogom so udeleženci z retrospektivo aktivnosti izvedenih v letošnjem letu začutili utrip evropskega leta mladih v Sloveniji. Laura Vavh iz Mladinskega centra Dravograd in Maša Pušnik iz Mladinskega centra Podlaga Sežana sta mladim predstavili pobude s področja trajnosti in zelenega prehoda. Mladi pobudnici sta iniciative v svojem lokalnem okolju implementirali s podporo mladinskih centrov, Mreže MaMa in Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Pred tem pa je mlade nagovorila mag. Tina Kosi, v.d. direktorice Urada RS za mladino, ki je nacionalni koordinator evropskega leta mladih v Sloveniji. »V evropskem letu mladih je bil v Sloveniji bistven glas mladih. Naredili smo pomemben korak k temu, da se bo politika, ki se tiče mladih, razvijala v odprtem in sodelujočem okolju. Mladi so svoja priporočila in predloge jasno izrazili, med drugim tudi, da je potrebno mladim dati več možnosti ter podpreti sedanje programe za sodelovanje in zastopanje v demokratičnih procesih odločanja.«

Sledil je dialog z Janezom Lenarčičem, evropskim komisarjem za krizno upravljanje, ki je uro in pol odgovarjal na vprašanja mladih. Pogovarjali so se predvsem o tematikah zelenega prehoda, trenutnih krizah v Evropi, med katere spada tudi vojna v Ukrajini, vlogi mladih pri prepričevanju kriz, solidarnosti in prihodnosti Evrope.

Kako izgleda njegov delavnik? Kaj EU počne za omejevanje podnebnih sprememb? Zakaj dopušča onesnaževanje z mikroplastiko? Bomo še naprej nudili humanitarno pomoč Ukrajini? Kako lahko EU pomaga ob naravnih katastrofah? Kako se lahko mladi vključijo v prostovoljstvo? Bo EU poskrbela za kibernetsko varnost? To so le nekatera izmed vprašanj, ki so jih mladi zastavili evropskemu komisarju.

Prek dialoga je evropski komisar Lenarčič zbrane mlade spodbudil k vključevanju v prostovoljske dejavnosti tako v Sloveniji kot tudi v tujini (v sklopu Evropske solidarnostne enote), jih pozval naj bodo aktivni državljani, ki so politično aktivni, se udeležujejo volitev in branijo evropske vrednote. »Zelo je pomembno, da mladi niste tiho. Da zagovarjate in ščitite temeljne vrednote Evropske unije, saj te drugače same po sebi ne bodo obstale. Trdnost Evropske unije je namreč odvisna od njenih vrednot.«

Na mladinskem dialogu z evropskim komisarjem smo ustvarili prostor in priložnost za aktivno, kontinuirano in učinkovito povezovanje mladih z Evropsko unijo, kar je tudi eden izmed ciljev evropskega leta mladih.

Celoten videoposnetek dialoga je dostopen tukaj.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa