Mladinstival uspel!

Mreža MaMa je v torek, 9. maja 2017 na Dan Evrope, sodelovala na Mladinstivalu– festivalu mladinskega dela, ki je potekal v sklopu 8. evropskega tedna mladih. Pestremu programu, ki smo ga pripravili organizatorji, je svojevrsten doprinos dodala tudi naša ekipa!

Mladinstivala se je začel v Hiši EU, s pomembnim srečanjem med mladimi in evropsko komisarko Violeto Bulc, ki so na dialogu razpravljali na temo Prihodnosti EU.

Po uvodnem nagovoru komisarke in predstavitvi trenutnih izzivov, s katerimi se srečuje Evropska unija, so se udeleženci po tehniki svetovne kavarne razdelili po omizjih, kjer so preko izmenjave mnenj, poslušanja in predlaganja konkretnih rešitev iskala odgovore na naslednja vprašanja: Kaj smo v EU dosegli doslej in kako razumemo izzive sedanje EU?, Kakšna naj bo EU v prihodnje?, Kaj moramo storiti za to?, Katere rešitve in usmeritve mladi predlagate odločevalcem v Sloveniji in EU?

Ob koncu dialoga, sta se udeležencem pridružila še Luka Jezeršek in Renee Vozelj, ambasadorja  programa Erasmus+, ki  sta poskrbela, da se je druženje nadaljevalo ob domačem pivu in okusnih prigrizkih.

V preddverju marmorne dvorane so se obiskovalci lahko seznanili z delom 22. organizacij, ki delujejo v mladinskem sektorju, lahko pa so se ustavili tudi v Živi knjižnici, kjer so evropski prostovoljci z mimoidočimi delili svoje izkušnje.

Glavni organzator festivala, Uroš Skrinar iz zavoda Movit je dejal, da je festival mladinskega dela namenjen predvsem mreženju organizacij med sabo, spoznavanju primerov dobrih in slabih praks, in premisleku, kako lahko mladinsko delo v prihodnje še izboljšajo.

V letošnjem letu je bila prvič organizirali tudi aktivnost Hackathona, kjer so mladinski delavci iskali edinstvene rešitve na izziv, kako preko digitalnih orodij v mladinsko delo pritegniti čim več mladih.

V okviru Mladinstivala, je na Gospodarskem razstavišču potekala tudi odprta seja Sveta Vlade RS za mladino, kjer so mladi s pristojnimi ministri za področja in politike, ki zadevajo mlade, razpravljali o ključnih izzivih mladih tako v Sloveniji kot v EU; zaposlovanja, podjetništva, krativnosti, stanovanjske politike, likalne politike, participacije mladih.

Na Seji Vlade je monitoring skupina za spremljanje strukturiranega dialoga predstavila dejansko stanje ukrepov iz strukturiranega dialoga, med katerimi je tudi dodatno financiranje sektorja in NPK mladinski delavec delavka, o čemer smo spregovorili tudi na posvetu z Vlado RS, ki je potekal 4. maja.

Med priložnostmi za izboljšanje dela vlade na področju mladinske politike so mladi izpostavili področje pripravništev in usposabljanj, po mnenju Študentske organizacije Slovenije je nekaj izzivov na področju dohodnine, zdravstvenega zavarovanja, subvencionirane študentske prehrane, štipendij in študija na 2. stopnji.

Sodelujoči so Urad RS za mladino in predstavnike Vlade pozvali tudi k izboljšanju mladinske politike na lokalni ravni, Kampl pa je predstavnike ministrstev vprašal, kako naslavljajo tiste, ki niso vključeni niti v izobraževanje niti v praktično usposabljanje, prav tako niso zaposleni.

Prihodnost tako slovenske kot evropske mladine je po mnenju Makovec Brenčičeve svetla, “Najpomembnejše sporočilo danes je mladi mladim v Evropi, da se ne le poslušamo in slišimo, ampak stopimo skupaj tudi v iskanju rešitev za vse mlade!” 

Prednost, ki jo imajo danes mladi v primerjavi s starejšimi, je, da so neprimerno bolj mobilni, tudi mednarodno ozaveščeni in da jim je znanje ves čas na dosegu roke. Kako in na kakšen način ga bodo uporabili za to, da bo njihova pot lažja in uspešnejša in da bodo izpolnili svoje želje, pa je odgovornost vsakega posameznika, a hkrati tudi nas, ki vzpostavljamo sistem, da se bodo mladi v njem dobro počutili in da najdejo svojo pot,” je ob dnevu Evrope razmišljala ministrica.

Po končani odprti seji Sveta Vlade RS za mladino je Mreža MaMa v sodelovanju z mladimi Improligaši pripravila simulacijo strukturiranega dialoga in prikaz smernic projekta Koalicija mladih, ki je podprt s strani Erasmus + Mladi v akciji, ki ga je izvedla v obliki flashmoba. 

Mladinski svet Slovenije je pripravil delavnico na temo vključevnja Romov v mladinsko delo, ki bi lahko pripomogla k odpravi socialne izključenosti in diskriminacije v Evropi.

Mladinskim delavci in strokovna javnost pa so imeli priložnost spoznati tudi delovanje ene od treh najpomembnejših evropskih mrež na področju informiranja mladih, Eryico.

Mreža MaMa je v partnerstvu z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije na Mladinstivalu pripravila Zaključna konferenca, na kateri smo v sliki in besedi predstavili rezultate projekta in organizirali delavnico na temo kritičnega razmišljanja o sodobnih oblikah zaposlovanja in oblikovanja sporočil in sloganov za prihodnje projekte s strani mladih in mladih ambasadorjev, ki so bili del projekta.

Da so dobri rezultati res sladki, je poskrbela tudi torta, ki so jo organizatorji pripravili za beleženje treh okroglih obletnic ((MOVIT 20, Erasmus+ 30 in Evropska unija 60).

Mladinstival, je potekal v okviru evropskega tedna mladih pod sloganom “Oblikuj, premikaj, sodeluj!”Mladinske organizacije, mladinski delavci in vsi mladi smo še enkrat pokazali, da je vloga mladinskega sektorja, neformalnega učenja in povezovanja, še kako pomembna. Festival mladinskega dela je bil enkratna priložnost, da smo lahko skupaj praznovali vsi akterji mladinskega dela, z željo po novih uspehih in idejah!

Foto: MOVIT

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa