Mladi na Ptuju: Ne želimo, da drugi odločajo o naši prihodnosti

Evropska politika se včasih zdi zelo oddaljena, mladi pa je pogosto ne razumejo, niti ne razumejo, kako vpliva na njihovo vsakdanje življenje. Zato si želijo, da bi se odločitve, sprejete na ravni Evropskega parlamenta, komunicirale tako, da bi jih tudi oni razumeli.

To je bilo glavno sporočilo četrtega regijskega dogodka »Mladost: nosilka EU sprememb«, ki je v ponedeljek, 18. marca, potekal na Ptuju, v Javnem zavodu za mladino, šport in turizem Ptuj. Gre za projekt, ki ga v Mreži MaMa v sodelovanju z mladinskimi centri izvajamo ob podpori Evropskega parlamenta.

V okviru sproščenega pogovora se je mladim pridružil Evropski poslanec Franc Bogovič, ki je z njimi delil svoje izkušnje z evropskega političnega tema in razloge, zakaj se je odločil, da postane evropski poslanec. Med temami, ki so mu pri njegovem delu najpomembnejše, je izpostavil zeleni prehod.

Mladim je svetoval, da izkoristijo priložnosti in potujejo po svetu, ter si tako širijo obzorja. A pri tem naj ne pozabijo biti družbeno aktivni, da bodo sami odločali o svoji prihodnosti. Med pogovorom so mlade najbolj zanimale teme, za katere sploh niso vedeli, da so v pristojnosti Evropskega parlamenta. Med takimi so nova uredba za enotne »polnilce« za pametne telefone, pa tudi nova ureditev, ki zajema področje pokrovčkov na plastičnih embalažah.

»OK, to pa nas zanima,« so menili mladi, ko je pogovor z evropskim poslancem nanesel na novo ureditev »polnilcev«. Ob tem so poudarili, da si želijo več vsebin, ki bodo mlade nagovarjale »skozi njihove oči«, saj politike v Bruslju ne spremljajo. V okviru delavnic pa so menili, da ne želijo, da starejši namesto njih vplivajo na odločitve, ki bodo zaznamovale in vplivale na njihovo življenje. e

Oblikuje se mreža mladih »change-maker-jev_k«

Da bi mlade spodbudili k udeležbi na (letošnjih) evropskih volitvah in jih seznanili z vplivom, ki jih imajo odločitve Evropskega parlamenta na njihova življenja, na Mreži MaMa v sodelovanju z mladinskimi centri izvajamo projekt »Young EU change-makers«. Projekt je namenjen mladim od 15 do 30 let in ga podpira in sofinancira Evropski parlament (EP).

Ker je pomembno, da mladi soustvarjajo prihodnost Evrope in da se njihov glas sliši, so mladi na Ptuju podali tudi svoje mnenje in predloge o Evropi, ki si jo želijo v prihodnosti, kot tudi o platformi skupajsmo.eu.

Na dogodkih se oblikuje tudi nacionalna mreža mladih »change-maker-jev_k«, mreža mladih, ki bodo v svojih lokalnih okoljih izvajali_e aktivnosti za spodbujanje k udeležbi na volitvah v EP ali o informiranju o EP. Mladinski centri bodo mladim jim bodo nudili podporo pri udejanjanju aktivnosti v njihovem lokalnem okolju.

Regijski dogodki z mladimi od 15. do 30. leta starosti

Preostali regijski dogodki z mladimi bodo potekali:

  • 22. marca (ob 12.00) v Zavodu Bob (Ljubljana),
  • 22. marca (ob 11.20) v Mladinskem centru Krško,
  • 22. marca (ob 8.30) v Mladinskem centru Hrastnik,
  • 25. marca (ob 11.20) v Zavodu O (Škofja Loka) in
  • 29. marca v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper.

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa