“Na področju zaposlovanja lahko dvigamo samozavest mladih!«

V okviru projekta Koalicija mladih, ki je del procesa strukturiranega dialoga, je Mladinska mreža MaMa organizirala prvi regijski posvet, ki je potekal v prostorih Kariernega središča (ZRSZ) v Trbovljah. Regijski posveti za istim omizjem združijo predstavnike mladinskih centrov iz regije, svetovalce iz kariernih središč in predstavnike Mreže MaMa. Namen srečanja je zbrati predloge za izboljšanje položaja mladih in oblikovati skupino aktivnih mladih, ki bodo sodelovali na nacionalnem posvetu.

Prvi regijski posvet v okviru Koalicije mladih.

Na posvetu v Kariernem središču v Trbovljah sta Mrežo MaMa zastopala vodja projektov Laura Krančan in pomočnik vodje projektov Urban Krevl, Mladinski center Trbovlje je predstavljala Rada Drnovšek, iz Mladinskega centra Zagorje se je posveta udeležila Nina Beja, MC Hrastnik je zastopal Jani Medvešek, MC Litijo Tjaša Vidergar, s strani kariernega središča Trbovlje sta se posveta udeležili Mojca Gajšek in Aneta Kovačič, iz Litije pa se je posveta udeležila Katja Povše (svetovalka za dolgotrajno brezposelne).

Rada Drnovšek je v imenu MCT predstavila projekt Ključ in ga izpostavila kot primer dobre prakse, kar po besedah Nine Beje prepoznavajo tudi v Mladinskem centru Zagorje, kjer dodano vrednost vidijo predvsem v tem, da se mladim brezposelnim nudi varen prostor tudi za »jamranje«, saj da “gredo tako potem lažje v proces priprave na iskanje dela in gradijo na svoji samozavesti.” Tjaša Vidergar je izpostavila, da zadnje čase opažajo več interesa za športne aktivnosti, predstavila pa je tudi možnost individualnega svetovanja v obliki Zaposlitvene pisarne. Mladinski center Hrastnik je ponosen na svoj program »Delamo delo,« preko katerega opažajo, da “se mladi raje vključujejo v aktivnosti, ki bi morebiti lahko prinesle hiter zaslužek, kot pa aktivnosti, v katere je potrebno vložiti več energije in znanja.”

Predstavnice ZRSZ so povedale, da jim je všeč, da se je sodelovanje z mladinskimi centri v regiji okrepilo in prinaša rezultate. ZRSZ je po njihovih besedah vezan na potrebe trga dela – “torej so njihove ciljne skupine precej širše in fokus ni samo na mladih.” Kot pravijo predstavnice, stremijo k dolgoročnejšim ukrepom, da bi brezposelni posamezniki čim dlje ostali v zaposlitvi, že nekaj let pa imajo projektno zaposlene tudi svetovalce za mlade, kar se, kot poudarjajo, kaže kot izredno dobro.

Oblikovani predlogi/ukrepi:

– javna dela naj bodo zgolj izhod v sili za mladinske centre

– priprava stalnega ukrepa, ki bi mladim omogočal daljšo zaposlitev (24 mesecev) in bi bil za delodajalca (MC) dovolj ugoden, da bi si ga lahko privoščil

– model »IZZIV« iz projekta Ključ predstaviti in uveljaviti na nacionalni ravni

– kampanja: »Zakaj se mi sploh splača it delat?«

– predstavljanje pozitivnih zgledov izhodov v zaposlitve

– delo s šolami

– fond za dodatno izobraževanje brezposelne osebe (smotrnost želja oceni svetovalec ZRSZ in osebo napoti tja)

Kmalu…

Uspešno opravljeno delo na regijskih posvetih nam bo olajšajo organizacijo Nacionalnega posveta v mesecu marcu 2018, ko bomo skupaj z MSS pripravili nacionalno srečanje z 48 delegati ter s predstavniki resornih ministrstev ali drugimi deležniki, ki jih bodo pobude nagovarjale. V maju 2018 pa kot zaključek tokratnega projekta strukturiranega dialoga načrtujemo Nacionalno konferenco, kjer bodo mladi javno predstavili ukrepe in odgovore odločevalcev/ministrstev.

Aktivnosti izvajamo v okviru procesa strukturiranega dialoga in ob podpori programa Erasmus+ Mladi v Akciji, znotraj projekta Koalicija mladih.

Vir in foto: Mreža MaMa

Aplikacija MaMa

Dogodki, prijava, prevoz in rezervacije... vse na enem mestu!

Author: Urednik MaMa

Deli to objavo!
Mladinska mreža MaMa